Ελλάδα: Νέα βήματα στην ενεργειακή σκακιέρα
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Μετά τον εορτασμό των Θεοφανείων, όπου ο πρωθυπουργός θα παραστεί στον αγιασμό των υδάτων στο Λαύριο, αναμένεται να ετοιμάσει τις βαλίτσες του για το Κάιρο. Την προσεχή Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, θα συμμετάσχει στην τριμερή Διάσκεψη Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, σε μια περίοδο παρατεταμένης διεθνούς αστάθειας, με φόντο τις εξελίξεις στη Συρία και την αυξανόμενη δραστηριότητα της Άγκυρας στην περιοχή. Η Τουρκία έχει προαναγγείλει συμφωνία για την οριοθέτηση τουρκοσυριακής ΑΟΖ, αγνοώντας πλήρως την ύπαρξη της Κύπρου.
Ο στόχος της διάσκεψης είναι η ενίσχυση της συμμαχίας μεταξύ των τριών χωρών, με τους ηγέτες να εξετάζουν τις νέες ισορροπίες. Παράλληλα, καταβάλλεται μια προσπάθεια να περιοριστεί ο τουρκικός αναθεωρητισμός, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται να επιδιώκει τη σύναψη παράνομης τουρκοσυριακής ΑΟΖ, προσπαθώντας να προσεγγίσει και την Αίγυπτο.
Σε πρώτη προτεραιότητα για Ελλάδα και Κύπρο βρίσκεται το θέμα των θαλασσίων ζωνών με στόχο να αποτραπεί πιθανό παράνομο μνημόνιο Άγκυρας – Δαμασκού αλλά και να ανιχνευτούν οι προθέσεις της Αιγύπτου σε περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία σε δεύτερο χρόνο.
Οι επόμενες κινήσεις
Στις συνομιλίες μεταξύ Μητσοτάκη, Αλ Σίσι και Χριστοδουλίδη, η ενέργεια αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα, καθώς επιδιώκονται νέες στρατηγικές κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα με επίκεντρο έργα που θα ανατρέψουν το υπάρχον καθεστώς στην περιοχή. Η ελληνική διπλωματία προετοιμάζεται, με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη να συνοδεύει τον πρωθυπουργό, καθώς η Αθήνα αναδεικνύεται σε σημαντικό πόλο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και σε βασικό ενεργειακό κόμβο για την πράσινη ενέργεια προς την Ευρώπη.
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος σχεδιάζουν την ηλεκτρική διασύνδεση μέσω ενός έργου που έχει αναλάβει ο όμιλος Κοπελούζου.
Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Ομίλου Κοπελούζου, το έργο GREGY, με προϋπολογισμό 4,2 δισ. ευρώ, θα μεταφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, προερχόμενα από 9,5 GW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κυρίως από αιολικά πάρκα που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο. Από τα 3.000 MW, το 1/3 θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, 1/3 θα εξάγεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τριών ηγετών αναμένεται να βρεθούν και οι διάδρομοι για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Το Μάρτιο του 2019 εγκρίθηκε από το κυπριακό Κοινοβούλιο η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Αίγυπτο.
Ο συγκεκριμένος αγωγός έχει ως σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη, που βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, προς τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, στις περιοχές Idku και Damietta.
Μετά τη διαδικασία υγροποίησης, το φυσικό αέριο θα εξάγεται στις διεθνείς αγορές, με κύριο προορισμό την Ευρώπη.
Παράλληλα, διεξάγονται συζητήσεις για τη συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου στον τομέα της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα.
Στο προσεχές διάστημα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για τη συνεργασία σε αυτόν τον τομέα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας