Πολιτική

Ποια μέτρα έρχονται για τα άδεια βουλευτικά έδρανα

Ποια μέτρα έρχονται για τα άδεια βουλευτικά έδρανα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Επανέναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών στη Βουλή στις 8 Ιανουαρίου

Η (λυπηρή) εικόνα – αυτή που δεν αποτυπώνεται από τους τηλεοπτικούς δέκτες κατά τη διάρκεια αποσπασμάτων πολιτικών αντιπαραθέσεων και ατάκων – φαίνεται να έχει γίνει κανονικότητα: ομιλητές μπροστά σε άδεια βουλευτικά έδρανα. Έχουν καταγραφεί απουσίες που τελικά υποβαθμίζουν τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος και δημιουργούν προβληματισμό στην εποχή της απομάκρυνσης των πολιτών από τους θεσμούς και την πολιτική, ακόμα και κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης του προϋπολογισμού, που είναι η πιο σημαντική κάθε χρόνο.

Φυσικά, αυτό παρατηρείται και σε πολλές άλλες κρίσιμες στιγμές, επιβεβαιώνοντας ότι η εικόνα μιας γεμάτης Ολομέλειας είναι πια σπάνια. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2023 κατά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, και το φθινόπωρο του 2024 στη συζήτηση ενός σημαντικού νομοσχεδίου για το ΕΣΥ – ένα θέμα που, κατά τα άλλα, προκαλεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Στις 8 Ιανουαρίου η επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου

Μετά την εορταστική περίοδο, η Βουλή θα επαναλειτουργήσει στις 8 Ιανουαρίου. Είναι αναμενόμενο ότι οι βουλευτές από την περιφέρεια θα προσπαθήσουν να κερδίσουν λίγο επιπλέον χρόνο σε περιοχές όπου πιστεύουν ότι ενισχύουν την εικόνα τους, αναβάλλοντας την παρουσία τους στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ίσως αυτό να συμβεί την ημέρα που θα καθοριστεί η συζήτηση για τους αγρότες, η οποία αναμένεται να προκύψει από επίκαιρη ερώτηση που θα υποβάλει άμεσα ο Νίκος Ανδρουλάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όσον αφορά την «απουσία» της Ολομέλειας, υπάρχουν διάφορες δικαιολογίες ανάλογα με τον ερωτώμενο. Αν κάποιος ρωτήσει τους νεοεκλεγμένους ή εκείνους που θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε ψηφοδέλτιο, θα λάβει μια τυποποιημένη απάντηση: η συμμετοχή τους στη Βουλή είναι «τιμή και ευθύνη». Αυτό δήλωσαν, για παράδειγμα, ο Παύλος Μαρινάκης, η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Νίκος Ρωμανός, οι οποίοι, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, θα διεκδικήσουν την ψήφο με τη ΝΔ. Οι τρεις τους θα καταβάλουν προσπάθειες και θα αφιερώσουν χρόνο.

Φυσικά, οι σημερινοί βουλευτές είχαν παρόμοιες σκέψεις στο παρελθόν. «Στην ταχύτατη εποχή μας, όλα χάνουν τη μαγεία τους γρήγορα. Ακόμα και η περίοδος του ‘ψαρώματος’ έχει απομυθοποιηθεί», παρατηρεί ένας έμπειρος κοινοβουλευτικός, επισημαίνοντας αμέσως αυτό που οι τολμηροί παραδέχονται: «Το παιχνίδι της δημοσιότητας παίζεται αλλού. Δεν αποκτάς αναγνωρισιμότητα μόνο με τις παρεμβάσεις σου στη Βουλή, εκτός αν χρησιμοποιείς την αίθουσα ως σκηνικό για ένα σόου. Αντίθετα, μπορείς να γίνεις γνωστός μέσω του TikTok, από μια τηλεοπτική εμφάνιση ή από τις ‘γύρες’ σου εντός και εκτός της εκλογικής περιφέρειας».

Αλλαγές ενόψει

Άτομα που έχουν καλή γνώση της κοινοβουλευτικής καθημερινότητας επισημαίνουν ένα ακόμη σημείο: κάθε συνεδρίαση της Ολομέλειας συνοδεύεται από τουλάχιστον δύο παράλληλες συνεδριάσεις επιτροπών, γεγονός που σημαίνει ότι «μπορεί να είναι απασχολημένοι αλλού έως και 100 βουλευτές – να εργάζονται, αλλά να φαίνεται ότι δεν είναι παρόντες». Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν αναμένονται παρεμβάσεις, καθώς θεωρείται ότι η αποσύνδεση της Ολομέλειας από άλλες συζητήσεις θα οδηγούσε σε χρονοβόρες διαδικασίες.

Επιπλέον, οι βουλευτές δεν έχουν εύκολα την αίσθηση ότι στην εννιακομματική Βουλή παραγκωνίζονται για πολλές ώρες και τελικά εγκλωβίζονται σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τους πολιτικούς αρχηγούς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Όσον αφορά την αποκατάσταση της εικόνας της άδειας Βουλής μέσω καλύτερης νομοθέτησης, αυτό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση – η κατάργηση των αιφνίδιων τροπολογιών, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι μια αρχική λύση.

Οι πληροφορίες υποδεικνύουν ότι κάποιες στοχευμένες αλλαγές αναμένονται το 2025, προκειμένου να ενισχυθεί η πειθαρχία. Ενδεικτικό είναι ότι από το περιβάλλον του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, εκφράζεται ανησυχία σχετικά με ορισμένες διευκολύνσεις που είχαν εφαρμοστεί κατά την πανδημία. Η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι ορισμένες διαδικασίες που ισχύουν από την εποχή του κορονοϊού χρειάζονται πλέον αναθεώρηση.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα εξής: πρώτον, να περιοριστεί η δυνατότητα συμμετοχής των μελών των κοινοβουλευτικών επιτροπών μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεύτερον, να επανέλθει η υποχρέωση παρουσίας (με αναφορά των ονομάτων τους από το προεδρείο) των 15 βουλευτών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή μιας ονομαστικής ψηφοφορίας. Τρίτον, να σταματήσουν οι συνεδριάσεις με ανοιχτές πόρτες.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments