Φασόλια: Γιατί είναι το απόλυτο Superfood
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Φασόλια: Γιατί είναι το απόλυτο Superfood
Όλα τα όσπρια είναι θρεπτικά, καλές πηγές φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών, ωστόσο τα φασόλια φαίνεται ότι δικαίως διεκδικούν τον τίτλο του superfood! «Τα φασόλια είναι από μόνα τους μία… κατηγορία γιατί δεν είναι μόνο πηγή πρωτεϊνών, αλλά ανήκουν επίσης στους σύνθετους υδατάνθρακες», εξηγεί η Dr. Mopelola Adeyemo, κλινικός διατροφολόγος στο Λος Άντζελες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα φασόλια «μετράνε» επίσης ως λαχανικά, σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). «Κανένα άλλο τρόφιμο δεν μπορεί να διεκδικήσει όλες αυτές τις ιδιότητες!» τονίζει η διατροφολόγος.
Ένα superfood της μεσογειακής διατροφήςΧάρη στο διατροφικό τους προφίλ, τα όσπρια έχουν θέση στην καρδιά της μεσογειακής διατροφής. Μερικοί από τους λόγους που ξεχωρίζουμε τα φασόλια είναι οι παρακάτω:
- Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυσικής πρωτεΐνης, που συμπληρώνει την πρόσληψή μας εάν ακολουθούμε μία πλήρη διατροφή ή αντικαθιστά τη ζωική πρωτεΐνη στους vegans.
- Μισό φλιτζάνι φασόλια περιέχει μεταξύ 300 και 500 χιλιοστόγραμμα καλίου (τα επίπεδα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του φασολιού). Το κάλιο παίζει ζωτικό ρόλο στη συμβολή του στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης αλλά και στην ισορροπία των υγρών στο σώμα.
- Τα φασόλια είναι επίσης πλούσιες πηγές σε χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6.
Βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς
Τα φασόλια είναι ένας καλός «σύμμαχος» της υγιούς καρδιάς. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, που επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Χαμηλά σε λιπαρά
Τα περισσότερα φασόλια είναι χαμηλά σε λιπαρά (2% με 3%), ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη
Πλούσια σε πρωτεΐνες
Οι διαιτολόγοι προτρέπουν συνεχώς να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών. Περίπου μισή κούπα από φασόλια, προσφέρει στον οργανισμό μας 7 γρμ. πρωτεϊνών, την ίδια δηλαδή ποσότητα που παίρνουμε από 30 γρμ. κοτόπουλου, ψαριού ή κρέατος.
Οι χορτοφάγοι και όσοι δεν συμπαθούν τα κρεατικά ή τα ψάρια ή και όσοι νηστεύουν, μπορούν να επιλέγουν τα φασόλια ως μια καλή εναλλακτική πρόταση, ώστε να προσλαμβάνει ο οργανισμός τις αναγκαίες φυτικές ίνες.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας