Έρχονται τρεις μήνες – φωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή Φωτογραφίας: [373575] DEBATE ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Αναμφίβολα, το 2025 αποτελεί ένα κρίσιμο έτος για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς θα κριθεί αν το κόμμα, που μέχρι πρότινος ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση, θα μπορέσει να επανακαταλάβει τη θέση και το ρόλο του στην πολιτική σκηνή.
Θα καταφέρει δηλαδή να επιστρέψει σε διψήφια ποσοστά και, σε δεύτερη φάση, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να ανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο από το ΠΑΣΟΚ.
Η χρονιά ξεκίνησε με το επώδυνο κλείσιμο της «παρένθεσης Κασσελάκη», η οποία συνδέθηκε με το «σχέδιο» της «αριστερής παρένθεσης» του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το οποίο αυτή τη φορά αναβίωσε εκ των έσω κατά την προσπάθεια απομάκρυνσης του πρώην προεδρου.
Η κρίσιμη πρόκληση
Τα ποιοτικά δεδομένα των μετρήσεων που αναλύει η Κουμουνδούρου δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για το νέο έτος, με την προσδοκία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις, κερδίζοντας ταυτόχρονα την επιστροφή του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την κυριαρχία στον προοδευτικό χώρο.
Το κύριο στοίχημα είναι η επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, αυτό φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η μόνη προοπτική είναι να υπάρξει συμφωνία με τους πρώην συντρόφους που αποχώρησαν κατά τις πρώτες και δεύτερες διασπάσεις.
Πάντως, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Κουμουνδούρου και Νέας Αριστεράς παραμένουν ανοιχτοί.
Η αποτυχία της πρότασης της Νέας Αριστεράς για κοινό υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον Χρήστο Ράμμο, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), έχει περιορίσει τις πιθανότητες συνεργασίας.
Αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμβεί στο μέλλον. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι οι λόγοι αποχώρησης των πρώην μελών τους έχουν εκλείψει, μετά την ηρωική έξοδο του Κασσελάκη, και διευκρινίζουν ότι αν η συνεργασία των δύο κομμάτων δεν πραγματοποιηθεί σύντομα και με προγραμματική βάση, σίγουρα δεν θα μπορέσει να γίνει πριν από τις εκλογές.
Αυτή η συνεργασία έχει περιγραφεί από πολλούς ως ένωση των κοινοβουλευτικών ομάδων και συνεργασία εκτός Βουλής, με τα δύο κόμματα να διατηρούν την αυτονομία τους.
Στόχος τα διψήφια ποσοστά
Οι ηγεσίες, σε αυτή τη φάση, ανταγωνίζονται για το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του χώρου. Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά είναι οι δημοσκοπήσεις.
Αυτή τη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, αν και ήδη καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,5 μονάδας από το δημοσκοπικό του ανώτατο όριο του 19%, το οποίο είχε φτάσει μετά την τρίτη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δημοσκοπική ανάκαμψη, όσο δύσκολη και αν φαίνεται για το κόμμα, είναι εξίσου ενθαρρυντική για τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος καλείται να κερδίσει και ένα προσωπικό του στοίχημα ταυτόχρονα.
Να αποδείξει ότι δεν είναι μια μεταβατική ηγεσία για όσους, εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων υπό τη μορφή ενός νέου φορέα, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει ως το «νέο πολιτικό υποκείμενο» που προκύπτει από τις ανάγκες της κοινωνίας.
Πάνω από το 50% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση της MRB εκφράζουν θετική γνώμη για την εκλογή του Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο να απολαμβάνει μεγαλύτερη αποδοχή από τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους (64,3%).
Η επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε διψήφια ποσοστά από το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου αποτελεί το δεύτερο σημαντικό στοίχημα για την Κουμουνδούρου, εάν επιθυμεί να διατηρήσει τον ρόλο της ως πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση, όπως θεωρεί η νέα ηγεσία ότι δεν έχει χάσει.
Από την ανάλυση που πραγματοποιείται, προκύπτει ένα θετικό στοιχείο: το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων που παρέμειναν αδρανείς στην προηγούμενη εκλογική περίοδο έχει στραφεί προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, με βάση τις τάσεις της MRB, που δείχνουν ότι το 16,2% των ψηφοφόρων ανήκει σε αυτή την κατηγορία.
Ο κύριος εκλογικός στόχος τώρα είναι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κόμματος, προκειμένου να κινητοποιηθούν αυτοί οι ψηφοφόροι και να συμμετάσχουν ενεργά.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας