Ανοιχτό το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2025" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Λίγο πριν την ολοκλήρωση του 2024, οι συζητήσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο εντάθηκαν. Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει ο εκλογικός νόμος όσον αφορά το μπόνους και το όριο εισόδου στη Βουλή; Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν διαψεύστηκε ότι οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης είχαν συνομιλίες για την εκλογική νομοθεσία στις αρχές Δεκεμβρίου.
Φυσικά, κανείς δεν ήταν παρών στην αίθουσα όπου συναντήθηκαν οι δύο πολιτικοί. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να εκδώσει δημόσια δήλωση, μετά από σχετικές αναφορές, αποστασιοποιούμενο από την πιθανότητα να συμφωνήσει σε αλλαγή του ορίου εισόδου, το οποίο σήμερα είναι 3%. Όσον αφορά το μπόνους, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Η άρνηση του πρωθυπουργού, οι θέσεις των προοδευτικών κομμάτων
Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, είχε απορρίψει τα σενάρια περί αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας. Ειδικότερα, είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να πειραματιστεί με τους «κανόνες του παιχνιδιού» για να ενισχύσει τις πιθανότητες νίκης σε μια επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Παρόμοια στάση είχε τηρήσει και ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, στις αρχές Δεκεμβρίου, αποκλείοντας την πιθανότητα τροποποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Κώστα Τσουκαλά, δήλωσε ότι δεν εξετάζει αλλαγές στο όριο εισόδου στη Βουλή, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ωστόσο, δεν απέκλεισε τη δυνατότητα τροποποίησης του εκλογικού νόμου, εστιάζοντας στο μπόνους που απολαμβάνει το πρώτο κόμμα.
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προετοιμάζεται για «μάχη». Κομματικές πηγές ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη συζήτηση στέλνει λανθασμένο μήνυμα στους πολίτες. Επιπλέον, κατηγόρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οι κινήσεις του αποσκοπούν στο να «τακτοποιήσει εσωκομματικές υποθέσεις», ενώ τόνισαν ότι «αν η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί να κυβερνήσει παραβιάζοντας τον εκλογικό νόμο, θα το κρίνουν οι πολίτες».
Το ζήτημα της αυτοδυναμίας
Στην ουσία, τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τα κομματικά επιτελεία είναι δύο. Και τα δύο σχετίζονται με την προοπτική της κυβερνησιμότητας, και είναι σαφές ότι αν ξεκινήσει επίσημα αυτή η συζήτηση, θα προκύψουν έντονες συγκρούσεις και αντιδράσεις, κυρίως από τα μικρότερα κόμματα.
Από τη μία πλευρά, η αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5% ενδέχεται να αποκλείσει 3 με 4 κόμματα. Μια τέτοια αλλαγή θα καθιστούσε το εκλογικό σύστημα ακόμη λιγότερο αναλογικό, ευνοώντας κυρίως το πρώτο κόμμα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμεροι ότι, σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες και τις δημοσκοπήσεις, η αυτοδυναμία φαίνεται να είναι ένα ανέφικτο όραμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση διαθέτει αρκετό πολιτικό χρόνο για να σχεδιάσει τις στρατηγικές της, καθώς οι εκλογές αναμένονται το 2027, εκτός απροόπτου.
Το εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή
Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν ότι η αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3% στο 5% δεν θα έχει απαραίτητα θετικά αποτελέσματα για τη Νέα Δημοκρατία. Καταρχάς, υπάρχει ο κίνδυνος αυτή η απόφαση να έχει αντίθετα αποτελέσματα, ενισχύοντας τη συσπείρωση των μικρότερων κομμάτων, τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερή πλευρά.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, μια τέτοια απόφαση δεν επιλύει το πολιτικό πρόβλημα. Εφόσον η ΝΔ παραμένει το πρώτο κόμμα, η συγκεκριμένη αλλαγή δεν της προσφέρει περισσότερες από 5 έδρες, σύμφωνα με τον τρόπο που γίνεται η κατανομή. Έτσι, όταν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ποσοστά κάτω από 30%, το ζήτημα της αυτοδυναμίας παραμένει άλυτο.
Από την άλλη πλευρά, η «μάχη» ενδέχεται να επικεντρωθεί στο ζήτημα του μπόνους. Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, το μπόνους μπορεί να φτάσει έως και 50 έδρες. Πώς μπορεί, λοιπόν, να διασφαλιστεί η αυτοδυναμία; Μόνο αν αλλάξει η κατανομή των επιπλέον εδρών (μπόνους) με βάση τη διαφορά ψήφων μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση, όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, τόσο περισσότερες έδρες θα λαμβάνει ο πρώτος, διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη της αυτοδυναμίας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας