Τρομακτική προειδοποίηση από τον «νονό» της ΑΙ-«Μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα τα επόμενα 30 χρόνια»
Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Τρομακτική προειδοποίηση από τον «νονό» της ΑΙ-«Μπορεί να καταστρέψει την ανθρωπότητα τα επόμενα 30 χρόνια»
Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών, συχνά αναφερόμενος ως «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες η ΑΙ να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας μέσα στις επόμενες τρεις δεκαετίες έχουν αυξηθεί.
Ο Χίντον, που φέτος τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, εκτίμησε ότι υπάρχει μια πιθανότητα 10% έως 20% η τεχνολογία να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Σε συνέντευξή του στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4, ο Χίντον τόνισε ότι η ταχύτητα εξέλιξης της τεχνολογίας είναι «πολύ πιο γρήγορη» από ό,τι περίμενε. Όταν ρωτήθηκε αν έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του, απάντησε: «Όχι ιδιαίτερα, 10% με 20%».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Σατζίντ Τζάβιντ, που φιλοξενούσε το πρόγραμμα, σχολίασε ότι οι πιθανότητες φαίνεται να αυξάνονται, με τον Χίντον να συμφωνεί: «Αν μη τι άλλο, ναι. Ποτέ δεν έχουμε χρειαστεί να διαχειριστούμε κάτι πιο έξυπνο από εμάς».
Ο Χίντον εξήγησε ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη θα μοιάζει με αυτήν ενός μικρού παιδιού σε σχέση με την ευφυΐα ισχυρών συστημάτων ΑΙ. «Σκεφτείτε τον εαυτό σας σε σχέση με ένα τρίχρονο παιδί. Εμείς θα είμαστε τα τρίχρονα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Χίντον προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον πέρυσι όταν παραιτήθηκε από τη θέση του στην Google για να μιλήσει πιο ανοιχτά για τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης της ΑΙ. Έκτοτε, εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη χρήση της τεχνολογίας από «κακόβουλους παράγοντες» και τη δυνατότητα συστημάτων γενικής τεχνητής νοημοσύνης να ξεφύγουν από τον ανθρώπινο έλεγχο, αποτελώντας υπαρξιακή απειλή.
Αναλογιζόμενος την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, ο Χίντον δήλωσε ότι δεν περίμενε πως η τεχνολογία θα είχε φτάσει στο σημερινό επίπεδο τόσο γρήγορα. «Η κατάσταση τώρα είναι ότι οι περισσότεροι ειδικοί του τομέα πιστεύουν πως μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, πιθανότατα θα αναπτύξουμε ΑΙ που θα είναι πιο έξυπνη από τους ανθρώπους. Και αυτή είναι μια πολύ τρομακτική σκέψη».
Ο Χίντον ζήτησε κρατική ρύθμιση για την τεχνολογία, υποστηρίζοντας ότι η εξάρτηση από την «αόρατη χείρα» της αγοράς και το κίνητρο του κέρδους δεν αρκεί για να διασφαλιστεί η ασφαλής ανάπτυξή της. «Η μόνη δύναμη που μπορεί να υποχρεώσει τις μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν περισσότερο στην ασφάλεια είναι η κυβερνητική ρύθμιση», τόνισε.
Παρά τις ανησυχίες του Χίντον, άλλοι ειδικοί, όπως ο Γιαν ΛεΚουν, επικεφαλής επιστήμονας ΑΙ στη Meta, έχουν διαφορετική άποψη. Ο ΛεΚουν δήλωσε ότι η ΑΙ «μπορεί στην πραγματικότητα να σώσει την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση», μειώνοντας την ανησυχία για τις υπαρξιακές απειλές.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας