Κυβέρνηση: Παρούσα με τρεις κινήσεις στη μάχη του Κέντρου
Πηγή Φωτογραφίας: [373991] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εντείνει την πίεση στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα συγκυρία και να κερδίσει τη μάχη του κέντρου. Σε δύο σημαντικά ζητήματα που θα προκύψουν μέσα στη χρονιά – την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη Συνταγματική Αναθεώρηση – η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στην Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση. Ταυτόχρονα, οι «γαλάζιοι» προτείνουν στο ΠΑΣΟΚ να εξεταστεί η δυνατότητα συζήτησης για περιορισμένες παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο.
Η κυβέρνηση, εστιάζοντας σε ένα κεντρώο κοινό που αποφεύγει τις περιπέτειες, επιδιώκει να εξασφαλίσει την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια σειρά θεμάτων που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον. Αυτή η στρατηγική προσφέρει πολιτικά οφέλη στους «γαλάζιους». Συγκεκριμένα, αν η αντιπολίτευση συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα, θα φανεί ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία. Αντίθετα, αν το ΠΑΣΟΚ απορρίψει τις προτάσεις, οι γαλάζιοι θα έχουν την ευκαιρία να κατηγορήσουν το κόμμα για στείρα άρνηση και έλλειψη ουσιαστικών προτάσεων.
Το πρώτο ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται να ανακοινωθούν εντός του μήνα, με τις τελευταίες πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι στόχος είναι η πρόταση ενός προσώπου που θα εκπέμψει μήνυμα ευρύτερης συναίνεσης και θα μπορέσει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το ΠΑΣΟΚ, καθώς και πιθανώς από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, αναμένονται έντονες συζητήσεις σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η οποία θα ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι ζητήματα όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 που σχετίζεται με τα πανεπιστήμια, και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσουν το ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, το Μαξίμου δεν επιθυμεί να αναλάβει πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση, όπως πρόσφατα υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. Επιπλέον, αν ξεκινούσε μια τέτοια συζήτηση σε αυτή τη συγκυρία, οι κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα, καθώς θα παρείχε στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ανησυχία σχετικά με το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.
Ωστόσο φαίνεται πως η μπάλα είναι στο γήπεδο της αντιπολίτευσης καθώς οι «γαλάζιοι» θα συζητούσαν κάποια θέματα αν αυτά άνοιγαν από το ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα (π.χ. το μπόνους να το παίρνει το πρώτο κόμμα ακόμα και αν είναι συνασπισμός κομμάτων). Ένα θέμα πάντως που πρόκειται να ανοίξει μέσα στο 2025 είναι η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές για τους αποδήμους. Πρόκειται βέβαια για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς απαιτούνται 200 θετικές ψήφοι για να περάσει η συγκεκριμένη αλλαγή
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας