Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο νέος Πρόεδρος
Πηγή Φωτογραφίας: Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ "ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.Ο ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ" (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καθορίσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου ως την περίοδο κατά την οποία θα ανακοινώσει την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Το γνωστό «αστείο» σχετικά με την λήψη σημαντικών αποφάσεων από τον πρωθυπουργό στο… βουνό, αναφέρεται ουσιαστικά σε αυτές τις ημέρες που ο Μητσοτάκης βρίσκεται στην Κρήτη, το νησί που, όπως συχνά λέει, έχει «και βουνό και θάλασσα».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης πλησιάζει στο να πάρει την απόφαση και να αποκαλύψει, αρχικά στους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια του «πρωινού καφέ» και στη συνέχεια στο κοινό και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, το πρόσωπο που προτείνει. Ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καθιστούν τις υποθέσεις πιο περίπλοκες, καθώς αυτά εμφανίζονται για πρώτη φορά.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας ή πρόωρης προσφυγής στις εκλογές, εφόσον το προτεινόμενο πρόσωπο δεν συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία. Η Βουλή μπορεί να προχωρήσει στην εκλογή του με την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, την οποία κατέχει και η κυβερνητική πλειοψηφία.
Επιπλέον, ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας απαιτεί πολιτική σύμπνοια και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Έτσι, η επιλογή και η πρόταση του εκάστοτε πρωθυπουργού θα πρέπει να αντανακλούν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ένα δεύτερο σημείο είναι ότι, λόγω διαφόρων παραγόντων, η πιθανότητα να επανεκλεγεί η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία φαίνεται μάλλον απίθανη, κάτι που είναι συνήθως αναμενόμενο.
Τρίτον, το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια πίεση εντός του κόμματος να «σπάσει» η παράδοση των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός προτείνει υποψήφιο από την αντίπαλη παράταξη του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, αυτή η πίεση φαίνεται να υποχωρεί στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μετά την ψήφο του προϋπολογισμού, την ανακοίνωση του πακέτου μέτρων για τις τράπεζες, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους από τον πρωθυπουργό, καθώς και τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τους βουλευτές της ΝΔ, γεγονός που έχει βελτιώσει το κλίμα που είχε οξυνθεί πριν από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά.
Αυτή η επιτακτική ανάγκη για επιλογή προσώπου από την κεντροδεξιά, που προέρχονταν από βουλευτές και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, είχε δημιουργήσει έναν μηχανισμό πίεσης, ο οποίος φαίνεται να έχει μειωθεί. Πλέον, τα ίδια στελέχη δηλώνουν ότι η πρόταση του πρωθυπουργού θα γίνει αποδεκτή, χωρίς να επιθυμούν να προκαλέσουν μια εσωκομματική κρίση.
Στον τομέα των πληροφοριών – όπου, φυσικά, υπάρχει μια «σύγχυση» με τις εκτιμήσεις, τις λογικές προβλέψεις και τις… «μαντεψιές» – καταγράφονται διάφορα ονόματα.
Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει κεντροαριστερό υπόβαθρο, τεχνοκρατική εικόνα και πολιτική εμπειρία, καθώς και σχέσεις με την αντιπολίτευση, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσε να τον υποστηρίξει. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρεται και ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος έχει επίσης προταθεί ως μια ισχυρή υποψηφιότητα. Ανάμεσα στα ονόματα που κυκλοφορούν ως πιθανές επιλογές, βρίσκεται και αυτό της Μαρίας Δαμανάκη, η οποία έχει μια γνωστή πολιτική πορεία στην αριστερά, έχει υπηρετήσει στην Κομισιόν και έχει παραμείνει μακριά από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας