Βουλή: Τα σημαντικότερα στιγμιότυπα του 2024
Πηγή Φωτογραφίας: [374352] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Μια κοινοβουλευτική χρονιά που διαμόρφωσε νέους πολιτικούς συσχετισμούς και ανέδειξε νέες κομματικές προκλήσεις, τόσο για τη λειτουργία της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και για την πορεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έφτασε στο τέλος της. Το 2025 αναλαμβάνει τη σκυτάλη, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποτελεί μόνο μία από τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Βουλή, σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς πολιτικής αβεβαιότητας.
Το 2024 υπήρξε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις, με νομοσχέδια και κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε διάστημα λίγων μηνών, εκτυλίχθηκε επίσης το δράμα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δημιουργία της Νέας Αριστεράς, καθώς και η αποδυνάμωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σπαρτιατών. Αυτοί, μέσα από μια απίστευτη σειρά καταγγελιών σχετικά με παρεμβάσεις της Greek Mafia και τον ενεργό ρόλο του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, κατέληξαν να έχουν μόλις 5 βουλευτές και να χάσουν το υπόλοιπο της κρατικής χρηματοδότησης.
Ο νόμος για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Αφού εξασφάλισε την πολιτική ηγεμονία, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πριν από τις ευρωεκλογές. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στα μέσα Φεβρουαρίου με ισχυρή πλειοψηφία, ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς 51 βουλευτές δεν το υποστήριξαν.
Αυτοί οι βουλευτές αποτέλεσαν τη «μαγιά» της πλειοψηφίας που άρχισε να αμφισβητεί τις κυβερνητικές επιλογές σε κρίσιμες πολιτικές κατευθύνσεις, όπως η φορολογία, η ακρίβεια και η συνολική οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται.
Δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων
Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, η Βουλή συζήτησε και ψήφισε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Η συζήτηση αυτή φυσικά άνοιξε και το θέμα της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, συμπεριλαμβάνοντας το ενδεχόμενο να εξεταστεί το αμφιλεγόμενο άρθρο 16.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου προκάλεσαν αντιδράσεις και δημιούργησαν προβληματισμό ακόμη και στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, η οποία φάνηκε να δυσκολεύεται να εκφράσει σαφή θέση σχετικά με τη συνταγματικότητα της διάταξης.
Μια από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της συζήτησης ήταν η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην υποστηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16, εάν δεν υπήρχε προηγουμένως συμφωνία για το περιεχόμενο της διάταξης που θα αναθεωρηθεί.
Η εξεταστική για την τραγωδία των Τεμπών
Μέσα στον Μάρτιο, η εξεταστική επιτροπή που διερευνούσε την τραγωδία των Τεμπών ολοκλήρωσε τις εργασίες της. Στις 20 του μήνα, παρουσίασε στην Ολομέλεια το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επικεντρωνόταν στην πιθανότητα λάθους του ανθρώπινου παράγοντα, χωρίς να αναγνωρίζει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Λίγες ημέρες αργότερα, και υπό την πίεση των αποκαλύψεων του Βήματος σχετικά με την επεξεργασία των συνομιλιών των μηχανοδηγών στην τραγωδία, η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε αναγκαστικά. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας. Την περίοδο εκείνη, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά, μη διαθέτοντας τους 50 βουλευτές που απαιτούνταν για την κατάθεση της πρότασης, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΕΑΡ και την Πλεύση. Στις 28 του μήνα, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 159 βουλευτές.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας