Κόσμος

Δαγκωνιές στον αέρα: Κοριοί στα αεροπλάνα της Turkish;

Δαγκωνιές στον αέρα: Κοριοί στα αεροπλάνα της Turkish;

Πηγή Φωτογραφίας: Business Insider

Επιβάτες του τουρκικού αερομεταφορέα υποστηρίζουν ότι συχνά συνταξιδεύουν με τα... αιμοδιψή έντομα και ότι η εταιρεία δεν δίνει σημασία στις καταγγελίες τους

Ανεπιθύμητους και… αιμοβόρους «επιβάτες» φαίνεται πως έχουν εσχάτως τα αεροπλάνα των Τουρκικών Αερογραμμών, σύμφωνα με τις επώνυμες καταγγελίες που έχουν δεχτεί και δημοσιεύουν οι New York Times.

Λίγο μετά την επιβίβασή της στην πτήση της Turkish Airlines από το Γιοχάνεσμπουργκ προς την Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο, η Πέισιενς Τίτκομπ, 36 ετών, από το Φίνιξ, παρατήρησε ένα μικρό έντομο να σέρνεται στο κάθισμά της. Ηταν κοριός! Πρώτα τον φωτογράφισε και έπειτα κάλεσε την αεροσυνοδό η οποία ξεφορτώθηκε το ζωύφιο και καθυσήχασε την επιβάτη και τη φίλη της ότι δεν… ήταν αυτό που νομίζει.

«Προφανώς ξέρω πώς είναι οι κοριοί… Επιστρέφοντας, άφησα όλα μου τα ρούχα στο αεροδρόμιο, διότι φοβήθηκα μη μεταφέρω κοριούς στο σπίτι, έχω μικρά παιδιά», είπε η Τιτκόμπ στους New York Times προσθέτοντας ότι υπέβαλε παράπονα στην Turkish -μαζί με το φωτογραφικό ντικουμέντο- αλλά η εταιρεία και πάλι αρνήθηκε την ύπαρξη κοριών στα αεροπλάνα.

Αφού δημοσίευσε την εμπειρία της σε πολλαπλά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι υπήρξαν και άλλοι επιβάτες που ανέφεραν ότι βρήκαν τέτοια έντομα στη διάρκεια της πτήσης τους. Τον Οκτώβριο, συνεχίζει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, ακόμη δύο επιβάτες κατήγγειλαν την ύπαρξη κοριών σε πτήση του τουρκικού αερομεταφορέα: Στις 5 Οκτωβρίου, συγκεκριμένα, ο 28χρονος Μάθιους Μάγιερς και η φίλη του πετούσαν από την Κωνσταντινούπολη στο Σαν Φρανσίσκο.

«Ξαφνικά ο διπλανός μου με σκούντησε για να μου δείξει τους κοριούς που έπεφταν πάνω του από το ταβάνι! Πολλοί επιβάτες ζητούσαν να αλλάξουν θέση όταν ανακάλυπταν τα έντομα στα καθίσματά τους. Ενας, μάλιστα, πήγε στη θέση της αεροσυνοδού», περιγράφει στους NYT.

Η απολύμανση κοστίζει σε χρόνο και χρήμα

Οπως αναφέρουν οι New York Times, η αντιμετώπιση των κοριών είναι πρόκληση για τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς τα αεροπλάνα μετακινούνται συχνά σε διαφορετικές κλιματικές ζώνες και με μικρά μεσοδιαστήματα μεταξύ των πτήσεων, γεγονός που περιπλέκει τις διαδικασίες απολύμανσης.

Ο Ρομπ Τακ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων αεροπορίας Jet Research, λέει στους NYT ότι η ακινητοποίηση ενός αεροσκάφους για την αντιμετώπιση των κοριών είναι και δύσκολη και δαπανηρή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία απολύμανσης διαρκεί συνήθως δύο έως πέντε ημέρες και μπορεί να κοστίσει στις αεροπορικές εταιρείες από 75.000 έως 125.000 δολάρια, αν συνυπολογιστούν τα διαφυγόντα έσοδα. Οι κοριοί δεν είναι βέβαια κάτι νέο. Αλλά άρχισαν να μας απασχολούν το 2023 όταν έκαναν το… ντεμπούτο τους στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού, κυριολεκτικά κατακλύζοντάς την. Υπήρχαν τότε παντού στη γαλλική πρωτεύουσα, σε ξενοδοχεία, θέατρα, κινηματογράφους και συχνά πυκνά μετακινούνταν με το μετρό! Την ίδια χρονιά, η Νότια Κορέα ξεκίνησε μια πανεθνική εκστρατεία πρόληψης με στόχο τους κόμβους μεταφοράς και με μέτρα απολύμανσης τύπου πανδημίας στα αεροδρόμια.

Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα, ορατά διά γυμνού οφθαλμού, που τρέφονται με αίμα. Δεν έχουν κεντρί, επομένως δεν τσιμπούν, αλλά δαγκώνουν για να τραφούν.

«Δρουν» μόνο το βράδυ, ενώ την ημέρα κρύβονται. Ζουν κάτω ή μέσα σε στρώματα, στους σκελετούς κρεβατιών και άλλων επίπλων, σε χαλιά, μοκέτες και κλινοσκεπάσματα. Γι’ αυτό και εντοπίζονται συνήθως σε χώρους συγχρωτισμού κλειστών πληθυσμών και όπου υπάρχει συχνή εναλλαγή ατόμων (βλ. στρατώνες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς).

Το δήγμα του κοριού καθαυτό δεν είναι επικίνδυνο, ωστόσο, προκαλεί έντονο κνησμό και αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δερματική λοίμωξη. Η θεραπεία είναι απλή, με σκευάσματα κατά του κνησμού και φάρμακα τοπικής εφαρμογής. Το δύσκολο είναι να ξεφορτωθείς τους κοριούς εφόσον έχουν εγκατασταθεί στον χώρο σου. Δεν αρκεί η απεντόμωση, χρειάζεται και ψεκασμός με ατμό, ώστε η υψηλή θερμοκρασία να σκοτώσει τόσο τους κοριούς όσο και τα αυγά τους.

Τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται στους 60°C, τουλάχιστον μισή ώρα, και να σιδερώνονται σε υψηλή θερμοκρασία, με έμφαση στις ραφές, όπου συχνά τρυπώνουν οι κοριοί.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments