Γεωπολιτικά

Σεργκέι Λαβρόφ: Όχι της Ρωσίας στις προτάσεις Τραμπ για ειρήνη με την Ουκρανία

Σεργκέι Λαβρόφ: Όχι της Ρωσίας στις προτάσεις Τραμπ για ειρήνη με την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η Ρωσία δια στόματος Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις προτάσεις της ομάδας Τραμπ για ειρήνη με την Ουκρανία. Αναφορές υπήρξαν στην Ταϊβάν, την Γεωργία, την Μέση Ανατολή και το ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τη Δευτέρα προτάσεις που διατυπώθηκαν από τους εκπροσώπους του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις ελπίδες του επερχόμενου προέδρου να παγώσει τη σύγκρουση, με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σε μια συνέντευξη που δόθηκε στο πρακτορείο TASS και «ανέβηκε» στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης μίλησε για όλες τις «καυτές ζώνες», όπως η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, η Ταϊβάν, αλλά και για το αν θα υπάρξη αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Αποκατάσταση σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ και επανέναρξη συνομιλιών μετά την ορκομωσία Τραμπ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα επίσημο μήνυμα από τις ΗΠΑ για την διευθέτηση του ουκρανικού. Τόνισε πως μέχρι να αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ, «η πολιτική της Αμερικής σε όλους τους τομείς θα καθορίζεται από τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του» και πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι η μόνη που μιλά εξ ονόματος των ΗΠΑ.

Βασιζόμενος στην συνέντευξη Τραμπ στο περιοδικό Time στις 12 Δεκεμβρίου, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως «η ιδέα τους είναι να αναστείλουν τις εχθροπραξίες κατά μήκος της γραμμής επαφής και να μεταφέρουν την ευθύνη για την αντιπαράθεση με τη Ρωσία στους Ευρωπαίους». Πρόσθεσε πως η ρωσική πλευρά δεν είναι ευχαριστημένη «με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από μέλη της ομάδας Τραμπ για την αναβολή της εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για 20 χρόνια και τη στάθμευση βρετανικών και ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία».

Δηλώνοντας ως θέση πως η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη για συνομιλίες, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, δήλωσε πως «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε με ποιον μπορούμε να συνομιλήσουμε και τι θα συζητήσουμε». Επισημαίνοντας πως «αυτό που χρειαζόμαστε είναι αξιόπιστες και νομικά δεσμευτικές συμφωνίες που θα εξαλείψουν τις βασικές αιτίες της σύγκρουσης και θα σφραγίσουν έναν μηχανισμό που θα αποκλείει την πιθανότητα παραβίασής τους».

Για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας ανέφερε πως καθώς η ΗΠΑ ήταν η πλευρά που διέκοψε τις διμερείς σχέσεις, έχει την ευθύνη να κάνει την πρώτη κίνηση. Τονίζοντας πως ακόμα και αν ο πρόεδρος Τραμπ θέλει «να αναζωογονήσει τις διμερείς σχέσεις, θα πρέπει να κολυμπήσει κόντρα στο ρεύμα». Σημειώνοντας πως «τα δογματικά έγγραφα των ΗΠΑ ορίζουν τη Ρωσία ως αντίπαλο».

H «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» του 1991 και η πιθανή ένταξη της στο ΝΑΤΟ

Στην καταφατική πρόταση πως ο «Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος» και τι σημαίνει για τη Ρωσία, αλλά και αν το ΝΑΤΟ έλαβε σοβαρά υπόψιν τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε πως «εμπιστεύονται τα γεγονότα, όχι τις δηλώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για το καθεστώς του Κιέβου».

Είπε πως το Κίεβο δεν έχει παραιτηθεί από «τον στόχο του να αποκαταστήσει αυτό που αποκαλεί εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των συνόρων του 1991» και την αποχώρηση της Ρωσίας. Ενώ αποκάλεσε την στρατηγική της Ουκρανίας ως «τελεσίγραφο στη Ρωσία». Με την Ρωσία να μην αποδέχεται καμία πρόσκληση στην βάση της «φόρμουλας Ζελένσκι».

Ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης «διαβάζει» μια « έλλειψη ενότητας μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ» ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, μια κίνηση που η Ρωσία απορρίπτει «ανεξάρτητα από τον εδαφικό παράγοντα».

Υπογραμμίζοντας πως «το ΝΑΤΟ έχει επεκτείνει την εμβέλειά του εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός που αποτέλεσε μία από τις κύριες αιτίες της κρίσης στην Ουκρανία». Αναφέροντας πως διαρκής στόχος της Ρωσίας μέσω της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία είναι «ένα αδέσμευτο καθεστώς» στο Κίεβο.

«Πάσα» για τις «έγχρωμες επαναστάσεις κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας» και τον ρόλο της Ρωσίας

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε πως στο θέμα των επαναστάσεων των χωρών που γειτνιάζουν με τη Ρωσία θα έπρεπε να ρωτηθούν οι πολιτικοί της Σύσης. Αποκαλώντας την εμπλοκή στα εσωτερικά των γειτόνων της Ρωσίας ως «εργαλείο της εξωτερικής τους πολιτικής». Φέρνοντας ως παραδείγματα τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία και την Ουκρανία.

Οι εξελίξεις στη Γεωργία απορρέουν από τα διπλά μέτρα και σταθμά, όπου η «δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμεύουν ως πρόσχημα για την ανατροπή των εκλογικών αποτελεσμάτων», πετώντας ένα «καρφί» πως «τα αφεντικά-μαριονέτες στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες δεν βρήκαν τον τρόπο με τον οποίο ψήφισε ο λαός εκεί να τους αρέσει».

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την ΕΕ πως προσπαθούν να εφαρμόσουν την στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» σε όλους τους συμμάχους της Ρωσίας. Ταυτόχρονα ισχυρίστηκε πως οι «γεωργιανές αρχές έχουν επιλέξει μια κυρίαρχη πολιτική που ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα της χώρας», χωρίς να λειτουργήσουν «ως πιόνια της Δύσης».

Πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να παρέμβει στις «εσωτερικές υποθέσεις της Γεωργίας» αρκεί οι δύο χώρες να συναντηθούν στα «μέσα της διαδρομής».

Η ανάλυση Λαβρόφ για τη Συρία

Ερωτώμενος αν στη Μέση Ανατολή λαμβάνει χώρα η ανακατανομή των σφαιρών επιρροής, ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης είπε πως παρότι είναι νωρίς για συμπεράσματα, η «επιδείνωση της κατάστασης» οφείλεται στην «αδυναμία της προηγούμενης κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα θεμελιώδη αιτήματα του λαού εν μέσω μιας παρατεταμένης εμφύλιας σύγκρουσης».

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ, πως έχουν «καταλάβει το πλούσιο σε πόρους βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας και ασκεί σοβαρές κυρώσεις στη Δαμασκό μαζί με έναν συνασπισμό δορυφόρων της», όπου «η γραμμή για τον στραγγαλισμό της συριακής οικονομίας ξεσήκωσε την κοινωνική δυσαρέσκεια». Σε αυτό το πλαίσιο, αιτιολόγησε τα «αντιλαϊκά μέτρα», που αναγκάστηκε να λάβει η Συρία «όπως η περικοπή ή η ακύρωση των επιδοτήσεων για κοινωνικά προϊόντα και υπηρεσίες».

Υπερασπίστηκε την ρωσική προσπάθεια για «επίτευξη πολιτικής διευθέτησης, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του σχήματος της Αστάνα», αναφέροντας πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ, απέτυχε να αναπτύξει «έναν εποικοδομητικό διάλογο με τους αντιπάλους του και τους γείτονες με επιρροή στην περιοχή με σκοπό την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας πλήρους κλίμακας ή τη διευθέτηση σοβαρών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments