Το KCNA δεν διευκρίνισε τη στρατηγική κατά των ΗΠΑ, αλλά ανέφερε ότι ο Κιμ έθεσε καθήκοντα για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας μέσω της εξέλιξης της αμυντικής τεχνολογίας και τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των βορειοκορεατών στρατιωτών.
Η επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία αυξάνει τις προοπτικές για διπλωματία υψηλού προφίλ με τη Βόρεια Κορέα.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ο Τραμπ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Κιμ για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Βορρά.
Πολλοί εμπειρογνώμονες ωστόσο λένε ότι μια γρήγορη επανάληψη των συνομιλιών Κιμ-Τραμπ είναι απίθανη, καθώς ο Τραμπ θα επικεντρωθεί πρώτα στις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Η υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί επίσης πρόκληση για τις προσπάθειες αναζωογόνησης της διπλωματίας, λένε οι ειδικοί.
Οι προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ Τραμπ και Κιμ όχι μόνο είχαν βάλει τέλος στις ανταλλαγές φλογερής ρητορικής και απειλών καταστροφής, αλλά είχαν αναπτύξει και προσωπικές σχέσεις.
Ο Τραμπ είπε κάποτε περίφημα ότι αυτός και ο Κιμ “ερωτεύτηκαν”.
Αλλά οι συνομιλίες τους τελικά κατέρρευσαν το 2019, καθώς διαφωνούσαν για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον Βορρά.
Έκτοτε η Βόρεια Κορέα αύξησε απότομα τον ρυθμό των δοκιμών όπλων της για να κατασκευάσει πιο αξιόπιστους πυρηνικούς πυραύλους με στόχο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα απάντησαν με την επέκταση των διμερών στρατιωτικών τους ασκήσεων και επίσης των τριμερών ασκήσεων στις οποίες συμμετέχει και η Ιαπωνία, προκαλώντας έντονες επιπλήξεις από τον Βορρά, ο οποίος θεωρεί τέτοιου είδους ασκήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως πρόβες εισβολής.
Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας της με τη Ρωσία περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες να πεισθεί η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα με αντάλλαγμα οικονομικά και πολιτικά οφέλη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει περισσότερους από 10.000 στρατιώτες και συμβατικά οπλικά συστήματα για να υποστηρίξει τον πόλεμο της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει στη Βόρεια Κορέα προηγμένη τεχνολογία όπλων σε αντάλλαγμα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για την κατασκευή ισχυρότερων πυρηνικών πυραύλων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 3.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στις μάχες στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε χωριστές διαμάχες με τις ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα εμποδίσει τις πιέσεις για την επιβολή περισσότερων κυρώσεων από τον ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, παρά τις επανειλημμένες πυραυλικές δοκιμές της, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τον περασμένο μήνα, ο Κιμ δήλωσε ότι οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν μόνο την “αμετάβλητη” εχθρότητα της Ουάσινγκτον απέναντι στη χώρα του και περιέγραψε την πυρηνική του ανάπτυξη ως τον μόνο τρόπο αντιμετώπισης των εξωτερικών απειλών.
Πηγή: Pagenews.gr
Το σχόλιο σας