Ο “προεκλογικός” σχεδιασμός του Μαξίμου
Πηγή Φωτογραφίας: [373030] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Τις παραμονές των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια συζητήσεων με τους υπουργούς του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια του «εφησυχασμού». Στις τελευταίες συναντήσεις του 2024, καθώς και στις πρώτες του 2025, επανέλαβε την ανάγκη για την υλοποίηση ενός «εντατικού προγράμματος» (για τον ίδιο) τόσο εντός όσο και εκτός του πρωθυπουργικού γραφείου, ζητώντας παράλληλα κυβερνητική «εγρήγορση» (στο πεδίο) κατά τις 25 ημέρες που απομένουν στον Ιανουάριο, μετά τον εορτασμό των Θεοφανίων. Οι πρώτες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τον πρωινό καφέ στο Μαξίμου έχουν ήδη ληφθεί και δεν περιορίζονται μόνο στον τρέχοντα μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτές προκύπτει ένα νέο τρίπτυχο στην κυβερνητική στρατηγική, το οποίο ο Μητσοτάκης ζήτησε να ακολουθήσει συνολικά η κυβέρνηση στη νέα χρονιά – μια χρονιά-ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του, καθώς προετοιμάζεται για το 2025.
Οι όροι «περιοδείες – παραδοτέα – ποιότητα ζωής», που αναφέρθηκαν στις κλειστές συσκέψεις στην κυβερνητική έδρα, αποκαλύπτουν πολλά σχετικά με τον προγραμματισμό του Μαξίμου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Άτομα με γνώση των παρασκηνίων αναφέρουν ότι διαμορφώνεται ένα «προεκλογικό» σχέδιο μακράς διάρκειας, το οποίο επικεντρώνεται σε τρεις κύριες προκλήσεις: την αποκατάσταση ισχυρών σχέσεων με τη μεσαία τάξη, την υλοποίηση του γαλάζιου προγράμματος με το ελάχιστο δυνατό ρίσκο για την απήχηση της ΝΔ σε ευρύτερα κοινά και την άμεση «θετική» επίδραση της κυβερνητικής πολιτικής στην καθημερινότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα έχουν διπλή συνάντηση τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες: μία συνεδρίαση στις 10 Ιανουαρίου, που θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη της χρονιάς, και ένα ακόμη Υπουργικό Συμβούλιο στην εβδομάδα 27-31 Ιανουαρίου. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης έχει λάβει αποφάσεις σε τρία επίπεδα.
Οι προθέσεις του Κ. Μητσοτάκη
Αρχικά, ζήτησε ένα αυστηρό πρόγραμμα περιοδειών – «σημαντικές επισκέψεις», όπως συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, επιθυμεί να πραγματοποιεί «εξωτερικές» επισκέψεις δύο φορές το μήνα, είτε για ολόκληρη ημέρα είτε για διήμερες περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στον Βορρά, όπου αναμένεται να ξεκινήσει αυτή η δραστηριότητα. Παράλληλα, ο Μητσοτάκης αναμένει από υπουργούς και βουλευτές να είναι ενεργοί στις εκλογικές τους περιφέρειες και να συνεργάζονται με τοπικά στελέχη και οργανώσεις. Το κλίμα έχει ήδη διαμορφωθεί με την ανακοίνωση υποψηφιοτήτων για τις «βουλευτικές εκλογές του 2027», όπως επανειλημμένα ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού, για τους Παύλο Μαρινάκη (Βόρειος Τομέας Αθηνών), Ειρήνη Αγαπηδάκη (Δυτικός Τομέας) και Νίκο Ρωμανό (Νότιος Τομέας).
Δεύτερον, το Μαξίμου χρειάζεται να διασφαλίσει ότι τα κυβερνητικά μηνύματα φτάνουν αποτελεσματικά στην κοινωνία, ιδιαίτερα προς το κοινό που είναι πιο καχύποπτο ή αποστασιοποιημένο από τη ΝΔ. Γι’ αυτό το λόγο, έχει ζητηθεί να δοθεί έμφαση στα «παραδοτέα» (τα οποία θα συνδεθούν και με τις περιοδείες του πρωθυπουργού), καθώς και στην εξήγηση κάθε γαλάζιας πολιτικής, με αναφορές στις ομάδες πολιτών που ωφελούνται και στους στόχους που επιτυγχάνονται.
Τρίτον, θα δοθεί έμφαση (και στη δημόσια συζήτηση μέσω των εμφανίσεων των αρμόδιων στελεχών) σε όλα όσα μπορούν να έχουν άμεση θετική επίδραση στους πολίτες: από τα 164 ντίζελ λεωφορεία που θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τις εξελίξεις σε σημαντικά έργα υποδομής (όπως ο ΒΟΑΚ και η Πάτρα – Πύργος) και την ψήφο «κοινωνικών» νομοσχεδίων (π.χ. για την προστασία των ανηλίκων από την κατανάλωση αλκοόλ), μέχρι τα κεντρικά ορόσημα της κυβέρνησης, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού (τον Απρίλιο), οι πολιτικές στους τομείς της παιδείας και της υγείας, καθώς και η στρατηγική για την κατοικία που θα αναπτυχθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας