Δημογραφικό: Η Ελλάδα στις 20 χώρες με τις χαμηλότερες γεννήσεις στον κόσμο-Οι εκτιμήσεις για το 2050
Πηγή Φωτογραφίας: ΑΠΕ ΜΠΕ//Δημογραφικό: Η Ελλάδα στις 20 χώρες με τις χαμηλότερες γεννήσεις στον κόσμο-Οι εκτιμήσεις για το 2050
Η χώρα μας, επί του παρόντος, «μετράει» το 23% του πληθυσμού της σε ηλικίες άνω των 65 ετών και εντάσσεται στις πλέον γερασμένες της ΕΕ. Τις επόμενες δεκαετίες αυτή η τάση όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει αλλά θα ενταθεί.
Το 23% των Ελλήνων είναι άνω των 65 ετών και μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό θα έχει ανέλθει στο 35%
Η ελληνική πρωτιά το 2050
Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση σε Ιταλία, Πορτογαλία Ισπανία και Λιθουανία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, θα αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» με τουλάχιστον το ένα τρίτο του πληθυσμού (35%) σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Το χαμηλότερο ποσοστό των 65+ το 2050 θα είναι στην Ισλανδία, τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία και την Κύπρο χωρίς όμως να μπορεί να ανακοπεί η ανοδική τάση. Το ποσοστό των 65 και άνω στις συγκεκριμένες χώρες δεν θα ξεπεράσει το 25%.
Συνολικά, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών στην ΕΕ παρουσιάζει σταδιακή αύξηση. Από 16% το 2000, στο 21% το 2023 και στο 29% έως το 2050.
Με βάση τα στοιχεία είναι φανερό πως το δημογραφικό προφίλ των χωρών της ΕΕ υφίσταται μεταμόρφωση λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της μείωσης των ποσοστών γονιμότητας. Η έκρηξη γεννήσεων που παρατηρήθηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μετά τον πόλεμο (Β’ Παγκόσμιος) συνέβαλε σε ένα αυξανόμενο ποσοστό των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης.
Δημογραφικό: Η Ελλάδα ανάμεσα στις 20 χώρες με τις χαμηλότερες γεννήσεις στον κόσμο
Σημειώνεται τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα είναι ο λεγόμενος ρυθμός «αντικατάστασης», ο αριθμός των γεννήσεων δηλαδή που απαιτείται, για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός, «αντικαθιστώντας» και τους δύο γονείς και για να υπερκαλύπτει την παιδική θνησιμότητα.
Ο ρυθμός γεννήσεων στην Ελλάδα το 2024 διαμορφώνεται στο 1,4 παιδί ανά γυναίκα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Statista, που συγκαταλέγει τη χώρα μας στα κράτη με τα μεγαλύτερα δημογραφικά προβλήματα. Αντίστοιχο ρυθμό εμφανίζει η Ιαπωνία, ενώ ακόμα χαμηλότερα διαμορφώνεται στην Πολωνία, την Ισπανία και την Ιταλία (1,3), ενώ ο χαμηλότερος (1,1) παρατηρείται στην Ταϊβάν.
Οι 20 χώρες με τον χαμηλότερο ρυθμό γεννήσεων
Η Ευρώπη πάντως κυριαρχεί στη λίστα με οκτώ από τις 20 χώρες, ενώ ακολουθεί η Ασία με έξι, η Βόρειος Αμερική με πέντε και τέλος η Αφρική με μία χώρα. Η Ευρώπη είναι επίσης η μοναδική από τις εξεταζόμενες περιοχές, που αναμένεται να εμφανίσει συνολικά συρρίκνωση πληθυσμού σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο (μεταξύ 2022 και 2050), η οποία προβλέπεται να φτάσει στο -7%.
Απεναντίας, πληθυσμοί σε άλλες περιοχές, όπως στην Κεντρική, Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, καθώς και τη Βόρεια Αμερική, αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, με τον ρυθμό αύξησης όμως να κορυφώνεται πριν το 2100.
Βέβαια, πολλές χώρες με υπογεννητικότητα έχουν πάρει μέτρα, προκειμένου να προλάβουν τα σοβαρά πλήγματα του δημογραφικού στις οικονομίες, αν και με αμφίβολο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, η Νότια Κορέα άρχισε να διευκολύνει την πρόσληψη ξένων νταντάδων, προκειμένου να ενθαρρύνει τις γεννήσεις. Στο μεταξύ, η Ιαπωνία διοχετεύει έως και 22,3 δολάρια τον χρόνο, με στόχο να αναστρέψει την τάση.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας