Άλυτος ο γρίφος της προεδρικής εκλογής
Πηγή Φωτογραφίας: [374230] ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 1974 - 2024, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την υποψηφιότητα του επόμενου προεδρικού υποψηφίου πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους.
Η πολιτική κατάσταση στην αντιπολίτευση, και ειδικότερα στο ΠΑΣΟΚ, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Ως αξιωματική αντιπολίτευση, η αντίδρασή του στην πρόταση του πρωθυπουργού θα είναι καθοριστική.
Κατά τη διάρκεια της μακράς προεδρικής περιόδου, η Χαριλάου Τρικούπη κατάφερε να αποφύγει οποιαδήποτε “πεπονόφλουδα” που θα μπορούσε να την απομακρύνει από τον στρατηγικό της στόχο, δηλαδή να μην εμπλακεί σε σενάρια προσώπων και ονομάτων. Ακόμη και στην περίπτωση του Χρήστου Ράμμου, μετά από πρόταση της Νέας Αριστεράς, κατάφερε με επιδεξιότητα να παραμείνει εκτός του προσκήνιου.
“Φουντώνει” η ονοματολογία
Από εκεί και πέρα, ήρθε η στιγμή να καθορίσει και το εσωτερικό του “πλαίσιο”. Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τον αρχικό του σχεδιασμό: θα περιμένει από τον πρωθυπουργό να προτείνει το όνομα για την προεδρία και θα τοποθετηθεί σχετικά. Παράλληλα, θα διεξαχθεί συζήτηση εντός του κόμματος για το ενδεχόμενο να απορρίψει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να προτείνει δική του υποψηφιότητα.
Το μόνο σίγουρο για τη Χαριλάου Τρικούπη, όπως έχει δηλωθεί από την αρχή, είναι ότι δεν θα στηρίξει υποψήφιο που προέρχεται από την κυβερνητική παράταξη. Συγκεκριμένα, δεν θα συναινέσει σε μια υποψηφιότητα όπως αυτή του Κώστα Τασούλα, ο οποίος έχει αναφερθεί επανειλημμένα στα ρεπορτάζ ονοματολογίας το προηγούμενο διάστημα.
Η ιδανικότερη εξέλιξη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ήταν να αποδειχθεί στην πράξη το σενάριο που θέλει τον πρωθυπουργό να εξετάζει σοβαρά την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ως πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει την υποστήριξη του κόμματός του χωρίς δεύτερη σκέψη.
Από εκεί και πέρα, οι δυνατότητες για το κόμμα είναι πολλές και ποικίλες. Ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική επιφύλαξη: δεν είναι καθόλου σίγουρο –μάλλον το αντίθετο ισχύει– ότι μια πιθανή πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ανανέωση της προεδρικής θητείας της νυν προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα εξασφαλίσει ξανά τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι η υποψηφιότητα της αποδομήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς δεν έθεσε εξαρχής το ζήτημα της ανανέωσης της θητείας της και επέτρεψε να κυκλοφορούν φήμες για τη διαδοχή της. Η αντίδραση ενός κορυφαίου στελέχους είναι χαρακτηριστική: “Αυτοί που την πρότειναν δεν τη θέλουν και δεν τη στηρίζουν, εμείς θα τη θέλαμε;”.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να εγκλωβιστεί σε μια “μονοθεματική” ατζέντα προεδρολογίας στο άμεσο μέλλον, ενώ δεν συμμερίζεται τις απόψεις ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει ένα πρόσωπο από την Κεντροαριστερά με “ενωτικά” χαρακτηριστικά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτό θα αποτελέσει προοίμιο συνεργασίας των δύο κομμάτων μετά τις επόμενες εκλογές.
Φαίνεται ότι η “καμπάνα” χτυπά για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένει από το ΠΑΣΟΚ να δώσει ένα “ναι” στον Κ. Μητσοτάκη σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει, προκειμένου να ενισχύσει την αφήγηση του περί “βολικής και συναινετικής αντιπολίτευσης” και να διατηρήσει τις υποψίες για πιθανή μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων.
Πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα συνδεθεί στην κοινωνία με σενάρια συνεργασίας. Αντίθετα, η κυβερνητική παράταξη θα βρεθεί σε δύσκολη θέση αν αποδειχθεί ότι η επιλογή του πρωθυπουργού θα είναι στραμμένη προς το εσωτερικό, δηλαδή θα προέρχεται από τη δεξιά, καθώς αυτό θα αφήσει “ακάλυπτα” τα νώτα της στο Κέντρο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας