Σουηδία: Έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ ζητεί η αντιπολίτευση με αφορμή τη βλάβη σε υποθαλάσσιο καλώδιο
Πηγή Φωτογραφίας: The War Zone
Την διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του ΝΑΤΟ ζητεί η αντιπολίτευση της Σουηδίας, με αφορμή τη φερόμενη δολιοφθορά σε υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο που συνδέει την Φινλανδία με την Εσθονία.
Η σουηδική αντιπολίτευση επικαλείται για το αίτημά της το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας, με την κυβέρνηση να απαντά μέσω της υπουργού Εξωτερικών Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ ότι «δεν αποκλείει τίποτα».
Το άρθρο 4 της συνθήκης της Συμμαχίας δεσμεύει τα κράτη μέλη να «διαβουλεύονται από κοινού όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη».
Από το 1949, όταν ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ, τα μέλη του έχουν επικαλεστεί το άρθρο 4 επτά φορές. Και οι επτά καταγράφηκαν τον 21ο αιώνα, είτε επειδή θεωρήθηκε ότι η Ρωσία απειλούσε τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης είτε επειδή η Τουρκία φοβόταν την αυξανόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα, το 2014 η Πολωνία το επικαλέστηκε, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.
Η Σουηδία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ μόλις πρόσφατα, τον Μάρτιο. Είχε ακολουθήσει πολιτική ουδετερότητας από τις αρχές του 19ου αιώνα, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, η κοινή γνώμη μεταβλήθηκε απότομα το 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Μαζί με την Φινλανδία, η Σουηδία υπέβαλε αίτημα για να ενταχθεί στη διατλαντική συμμαχία από ανησυχία για την απειλή από τον γείτονά της στην απέναντι πλευρά της Βαλτικής Θάλασσας – την Ρωσία.
Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με την Ρωσία, εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023, εγκαταλείποντας μια πολιτική ουδετερότητας δεκαετιών.
Εάν διεξαγόταν μια σύνοδος του ΝΑΤΟ βάσει του άρθρου 4, τα μέλη θα εξέταζαν το ενδεχόμενο συντονισμού της αντίδρασής τους – αλλά το κρίσιμο είναι ότι δεν θα έπρεπε να δράσουν.
Την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η συμμαχία θα εντείνει τις περιπολίες στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, καθώς Φινλανδοί ερευνητές εργάζονται για να διαπιστώσουν αν ένα πλοίο που συνδέεται με τη Ρωσία σαμποτάρισε υποθαλάσσια καλώδια εκεί αυτή την εβδομάδα.
Οι φινλανδικές αρχές κατέλαβαν το πλοίο Eagle S την Πέμπτη, καθώς προσπαθούσαν να διαπιστώσουν αν είχε προκαλέσει ζημιά σε καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας, που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία, και σε διάφορα καλώδια δεδομένων. Ήταν το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών που αφορούν τη διακοπή βασικών υποδομών στην περιοχή.
Σε ανάρτησή του στο X, ο Ρούτε ανέφερε ότι μίλησε με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ «σχετικά με τη συνεχιζόμενη έρευνα υπό φινλανδική ηγεσία για πιθανή δολιοφθορά υποθαλάσσιων καλωδίων». Ο Ρούτε δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βαλτική Θάλασσα».
Ερωτηθείς για λεπτομέρειες σχετικά με το τι μπορεί να γίνει και πότε, το αρχηγείο του ΝΑΤΟ περιορίστηκε να πει ότι η συμμαχία των 32 χωρών «παραμένει σε επαγρύπνηση και εργάζεται για την παροχή περαιτέρω υποστήριξης, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της στρατιωτικής μας παρουσίας» στην περιοχή.
Τον Οκτώβριο του 2023, ως απάντηση σε παρόμοια περιστατικά, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του ανέπτυξαν περισσότερα αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, αεροπλάνα ραντάρ μεγάλων αποστάσεων και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πτήσεις επιτήρησης και αναγνώρισης, ενώ ένας στόλος ναρκαλιευτικών στάλθηκε επίσης στην περιοχή.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας