Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια: Πρώτη φορά διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια: Πρώτη φορά διασυνοριακό ζευγάρι πόλεων γίνεται Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Το 2025, εκτός από τη γερμανική πόλη Κέμνιτς στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποδίδεται στο ζευγάρι πόλεων Νόβα Γκόριτσα (Σλοβενία) και Γκορίτσια (Ιταλία). Με το σύνθημα «Go! Borderless» («Πάμε! Χωρίς Σύνορα»), είναι η πρώτη φορά που μια αστική περιοχή, η οποία εκτείνεται σε δύο διαφορετικές χώρες, παρουσιάζεται ως μία πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Περίπου 400 εκδηλώσεις, που πραγματεύονται θέματα όπως ο πόλεμος και η ειρήνη, η ανοικοδόμηση, η οικονομία του λαθρεμπορίου και η πράσινη βιωσιμότητα, είναι προγραμματισμένες μετά τα επίσημα εγκαίνια στις 8 Φεβρουαρίου.
Η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ. Η Σλοβενία – που παλαιότερα ανήκε στη Γιουγκοσλαβία – έγινε μέλος της ΕΕ το 2004 και εντάχθηκε στη Ζώνη Σένγκεν το 2007. Έτσι, εξαφανίστηκαν και τα εμφανή σημεία των κρατικών συνόρων μεταξύ Νόβα Γκόριτσα και Γκορίτσια. Ωστόσο, από το 2015 και τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα, η Ιταλία διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιεί ελέγχους στα οδικά σημεία διέλευσης μεταξύ των δύο πόλεων.
Από το 1947, τα σύνορα μεταξύ του καπιταλιστικού δυτικού κόσμου (Ιταλία) και του κομμουνιστικού ανατολικού μπλοκ (Γιουγκοσλαβία) περνούσαν μέσα από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού, που ανήκε στη Γιουγκοσλαβία. Εικόνες της εποχής δείχνουν ξεκάθαρα και τη διαχωριστική γραμμή.
Τι σημαίνει για μια πόλη να είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας ή Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Πάντα είναι ωραία ιδέα να επισκεφθείτε μια ευρωπαϊκή πόλη. Θέλετε να εμπλουτίσετε την εμπειρία σας; Ρίξτε μια ματιά στο πρόγραμμα των πόλεων που απέκτησαν τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.
Πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης
Όταν πρόκειται για την Ευρώπη, η προσοχή εστιάζεται συνήθως στην πολιτική ή στην οικονομία· είναι πλέον καιρός να προβληθούν τόσο ο πλούτος όσο και η πολυμορφία του πολιτιστικού τοπίου της Ευρώπης.
Αυτή ήταν η ιδέα της Μελίνας Μερκούρη και του Τζακ Λανγκ (υπουργών Πολιτισμού της Ελλάδας και της Γαλλίας αντίστοιχα) το 1985, όταν έθεταν τα θεμέλια για την πρωτοβουλία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Η επιλογή μιας πόλης για τον τίτλο Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης γίνεται τέσσερα χρόνια πριν από την έναρξη των δράσεων, με διαγωνισμό που διοργανώνεται σε εθνικό επίπεδο αλλά με τα ίδια κριτήρια που έχουν καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πόλεις που επιλέγονται γίνονται Πολιτιστικές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για περίοδο 12 μηνών.
Ο τίτλος αυτός συνεπάγεται μία μεγάλη δέσμευση: την πραγματοποίηση στη συγκεκριμένη περιοχή πολιτιστικών εκδηλώσεων οι οποίες εντάσσονται σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Πάνω από 60 πόλεις απέκτησαν μέχρι σήμερα αυτόν τον τίτλο και ωφελήθηκαν από τα θετικά αποτελέσματα: ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται, οι κάτοικοι σχηματίζουν καλύτερη γνώμη για την πόλη τους, οι πόλεις αποκτούν διεθνή προβολή και το αίσθημα των πολιτών ότι ανήκουν σ’ έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο ενισχύεται.
Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2020 είναι οι Ριέκα (Κροατία) και το Γκάλγουεϊ (Ιρλανδία).
Eυρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας
Ξεκίνησε το 2009 ως μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας (πρόκειται για μια πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή τα εθνικά συμβούλια νέων και τις διεθνείς ΜΚΟ νέων στην Ευρώπη). Πέντε χρόνια μετά, το 2014, το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνώρισε επίσημα τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας και έγινε εταίρος στην πρωτοβουλία αυτή.
Τι σημαίνει να είναι μια πόλη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για ένα έτος; Όπως αναφέρει και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, το βραβείο έχει στόχο να ενδυναμώσει τους νέους ανθρώπους, να προωθήσει τη συμμετοχή της νεολαίας και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα.
Συνεπώς, επιλέγεται όποια ευρωπαϊκή πόλη εστιάζει τις προσπάθειές της στο να δώσει στους νέους και στις νέες την ευκαιρία να συμβάλουν, να ακουστούν, να προβάλουν τις ιδέες τους σε όλους τους τομείς. Οι στόχοι τους πρέπει να είναι προς την ίδια κατεύθυνση: πώς να αλλάξουν και να βελτιώσουν την πόλη τους και την κοινωνία σε πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας