Η Ελλάδα μετά τη διακοπή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη
Πηγή Φωτογραφίας: Euronews.com, Russia's Gazprom says it will stop supplying Moldova with gas next week
Με προσοχή στις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, παρακολουθούν οι παράγοντες της αγοράς φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των επιπτώσεων από τη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, ειδικοί προειδοποιούν για έναν νέο κύκλο αστάθειας, με το κόστος να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στο άμεσο μέλλον.
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού φυσικού αερίου μετά τη διακοπή που ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου, λόγω της λήξης της συμφωνίας διαμετακόμισης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Ο αγωγός Turkstream, που συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, μεταφέροντας ρωσικό φυσικό αέριο στη χώρα μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ρόλος της Άγκυρας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αναβαθμίζεται.
Ταυτόχρονα, η ελληνική αγορά παραλαμβάνει μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP, ο οποίος μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Σημαντική συμβολή στον εφοδιασμό θα έχει ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα, καθώς και το FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία.
Όπως συμβαίνει και στις Βρυξέλλες, έτσι και στην Αθήνα, κοινοτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθησυχάσουν σχετικά με τις επιπτώσεις της διακοπής στην ενεργειακή αγορά, χαρακτηρίζοντας τις συνέπειες στην αγορά αερίου ως προσωρινές και περιορισμένες.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι καιρικές συνθήκες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, τη στιγμή που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη είναι πιο ευάλωτες στις διακυμάνσεις της ενεργειακής αγοράς.
Από τη μία πλευρά, οι αυξημένες τιμές ενέργειας ενδέχεται να πλήξουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, ενώ από την άλλη, θα μπορούσαν να αυξήσουν το κόστος για τα νοικοκυριά.
Το πρόσφατο κύμα ψύχους που έπληξε τη βόρεια Ευρώπη, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, έχει οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία κυμαίνεται γύρω από 49-50 ευρώ ανά κυβικό μέτρο. Χθες παρατηρήθηκε μια ελαφριά πτώση στις τιμές, ωστόσο η ψυχολογία της αγοράς παραμένει αρνητική.
Στην Ελλάδα, η πρόσφατη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει ανοδικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Σήμερα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά DAM σημείωσε αύξηση 12%, φτάνοντας τα 137,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με χθες, με τη μέγιστη τιμή κατά τη διάρκεια της ημέρας να ξεπερνά τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Σε ευρύτερο πλαίσιο, υπάρχουν αναφορές για σημαντική επιβάρυνση λόγω της διακοπής της ροής ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, δήλωσε στην Καθημερινή ότι η Ευρώπη ενδέχεται να αντιμετωπίσει κόστος 70 – 100 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τόνισε ότι η αγορά βρίσκεται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας μετά την απώλεια του 5% των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύεται η Ε.Ε.
Επώδυνες επιπτώσεις για την Ιταλία
Στην Ιταλία, οι αναλυτές δεν παρατηρούν προσωρινές επιπτώσεις στην αγορά, αλλά πιο μόνιμες και επώδυνες συνέπειες.
Χθες, ο υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επεκτείνει το ανώτατο όριο έκτακτης ανάγκης για τις τιμές του φυσικού αερίου και να καθορίσει ανώτατο όριο 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προκειμένου να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο σοκ στις τιμές της ενέργειας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ισχύον ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου στην ΕΕ λήγει στα τέλη Ιανουαρίου και εφαρμόζεται μόνο εάν οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου ξεπεράσουν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας.
«Πιστεύω ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει το ανώτατο όριο τιμών, αλλά όχι στα 180 ευρώ. Τώρα, θα πρέπει να καθοριστεί στα 50 ή 60 ευρώ», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας