Αμερικανικές κυρώσεις στον πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας Μ. Ιβανσβίλι
Πηγή Φωτογραφίας: Euromedia 24
Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον δισεκατομμυριούχο, πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας και ιδρυτή του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος αν και δεν είναι εκλεγμένος αξιωματούχος έχει περιγραφεί ως «επίτιμος πρόεδρος» του κόμματος.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο Ιβανισβίλι και το κόμμα του «εκτροχίασαν το ευρωατλαντικό μέλλον της Γεωργίας», αφήνοντάς την ευάλωτη στη Ρωσία. Το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται οι κυρώσεις προβλέπει δέσμευση περιουσίας και απαγόρευση συναλλαγών καθώς και δευτερογενείς κυρώσεις σε όσους συναλλάσσονται με τον ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος ή εταιρείες συμφερόντων του. Δεδομένου του μεγέθους του επιχειρηματικού ομίλου του, οι κυρώσεις θα έχουν ευρύτερες συνέπειες στην οικονομία της Γεωργίας.
Το «Γεωργιανό Όνειρο» ανακοίνωσε πως νίκησε στις πρόσφατες εκλογές εν μέσω καταγγελιών για νοθεία και ανέστειλε αμέσως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, προκαλώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρουν το νέο κοινοβούλιο, ισχυριζόμενοι απάτη.
Η ορκωμοσία του νέου προέδρου, του πρώην ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι Μιχαήλ Καβελασβίλι του κόμματος Λαϊκή Δύναμη, ο οποίος θεωρείται σύμμαχος του Γεωργιανού Ονείρου, έχει προγραμματιστεί για δύο ημέρες. Ωστόσο, η απερχόμενη πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, η οποία είναι έντονα φιλοευρωπαϊκή, δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές.
«Καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες του Γεωργιανού Ονείρου υπό την ηγεσία του Ιβανισβίλι, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης και βίαιης καταστολής των Γεωργιανών πολιτών, των διαδηλωτών, των μελών των μέσων ενημέρωσης, των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και των στελεχών της αντιπολίτευσης», αναφέρεται σε δήλωση του ο Μπλινκεν.
Ο Μπλίνκεν κατηγόρησε το Γεωργιανό Όνειρο για «συνεχή και βίαιη καταστολή» των Γεωργιανών πολιτών, των διαδηλωτών, των δημοσιογράφων, των ακτιβιστών των δικαιωμάτων και των στελεχών της αντιπολίτευσης και δήλωσε ότι οι ενέργειες του κόμματος «περιόρισαν την άσκηση των θεμελιωδών ελευθεριών». «Το αποτέλεσμα έχει αφήσει τη Γεωργία ευάλωτη στη Ρωσία, η οποία εξακολουθεί να κατέχει περισσότερο από το 20% του εδάφους της Γεωργίας», είπε. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ χαρακτήρισε τον Ιβανισβίλι «επίτιμο πρόεδρο» του Γεωργιανού Ονείρου.
Τον Νοέμβριο ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιδιώξει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ μέχρι το 2028, προκαλώντας συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες. Η αστυνομία των ΜΑΤ έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι αντεπιτέθηκαν πετώντας πυροτεχνήματα και πέτρες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επιβάλει κυρώσεις σε άλλους πέντε ανώτερους Γεωργιανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών, για τον ρόλο τους στην καταστολή των φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων.
Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε ένα ψήφισμα που περιέγραφε τις εκλογές ως το τελευταίο στάδιο της «επιδεινούμενης δημοκρατικής κρίσης» της Γεωργίας. Εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις αναφορές εκφοβισμού των ψηφοφόρων, εξαγοράς και χειραγώγησης των ψήφων και παρενόχλησης των παρατηρητών.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας