Το Ισραήλ είναι επιφυλακτικό καθώς οι δεσμοί Ρωσίας-Ιράν βαθαίνουν για ενδεχόμενη πυρηνική συνεργασία
Πηγή Φωτογραφίας: Fdd
Το Ισραήλ ανησυχεί όλο και περισσότερο για την ταχέως στενή συνεργασία που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία να παράσχει στο Ιράν την τεχνολογία που χρειάζεται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
Όπως αναφέρει το al monitor, o Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα στις 17 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για να υπογράψει μια ευρεία στρατηγική συμφωνία.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σημειώνει πρόοδο
«Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το πυρηνικό ζήτημα», δήλωσε ανώτερη ισραηλινή πηγή ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν είναι μυστικό ότι το Ιράν έχει ήδη ξεπεράσει τα όρια όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου. Μπορούν να αποφασίσουν ανά πάσα στιγμή ότι κλιμακώνουν από 60% εμπλουτισμένο ουράνιο σε ουράνιο στρατιωτικής ποιότητας 90% εμπλουτισμένο, ένα εύκολο εμπόδιο που το Ιράν δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξεπεράσει. Είναι απλώς θέμα απόφασης». Αυτό που λείπει ακόμη από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, είπε, είναι η ικανότητα να κατασκευάσει το ίδιο τη βόμβα και να την τοποθετήσει σε πύραυλο.
Το Ισραήλ φοβάται ότι σε αντάλλαγμα για την εκτεταμένη βοήθεια του Ιράν στην πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Ρώσοι θα παράσχουν στο Ιράν την τεχνολογία για να μετατρέψουν το εμπλουτισμένο ουράνιο σε πυρηνική κεφαλή. Το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Ρωσία με χιλιάδες επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αναμένεται να την προμηθεύσει με ακόμη πιο εξελιγμένα μοντέλα μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.
«Πρέπει να δώσουμε προσοχή στο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ανώτερη διπλωματική πηγή του Ισραήλ υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Το γεγονός ότι οι δύο χώρες σκοπεύουν να υπογράψουν τη συμφωνία συνεργασίας τους τρεις ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ μαρτυρά τη στρατηγική τους απόφαση να εδραιώσουν έναν αντιαμερικανικό και συνεπώς αντι-ισραηλινό άξονα που εκτείνεται από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο θα πρέπει να μας ανησυχεί πολύ, αλλά αποτελεί πρόβλημα ολόκληρου του κόσμου, ιδίως για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η ιρανο-ρωσική πολιτική και στρατιωτική συνεργασία έχει αυξηθεί από την ισλαμική επανάσταση πριν από 40 χρόνια. Οι Ρώσοι έχουν προμηθεύσει το Ιράν με εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας – τα οποία το Ισραήλ κατέστρεψε σε μια επίθεση κατά του Ιράν τον Οκτώβριο – καθώς και όπλα, πυρομαχικά και πολεμικό εξοπλισμό. Η συνεργασία εντάθηκε μετά την εξέγερση του 2011 κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία, καθώς τόσο το Ιράν όσο και η Ρωσία στήριξαν τον βασικό περιφερειακό εταίρο τους. Οι Ρώσοι ανέπτυξαν μαχητικά αεροσκάφη και δυνάμεις αεράμυνας στη Συρία, ενώ το Ιράν έστειλε τη Χεζμπολάχ από τα δυτικά και άλλες πολιτοφυλακές αντιπροσώπων από τα ανατολικά για να υπερασπιστούν το καθεστώς.
Παρά την επιτυχία που σημείωσε τα πρώτα χρόνια, η προσπάθεια κατέληξε σε συντριπτική αποτυχία τον περασμένο μήνα, όταν οι δυνάμεις των ανταρτών εισέβαλαν στη Δαμασκό. Το Ιράν φοβάται για το μέλλον του καθεστώτος δεδομένων των σκληροπυρηνικών δηλώσεων του Τραμπ και συνεχίζει τις προσπάθειές του για την επίτευξη πυρηνικού οπλισμού, ενώ η Ρωσία αγωνίζεται να επιτύχει τη νίκη στην Ουκρανία.
«Μέχρι τώρα υποθέταμε ότι οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για ένα πυρηνικό Ιράν και δεν θα βοηθούσαν το Ιράν να γεφυρώσει τα κενά που το χωρίζουν από μια βόμβα», σημείωσε η ανώτερη ισραηλινή διπλωματική πηγή. «Τα πρόσφατα γεγονότα, τόσο δημόσια όσο και συγκαλυμμένα, εγείρουν ανησυχίες ότι οι Ρώσοι αλλάζουν την πολιτική τους, ότι έχουν προτεραιότητες και ότι η αποτροπή ενός πυρηνικού Ιράν δεν είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους».
Οι επαφές μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας έχουν γίνει όλο και πιο συχνές, με συναντήσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων. Η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στη Μόσχα αναμένεται να οδηγήσει σε συμφωνίες και ενδεχομένως να ζητήσει τη ρωσική βοήθεια για την αποκατάσταση της αεράμυνας του Ιράν.
Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να πλήξει το Ιράν
Το Ισραήλ συνεχίζει να συζητά αν θα χτυπήσει το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, και θα γυρίσει την παραγωγή βομβών της χώρας μερικά χρόνια πίσω. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι από τον πληρεξούσιο του Ιράν στην Υεμένη, τους Χούθι, στέλνουν εκατομμύρια Ισραηλινούς σε καταφύγια σχεδόν καθημερινά και θα μπορούσαν να παράσχουν στο Ισραήλ ένα casus belli.
Το Ισραήλ σκέφτεται αν θα πρέπει να περιμένει την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ και να επιδιώξει μια συμφωνία μαζί του σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ για ένα χτύπημα στο Ιράν ή να προχωρήσει πριν η αυξανόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στις προσπάθειες του Ιράν να ανοικοδομήσει την αεράμυνά του τερματίσει τη δυνατότητά του να πλήξει ιρανικούς στόχους χωρίς τον κίνδυνο αντιαεροπορικών πυρών.
Η υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του Ισραήλ δήλωσε ότι οι εργασίες για τον πυρηνικό οπλισμό δεν είναι εύκολο να παρακολουθηθούν, σε αντίθεση με τον εμπλουτισμό ουρανίου, ο οποίος αφήνει ένα ραδιενεργό ίχνος που μπορεί να εντοπιστεί.
«Είναι σίγουρα πιθανό να χάσει κανείς τις επιστημονικές εργασίες για την οπλοποίηση και να ξυπνήσει ένα πρωί με την πρώτη ιρανική πυρηνική δοκιμή», πρόσθεσε η ανώτερη διπλωματική πηγή. «Αυτό ακονίζει την αίσθηση του επείγοντος στο ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας».
Μπορεί αυτή η αίσθηση του επείγοντος να δώσει στο Ισραήλ την ώθηση να αναλάβει στρατιωτική δράση; «Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρές, αλλά υπάρχουν», δήλωσε η ανώτερη διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά του, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι πιθανό να λάβει μια τέτοια σημαντική απόφαση σύντομα, καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στον προστάτη και θα χρειαστεί εβδομάδες για να αναρρώσει.
Ο επερχόμενος απεσταλμένος του Τραμπ για θέματα ομήρων, ο Άνταμ Μπούλερ, αναμένεται στο Ισραήλ να προωθήσει μια συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, καθώς και να αναβιώσει τα σχέδια για μια ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Οι συνεργάτες του Νετανιάχου πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να ελπίζει στην ολοκλήρωση των συμφωνιών για τους ομήρους και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και στην επίθεση κατά του Ιράν. Αυτοί είναι φιλόδοξοι, κάποιοι θα έλεγαν παράλογοι, στόχοι, αλλά η πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή συχνά ξεπερνά τη φαντασία.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας