Ρωσικό αέριο και ευρωπαϊκή ανησυχία για ενεργειακή κρίση
Πηγή Φωτογραφίας: Euronews.com
Η ανακοίνωση για την παύση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη, που διαρκούσαν πάνω από 40 χρόνια, προκαλεί ανησυχίες για μια νέα ενεργειακή κρίση.
Από την αρχή του νέου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια νέα «καταιγίδα» και έναν ψυχρό χειμώνα, καθώς η ρωσική Gazprom σταμάτησε την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση όχι μόνο δεν έχει τελειώσει, αλλά μπορεί να επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση λόγω γεωπολιτικών παραγόντων και προβλημάτων στην προμήθεια.
Η εκτίμηση για το κόστος μιας νέας κρίσης φτάνει έως και τα 60 δισ. ευρώ, με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αναμένεται να το επωμιστούν και πάλι.
Εν τω μεταξύ, η αυξημένη ζήτηση για το αμερικανικό LNG δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη εναλλακτική λύση, ειδικά μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την επιβολή δασμών. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εναλλακτική ζήτηση των ασιατικών χωρών και της Κίνας για το αμερικανικό LNG, το οποίο πλέον αντικαθιστά σε σημαντικό βαθμό την προμήθεια ρωσικού αερίου.
Η τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, αφού σημείωσε αύξηση 20% την περασμένη Δευτέρα φτάνοντας τα 4 δολ/mmBtu, υποχώρησε χθες, Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, στα 3,6 δολ., παραμένοντας ωστόσο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα των τελευταίων ετών.
Οι άλλοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου, όπως η Σλοβακία και η Αυστρία, έχουν ήδη εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διακοπή της σύμβασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στην αγορά.
Η ποσότητα του ρωσικού φυσικού αερίου που εισέρχεται στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας είναι σχετικά μικρή, ωστόσο το κλείσιμο της παροχής αναμένεται να έχει άμεσες επιπτώσεις σε ολόκληρο το μπλοκ.
Η διαδρομή μέσω Ουκρανίας εξυπηρετεί κυρίως την Αυστρία και τη Σλοβακία. Η Αυστρία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου της μέσω αυτής της οδού, ενώ η Σλοβακία λαμβάνει περίπου 3 bcm ετησίως από την Gazprom, καλύπτοντας σχεδόν τα δύο τρίτα των αναγκών της.
Η Σλοβακία έχει δηλώσει ότι η απώλεια της ρωσικής προμήθειας δεν θα επηρεάσει την κατανάλωσή της, καθώς έχει διαφοροποιήσει τις συμβάσεις της. Από την πλευρά της, η Αυστρία, σύμφωνα με τον ενεργειακό ρυθμιστή της, είναι προετοιμασμένη για την αλλαγή προμηθευτή. Ο αγωγός Urengoy-Pomary-Uzhgorod, που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, μεταφέρει αέριο από τη Σιβηρία μέσω της πόλης Sudzha (υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας) προς τη Ρωσία και στη συνέχεια στην Ευρώπη.
Η Gazprom θα διακόψει από σήμερα τις παραδόσεις αερίου προς τη Μολδαβία, στο πλαίσιο μιας οικονομικής διαμάχης με αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία έχει επανεκλέξει μια πρόεδρο με φιλοευρωπαϊκές τάσεις.
Η στάση της Ε.Ε.
Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί μια νέα ενεργειακή κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντείνει τις προσπάθειές της να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, ειδικά μετά την έναρξη της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία το 2022, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι οι προετοιμασίες της ΕΕ περιλάμβαναν μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα, την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη δημιουργία ενός ευέλικτου συστήματος φυσικού αερίου. «Η ευρωπαϊκή υποδομή φυσικού αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να μπορεί να παρέχει φυσικό αέριο μη ρωσικής προέλευσης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών διαδρομών. Έχει ενισχυθεί με σημαντικές νέες δυνατότητες εισαγωγής LNG από το 2022», δήλωσε η Anna-Kaisa Itkonen.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας