Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Ένα δίμηνο με ιδιαίτερη σημασία για την εκπαίδευση πλησιάζει με την έλευση του νέου έτους, καθώς θα δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή μιας από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, δηλαδή η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν αυτή την περίοδο καθοριστική για τη διαδικασία, καθώς από τις 2 Ιανουαρίου έως την 1η Μαρτίου, θα είναι ανοιχτή η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τα ξένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που σκοπεύουν να υποδεχτούν τους πρώτους φοιτητές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2025.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει, θα υπάρξει έντονο ενδιαφέρον και ότι αρκετά σημαντικά ιδρύματα του εξωτερικού θα υποβάλουν αιτήσεις.
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι αναμένεται έντονο ενδιαφέρον και ότι, μόλις ολοκληρωθούν οι αιτήσεις, θα προκύψει μια εντυπωσιακή λίστα που θα περιλαμβάνει όχι μόνο τον αριθμό αλλά και την ποιότητα των πανεπιστημίων από την Ευρώπη και την Αμερική που επιθυμούν να λειτουργήσουν στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση στοχεύει, μέσω αυτής της διαδικασίας, να καθιερώσει την Ελλάδα ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο και να προσελκύσει φοιτητές από τρίτες χώρες, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να περιορίσει τη φυγή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, οι οποίοι συχνά παραμένουν εκεί και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Η πρόκληση
Για την κυβέρνηση, η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα, καθώς πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που έχει συζητηθεί επί δεκαετίες χωρίς να προχωρήσει, παρά την εκτίμηση ότι η ελληνική κοινωνία είναι εδώ και καιρό υπέρ της υλοποίησής της.
Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ εγκρίθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο με 159 θετικές ψήφους, καθώς υποστηρίχθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας και τον ανεξάρτητο Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, ενώ δέχθηκε έντονες επικρίσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων αναμένεται να αναζωογονήσει την πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να υπερασπίζεται την τόλμη της να «σπάσει αυγά» και να φέρει μια αλλαγή για την οποία πολλοί είχαν εκφράσει θετικές απόψεις, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν την κριτική τους. Στην πραγματικότητα, η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και από το προφίλ των ξένων πανεπιστημίων που θα επιδιώξουν να συμμετάσχουν.
Αυτό αποτελεί το πρώτο σημαντικό τεστ για την κυβέρνηση με την αρχή της νέας χρονιάς και ένα από τα θέματα που θα προσεχθούν ιδιαίτερα, καθώς θεωρείται ότι ενισχύει το μεταρρυθμιστικό προφίλ στο οποίο επενδύει η κυβερνητική ηγεσία.
Ταυτόχρονα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι από το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι κυβερνητικές μηχανές θα αρχίσουν να λειτουργούν σε πλήρη ρυθμό, με έμφαση στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, στα οποία η κυβέρνηση φαίνεται να υστερεί και να συγκεντρώνει δυσαρέσκεια από τους πολίτες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Όπως σημειώνεται, έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές οδηγίες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ζητήσει από τους υπουργούς να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου, αναμένεται ότι ο πρωθυπουργός θα καθορίσει τις προτεραιότητες και τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας