Ελλάδα: Μπλόκο στη χρηματοδότηση της Ε.Ε. στην Τουρκία αν υπάρξει ΑΟΖ με τη Συρία
Πηγή Φωτογραφίας: [373251] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ HAKAN FIDAN (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Λίγες ώρες μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, οι αναλύσεις για την επόμενη ημέρα στη Συρία άρχισαν να κυριαρχούν. Η ανατροπή του καθεστώτος σηματοδότησε την «γέννηση» μιας νέας Λιβύης στα σύνορά μας, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η Τουρκία, μέσω της εξοπλιστικής και χρηματοδοτικής στήριξης ισλαμιστών στον Βορρά, επιδίωξε να τους κατευθύνει προς τον Νότο για να συμβάλουν στην πτώση του καθεστώτος Άσαντ, εξασφαλίζοντας έτσι κεντρική επιρροή στα επόμενα βήματα της (οποιασδήποτε) νέας συριακής ηγεσίας.
Υπάρχει ο κίνδυνος να «εκμεταλλευτεί» η Τουρκία τη «συνδρομή» της, υπογράφοντας μια συμφωνία με τη Συρία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), παρακάμπτοντας τη Λευκωσία, όπως είχε γίνει με το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπτουλκαντίρ Ουράλογλου, δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Η Τουρκία έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι θα παραμείνει ενεργά παρούσα στη Συρία. Ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, ήταν ο πρώτος από την τουρκική ηγεσία που επισκέφθηκε τη Δαμασκό, ενώ την προηγούμενη Κυριακή ακολούθησε ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Αλ Τζολάνι. Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, στη δεύτερη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα της ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του στο τουρκικό TGRT Haber, ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας ανέφερε: «Θα υπογράψουμε συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη συριακή κυβέρνηση. Εργαζόμαστε πάνω σε ένα σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει αεροπορικές, σιδηροδρομικές, οδικές και επικοινωνιακές υπηρεσίες στη Συρία». Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Δαμασκό τις επόμενες ημέρες.
Η Ελλάδα από την αρχή είχε έτοιμα δυνητικά σενάρια αντίδρασης, τα οποία παραμένουν διαθέσιμα και θα χρησιμοποιηθούν αν κριθεί απαραίτητο.
• Στις 17 Δεκεμβρίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποσχέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν 1 δισεκατομμύριο ευρώ ως στήριξη για το Μεταναστευτικό. Αυτά τα χρήματα θα χαθούν αν η Ελλάδα και η Κύπρος, ως κράτη-μέλη της Ε.Ε., ασκήσουν βέτο. Αυτό αποτελεί το κύριο «όπλο» της χώρας μας, όπως αναφέρουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές στα «Π».
• Εάν η Τουρκία υπογράψει συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία, η διεθνής κοινότητα θα στραφεί κατά της Δαμασκού και η «HTS» θα παραμείνει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, γεγονός που θα εμποδίσει τη διεθνή αναγνώριση. Γι’ αυτό το λόγο, η Λευκωσία έχει θέσει το ζήτημα σε δυνάμεις που διατηρούν άμεσες επαφές με την «HTS» και τη νέα διοίκηση στη Δαμασκό.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας