Πολιτική

2024: Η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ

2024: Η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ
Η πολιτική και εκλογική υποβάθμιση, η αντιπαλότητα και οι επιδιώξεις του Σωκράτη Φάμελλου.

Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με 36 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα κατατάσσεται στην τρίτη θέση στο κοινοβούλιο και έχει υποστεί σοβαρές απώλειες. Τι συνέβη το 2024, ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες οι ενέργειες του νέου προεδρεύοντος του κόμματος; Αν συγκρίνουμε την κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ την 1η Ιανουαρίου με αυτήν στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, το συμπέρασμα είναι σαφές: το κόμμα έχει υποστεί σημαντική φθορά. Εξετάζοντας τα γεγονότα των τελευταίων 12 μηνών, όλοι συμφωνούν ότι το 2024 υπήρξε η χειρότερη χρονιά στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χρονιά αυτή ήταν γεμάτη από σφοδρές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ του τότε προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτοφανείς εικόνες κυκλοφόρησαν στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, ενώ οι κατηγορίες εκτοξεύονταν με ρυθμούς πολυβόλου, πλήττοντας τη δομή της Κουμουνδούρου και απομακρύνοντας ένα σημαντικό τμήμα της εκλογικής του βάσης.

Η πρώτη σφοδρή αναμέτρηση

Τον Φεβρουάριο, ο Στέφανος Κασσελάκης, ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, απέστειλε μέσω της πλατφόρμας iSYRIZA ένα ερωτηματολόγιο προς τα μέλη του κόμματος, ρωτώντας αν επιθυμούν να αλλάξει το όνομά του και τον πολιτικό του προσανατολισμό. Στελέχη πρώτης γραμμής αντέδρασαν στις προθέσεις του προέδρου, ενώ ο Κασσελάκης αγνοούσε επιδεικτικά τις κομματικές διαδικασίες. Η κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν ο Αλέξης Τσίπρας, την ημέρα έναρξης του συνεδρίου, ανακοίνωσε με επιστολή του ότι δεν θα παραστεί στις εργασίες και ζητούσε ουσιαστικά από τον τότε πρόεδρο να υποβληθεί ξανά στην κρίση των μελών.

Το συνέδριο που ακολούθησε θα μείνει στην ιστορία ως το πιο αποτυχημένο και διαλυτικό, μακριά από κάθε έννοια πολιτισμένου διαλόγου, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ένα μόνο επεισόδιο αρκούσε για να αποκαλύψει την κατάσταση διάλυσης: Ο πρόεδρος του κόμματος, στο τέλος των εργασιών, παρουσίασε στους υποστηρικτές του τον «εχθρό» τους, τα στελέχη.

Η αντεπίθεση Κασσελάκη και η κορύφωση της τοξικότητας

Στο διάστημα που ακολούθησε, η ηγεσία του Κασσελάκη ακολούθησε μια «τρελή πορεία». Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, «απέλυσε» τους Θανάση Θεοχαρόπουλο και Γιώργο Τσίπρα από τις θέσεις των επιστημονικών συνεργατών, αναφερόμενος σε «αργομισθίες» και προκαλώντας αναστάτωση εντός του κόμματος. Στη συνέχεια, πρότεινε και πέτυχε το κλείσιμο της καθημερινής έκδοσης της Αυγής, ενώ σταμάτησαν και οι πληρωμές μισθών στους εργαζόμενους της εφημερίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού «105,5 Στο Κόκκινο». Επιπλέον, άφησε υπονοούμενα για «μαύρες» χρηματοδοτήσεις επί προεδρίας Τσίπρα. Τέλος, στα τέλη Ιουνίου, με μια ανάρτησή του από τις ΗΠΑ, κατηγόρησε ευθέως τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως «υπονομευτή».

Η αντιπαλότητα εντός του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκε σε εχθροπάθεια, με τα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις να είναι εμφανή. Τον Ιούνιο του 2024, όταν ξεκίνησε μια πρωτοφανής περίοδος εσωστρέφειας, το κόμμα κατέγραφε περίπου 15% στις δημοσκοπήσεις. Στις 1 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε περίπου 10%. Και τα χειρότερα μόλις είχαν αρχίσει.

Προσπάθεια για επανεκκίνηση

Οι εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσαν την πτώση του κόμματος, καθώς μόλις 70.000 μέλη – περίπου οι μισοί από αυτούς που συμμετείχαν στις αντίστοιχες εκλογές του 2023 – προσήλθαν στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα στους Σωκράτη Φάμελλο, Παύλο Πολάκη, Νικόλα Φαραντούρη και Απόστολο Γκλέτσο. Παράλληλα, το ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψηφίων λίγο πριν από την ψηφοφορία αποκάλυψε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν κάποια στοιχεία πολιτικής σοβαρότητας και ήπιου προγραμματικού διαλόγου.

Ο Σωκράτης Φάμελλος συγκέντρωσε λίγο πάνω από 49%, ενώ ο Παύλος Πολάκης αποσύρθηκε από τον δεύτερο γύρο με 43%. Ωστόσο, ο βουλευτής Χανίων δήλωσε ξεκάθαρα ότι εκπροσωπεί – όπως ανέφερε – το μισό κόμμα, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες στους πιο «υποψιασμένους» σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας των δύο κορυφαίων στελεχών στο άμεσο μέλλον.

Στους πολιτικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η επανακατάκτηση της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο Σωκράτης Φάμελλος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποτελέσει «την πραγματική, μαχητική και τεκμηριωμένη αξιωματική αντιπολίτευση που χρειάζεται η κοινωνία, και όχι μια βολική και ανώδυνη αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση», ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στη συναινετική στάση που επιδεικνύει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε ορισμένα ζητήματα.

Ταυτόχρονα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται συχνά στην ανάγκη για συνεργασίες και συγκλίσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Αν και τα πολιτικά προβλήματα παραμένουν, η ηγεσία της Κουμουνδούρου δηλώνει έτοιμη να απευθύνει πρόσκληση σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά για συνεννόηση σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments