Πώς διαβάζει η αντιπολίτευση την τουρκοσυριακή προσέγγιση
Πηγή Φωτογραφίας: Press TV, Turkey's foreign minister meets Syria's de facto leader in Damascus
Όλα τα κόμματα βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού εξαιτίας της πιθανής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και της νέας συριακής διοίκησης, την οποία οι χώρες της Δύσης φαίνεται να υποδέχονται θετικά, αγνοώντας το ισλαμιστικό παρελθόν του ηγέτη τους, Μοχάμεντ αλ Τζολάνι.
Σύμφωνα με πολλές ειδησεογραφικές πηγές που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές από την Τουρκία, οι διαπραγματεύσεις με τη Συρία προχωρούν σχετικά με τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα της κοινής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην περιοχή είναι επί του παρόντος στο τραπέζι.
Επιπλέον, έχουν δημοσιευθεί δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία σκοπεύει να υπογράψει συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή κυβέρνηση. Πρόσθεσε επίσης ότι μετά τη συμφωνία με τη Συρία, θα ακολουθήσει και μια αντίστοιχη με την Αίγυπτο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών, Δημήτρης Μάντζος, δήλωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση «να αποτρέψει τη νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων που θα θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή», καλώντας την να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ο κ. Μάντζος επισημαίνει ότι η κινητικότητα μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, καθώς και συγκεκριμένες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, «εντείνουν τους φόβους για ένα νέο σύμφωνο τύπου “τουρκολιβυκού” με τη Συρία».
Αυτές οι εξελίξεις φαίνεται να αφυπνίζουν συνολικά το ελληνικό πολιτικό σύστημα, παρά τις εορταστικές ημέρες.
Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του προειδοποιεί για «νέα σοβαρή απόπειρα παραβίασης του Δικαίου της Θάλασσας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».
«Η κυβέρνηση, αντί να περιορίζεται σε αφηρημένες δηλώσεις και να παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις, θα πρέπει να συνεργαστεί με τους εταίρους μας για να διεκδικήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο τομέας Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση αδυναμία να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την ανατολική Μεσόγειο. «Αντί να προτείνει μια σαφή στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, η κυβέρνηση περιορίζεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που εξυπηρετούν τις μικροπολιτικές της επιδιώξεις».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου 2019, η τότε κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει εργαλεία για την αντιμετώπιση της Τουρκίας σε περίπτωση παραβατικών ενεργειών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες λόγω των παράνομων τουρκικών ερευνών.
Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει εκδώσει επίσημες δηλώσεις. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση στη Συρία είναι μεταβατική και δεν έχει την εξουσία να συνάψει μια τέτοια συμφωνία με την Τουρκία.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας