Γεωπολιτικά

Γιατί ο νέος πρέσβης της Κίνας στο Ισραήλ σηματοδοτεί αλλαγή στο επίκεντρο της Μέσης Ανατολής

Γιατί ο νέος πρέσβης της Κίνας στο Ισραήλ σηματοδοτεί αλλαγή στο επίκεντρο της Μέσης Ανατολής

Πηγή Φωτογραφίας: New Money.gr

Ο διορισμός του Σιάο Τζουντσένγκ ως πρέσβη της Κίνας σηματοδοτεί μια στρατηγική στροφή με στόχο τη βελτίωση των δεσμών με το Ισραήλ

Ο διορισμός του Σιάο Τζουντσένγκ ως πρέσβη της Κίνας σηματοδοτεί μια στρατηγική στροφή με στόχο τη βελτίωση των δεσμών με το Ισραήλ. Η εμπειρογνωμοσύνη του Σιάο στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει την εξελισσόμενη προσέγγιση του Πεκίνου εν μέσω περιφερειακών και διμερών εντάσεων.

Όπως αναφέρει το al monitor, στις 29 Νοεμβρίου, ο νέος Κινέζος πρέσβης, Σιάο Τζουντσένγκ, έφτασε στο Ισραήλ, καλύπτοντας τη θέση που άφησε κενή ο πρώην πρέσβης Κάι Ραν τον Ιούλιο του 2024. Ο Σιάο ήταν πιο πρόσφατα πρέσβης στην Ελλάδα, μια θέση που κατείχε από το 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Η άφιξή του έρχεται σε μια εποχή που η σχέση Κίνας-Ισραήλ βρίσκεται υπό σημαντική πίεση. Το βασικό ερώτημα είναι: Τι σηματοδοτεί ο διορισμός του;

Αρχικά, ο διορισμός του Σιάο αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην αντίληψη της Κίνας για το Ισραήλ. Το επαγγελματικό υπόβαθρο του Σιάο, σε σύγκριση με αυτό των προκατόχων του, υπογραμμίζει αυτή τη μετατόπιση. Ο Σιάο μπορεί να περιγραφεί ως ένα «χέρι της Μέσης Ανατολής». Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στην περιοχή, έχοντας διατελέσει σύμβουλος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Δυτικής Ασίας και Βόρειας Αφρικής του Υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ 2019 και 2021, ήταν υπουργικός σύμβουλος και αργότερα υπουργός στην κινεζική πρεσβεία στην Αίγυπτο. Από το 2021 έως το 2024, υπηρέτησε ως πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, με επίκεντρο την ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρέσβης Κάι Ραν, για παράδειγμα, υπηρέτησε ως υπουργικός σύμβουλος στην κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον και αργότερα ως πρέσβης στην Πορτογαλία. Στο Πεκίνο, ήταν επικεφαλής του χαρτοφυλακίου σχεδιασμού πολιτικής στο Υπουργείο Εξωτερικών για επτά χρόνια. Μετά τη θητεία του στο Ισραήλ, έγινε πρέσβης της Κίνας στην ΕΕ. Η εμπειρία του Κάι κλίνει σε μεγάλο βαθμό προς την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον στρατηγικό σχεδιασμό πολιτικής.

Πριν από τον Κάι, ο Ντου Γουέι είχε μια εξαιρετικά σύντομη θητεία ως πρέσβης στο Ισραήλ, η οποία διήρκεσε μόνο τρεις μήνες το 2020, προτού αποβιώσει για λόγους υγείας. Το υπόβαθρο του Ντου επικεντρώθηκε στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, υπηρετώντας τρία χρόνια ως ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης στην Ουκρανία. Είχε επίσης σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό πολιτικής από το 2011 έως το 2016.

Ο προκάτοχος του Ντου, ο Ζαν Γιονγκγκίν, υπηρέτησε ως πρεσβευτής της Κίνας στο Ισραήλ από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2019. Η εμπειρία του Ζαν περιελάμβανε θέσεις στον Καναδά και το Χονγκ Κονγκ, καθώς και τη θέση του γενικού διευθυντή του Τμήματος Υποθέσεων του Χονγκ Κονγκ, του Μακάο και της Ταϊβάν στο Υπουργείο Εξωτερικών. Εργάστηκε επίσης στο γραφείο σχεδιασμού πολιτικής από το 2002 έως το 2007.

Μια επισκόπηση του ιστορικού των τριών προκατόχων του Σιάο αποκαλύπτει ορισμένες αξιοσημείωτες τάσεις. Πρώτον, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, ο Κινέζος πρέσβης στο Ισραήλ ειδικεύεται σε θέματα Μέσης Ανατολής. Οι προκάτοχοί του, από την άλλη πλευρά, ειδικεύονταν κυρίως στις σχέσεις με την Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ανατολική Ευρώπη. Ο διορισμός του Σιάο αντανακλά μια μετατόπιση στις προτεραιότητες του Πεκίνου, δίνοντας έμφαση στο ρόλο του Ισραήλ εντός της Μέσης Ανατολής και στις σχέσεις του με τις χώρες της περιοχής. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική απόκλιση από προηγούμενους διορισμούς.

Δεύτερον, όλοι οι προκάτοχοι του Σιάο είχαν σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό πολιτικής, τον βραχίονα έρευνας και στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Αυτή η τάση πιθανότατα δεν είναι τυχαία. Αντίθετα, υποδηλώνει ότι η Κίνα έχει δώσει ιστορικά έμφαση στην κατανόηση και την αξιοποίηση της στρατηγικής σημασίας του Ισραήλ στις ευρύτερες σχέσεις της με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο διορισμός του Σιάο σηματοδοτεί μια επανεξέταση της σχέσης Κίνας-Ισραήλ στο Πεκίνο. Αντί να βλέπει το Ισραήλ κυρίως ως παγκόσμιο πολιτικό παράγοντα με δεσμούς με δυνάμεις όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα φαίνεται τώρα να δίνει προτεραιότητα στο ρόλο του Ισραήλ εντός της Μέσης Ανατολής. Η ικανότητα του Ισραήλ να διαμορφώνει την περιφερειακή δυναμική και τις ισορροπίες ισχύος έχει πιθανότατα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία, ιδίως στο πλαίσιο της ταχείας μετατόπισης της περιφερειακής δομής ισχύος μετά τον πόλεμο στη Γάζα. Η αδυναμία της Κίνας να προβλέψει ή να επηρεάσει αποτελεσματικά τις εξελίξεις στο έδαφος μπορεί επίσης να έχει συμβάλει.

Τόσο η Κίνα όσο και το Ισραήλ αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην αποκατάσταση των σχέσεών τους, οι οποίες επλήγησαν μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Η θητεία του πρέσβη Σιάο θα περιλαμβάνει πιθανότατα τον έλεγχο των ζημιών και την ανοικοδόμηση των δεσμών.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments