Διεθνή

Ρωσικό αέριο: Νέο κύμα ακρίβειας απειλεί την Ευρώπη

Ρωσικό αέριο: Νέο κύμα ακρίβειας απειλεί την Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Statfor

Οι καταναλωτές καλούνται, για μία ακόμα φορά, να επωμιστούν το βάρος

Νέο μίνι ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, μετά τη διακοπή των ροών ρωσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Η στρόφιγγα της Gazprom έκλεισε οριστικά για χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Μολδαβία που μένουν χωρίς ρωσικό αέριο για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα. Και στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο η χονδρική τιμή ξεπέρασε σήμερα τα 50€ ανά θερμική μεγαβατώρα- επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Οκτώβριο του 2023.

Ο αναλυτής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Φίλιπ Λάουσμπεργκ, εξήγησε πως «υπάρχουν εναλλακτικές αλλά θα είναι λίγο πιο ακριβές από εκείνη του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Η επίπτωση θα είναι περισσότερο αισθητή κυρίως στην Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, όπου θα αυξηθεί πιθανότατα η τιμή του αερίου κι αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες στα τιμολόγια των καταναλωτών, στο κόστος ζωής, αλλά επίσης και στις τιμές (του φυσικού αερίου) για τη βιομηχανία».

Στην Ευρώπη θα «λείψουν» 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε ρωσικό αέριο, που μεταφέρονταν μέσα από το σύστημα αγωγών της Ουκρανίας. Όπως διαβεβαιώνουν οι Βρυξέλλες, όμως, η ΕΕ είναι έτοιμη να καλύψει τις ανάγκες της. Σύμφωνα με την Κομισιόν, «η ευρωπαϊκή υποδομή αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παράσχει μη ρωσικής προέλευσης αέριο στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη μέσω εναλλακτικών οδών». Το μέλος του Ατλαντικού Συμβουλίου, Σουρίγια Τζαγιάντι, σημείωσε πως, «το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Turkstream ή ως LNG και η Ευρώπη έχει αυξήσει κατά 25% τις εισαγωγές της σε ρωσικό, υγροποιημένο φυσικό αέριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

Προς το παρόν, η Ελλάδα επηρεάζεται μόνο από την άνοδο των τιμών, καθώς εφοδιάζεται με ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkstream που δεν περνάει από την Ουκρανία αλλά από την Τουρκία, ενώ προμηθεύεται αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού Tap και διαθέτει δύο μονάδες LNG, στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη.

Σε δύσκολη κατάσταση, με προβλήματα στη θέρμανση βρίσκεται η αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, στη Μολδαβία ενώ τώρα, όλοι έχουν το βλέμμα τους στις υπόγειες αποθήκες της Ευρώπης, που είναι στο 72,2% και αδειάζουν φέτος πιο γρήγορα, λόγω και του ψυχρότερου χειμώνα.

Πόσο θα  πληρώνουν οι καταναλωτές το φυσικό αέριο

Όπως όλα δείχνουν, βεβαίως, τον λογαριασμό καλούνται, για ακόμα μία φορά, να πληρώσουν οι καταναλωτές μετά την απόφαση της Ουκρανίας να κλείσει τη στρόφιγγα.

Το μεγάλο θέμα τώρα πλέον είναι το κόστος, τα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου, που προμηθεύεται πλέον η Ευρώπη κυρίως από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες, όπως το Κατάρ. Είναι ακριβότερο από το ρωσικό αέριο, το οποίο προμηθεύονταν μέσω των αγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε για το λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού open το Ινστιτούτο Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αυτή η διαφορά κυμαίνεται αυτή τη στιγμή κοντά στο 40%. Δηλαδή, το ρωσικό αέριο το πλήρωνε η Ευρώπη προς 400 δολάρια ανά εκατομμύριο κυβικό μέτρο, δηλαδή 35 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, όταν σήμερα προμηθεύεται LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ, προς 50 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα. Το ίδιο κόστος έχει και το αέριο, το οποίο έρχεται μέσω αγωγών από τη Νορβηγία. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των εισαγωγών της Ευρώπης από τη Ρωσία το αναπλήρωσε μέσω της Νορβηγίας, έναντι 50 ευρώ τη θερμική μεγαβατώρα, δηλαδή 40% ακριβότερα.

Ακόμη, η Ελλάδα παίρνει φτηνό ρωσικό αέριο μέσω Turkstream, ωστόσο η αύξηση των τιμών στο ολλανδικό χρηματιστήριο επηρεάζει και τις τιμές του ρεύματος. Αυτό μπορεί να το δούμε ήδη από τον Ιανουάριο, με την αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος και στη χώρα μας λόγω αυτής της μεγάλης αναταραχής.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αντέχουν άλλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σε φυσικό αέριο είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, περίπου τα 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από τα 5 δισεκατομμύρια που εισάγει συνολικά η Ελλάδα κατευθύνονται για παραγωγή ρεύματος, με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να επηρεάζουν άμεσα τις τιμές.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments