Η πρόωρη αποπληρωμή δόσεων είναι το πρώτο μέρος της στρατηγικής για το μνημονιακό χρέος
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η πρόωρη αποπληρωμή δόσεων είναι το πρώτο μέρος της στρατηγικής για το μνημονιακό χρέος
Η πρόωρη αποπληρωμή 7 δόσεων συνολικού ύψους 18,5 δισ. ευρώ την τριετία 2022-2024, από το διμερές δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ με τις χώρες της Ευρωζώνης (GLF), είναι το πρώτο και πιο φανερό μέρος της στρατηγικής για το χρέος ώστε οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησης να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και μετά το “κομβικό” 2032 σύμφωνα με το capital.gr
Παρότι για φέτος προγραμματίζεται η αποπληρωμή μιας ακόμη διπλής δόσης ύψους 5,3 δισ. στο ίδιο δάνειο, η στρατηγική είναι το σύνολο των 52,3 δισ. ευρώ είναι να αποπληρωθεί στο σύνολο μέχρι και το 2030 αντί του 2041 που λήγει κανονικά. Αυτό, θα γίνει με σταδιακή μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου, τα οποία παραμένουν σταθερά πάνω από τα 32 δις ευρώ.
Το διμερές δάνειο με την Ευρωζώνη
Το δεύτερο δάνειο το οποίο ξεκίνησε να αποπληρώνει η Ελλάδα είναι το διμερές δάνειο που πήρε η Ελλάδα το 2010 απευθείας από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, πριν μπει στο πρώτο μνημόνιο. Ήταν ένα δάνειο ύψους 52,9 δις ευρώ, από το οποίο η Ελλάδα χρησιμοποίησε τα 32,3 δις ευρώ. Η αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου επεκτάθηκε με το δεύτερο μνημόνιο κατά 15 χρόνια ως το 2041 ενώ το επιτόκιο μειώθηκα κατά 1%. Η πρόωρη αποπληρωμή του ξεκίνησε από το 2022 με διπλές δόσεις ύψους 5,29 δις ευρώ.
Μέχρι στιγμής έχουν αποπληρωθεί πρόωρα το 2022 και το 2023 δύο διπλές δόσεις του δανείου συνολικού ύψους 10,58 δις ευρώ. Φέτος, μέχρι και το τέλος του χρόνου, θα πληρωθεί και μια τρίτη, η διπλή δόση με την οποία θα έχει εξοφλήσει νωρίτερα συνολικά 15,9 δις ευρώ δηλαδή σχεδόν το μισό δάνειο. Η πρόωρη αποπληρωμή αυτού δανείου εκτός από ένα συνολικό κέρδος σε τόκους περίπου 110 εκατ. ευρώ αποκατέστησε εντελώς την φήμη της Ελλάδας εντός της ΕΕ, αφού ακόμη και σκληρή τα παλαιότερα χρόνια Γερμανία θεωρεί πλέον την Ελλάδα ένα success story για την ΕΕ .
Το κέρδος από τις αγορές
Η αποπληρωμή των χρεών των μνημονίων μαζί τη μεταφορά των δανείων του επίσημου τομέα (ΕΕ, ESM, EFSF) από κυμαινόμενο σε σταθερό επιτόκιο με χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων, μείωσε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από το 2020 κατά 300 μονάδες βάση σε σχέση με το 2018.
Αν κάποιος πει ότι και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με αποδόσεις κοντά στο 3,5-3,8% ανάλογα με την διάρκεια, θα πρέπει να σκεφτεί ότι και τα επιτόκια της ΕΚΤ από μηδενικά ή αρνητικά το 2018 είναι σήμερα στο 4-4,75%.
Πιο χαρακτηριστικός δείκτης της “ανταγωνιστικότητας” των ελληνικών ομολόγων είναι το spread του 10ετούς ομολόγου σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό. Πριν η χώρα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023 ήταν στις 130 μονάδες βάσης. Μετά τον Οκτώβριο του 2023 μειώθηκε στις 100 μονάδες βάσης όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Το 2028 το spread βρισκόταν στις 450-500 μονάδες βάσης.
Πλέον, όσο εξοφλούνται τα χρέη της κρίσης οι αποδόσεις των ελληνικών μειώνονται. Σε αυτή την φάση συγκρίνονται ευθέως με αυτά της Ισπανίας (σε προθεσμίες από 15 χρόνια και πάνω είναι καλύτερες), έχουν αφήσει πίσω τους της γειτονικής Ιταλίας και πλησιάζουν της Πορτογαλίας.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας