Ο Τραμπ ξαναγράφει την ιστορία της εισβολής στο Καπιτώλιο
Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com
Τέσσερα χρόνια ακριβώς μετά τη βίαιη πολιορκία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ από έναν όχλο υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, το Κογκρέσο πιστοποίησε επίσημα την επανεκλογή του επερχόμενου προέδρου σε ειδική συνεδρίαση, αλλά και ένα από τα σοκαριστικότερα comeback στην πολιτική ιστορία της υπερδύναμης.
Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, την οποία ο Τραμπ νίκησε στις εκλογές του 2024, προήδρευσε της διαδικασίας, όπως ορίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ: Όμως η σκιά της 6ης Ιανουαρίου 2021 παρέμεινε πάνω από τη διαδικασία της Δευτέρας, παρά την εκστρατεία του Τραμπ και των συμμάχων του να αναπαραστήσουν την επίθεση ως «ημέρα αγάπης».
Η πιστοποίηση, η οποία ξεκίνησε κανονικά και χωρίς επεισόδια, αποτελεί συνήθως σύμβολο της δέσμευσης της Αμερικής για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας παρά τις κομματικές διαφωνίες. Αλλά αυτή τη φορά, ήταν ένα έμβλημα της εξαιρετικής πολιτικής επιστροφής του Τραμπ και της πλήρους κατάληψης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Ο Τραμπ γιόρτασε τη στιγμή στο Truth Social, γράφοντας: «Το Κογκρέσο πιστοποιεί σήμερα τη μεγάλη εκλογική μας νίκη – μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία».
Αν και τα αποτελέσματα ανακήρυξαν νικητή τον Τραμπ, η Χάρις χειροκροτήθηκε όρθια από τη δημοκρατική πλευρά της αίθουσας όταν διάβασε το δικό της εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ήταν παρών. Ακριβώς δίπλα του καθόταν ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι, ένας από τους λίγους εναπομείναντες Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές που ψήφισαν υπέρ της καταδίκης του Τραμπ σε μια δίκη μομφής που προέκυψε από την εξέγερση – η ψηφοφορία αυτή τελικά απέτυχε και ο Τραμπ αθωώθηκε.
Η επίθεση στο Καπιτώλιο
Κανονικά δεν θα υπήρχε λόγος να σχολιαστούν τέτοιες διαδικασίες. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ απαιτεί την πιστοποίηση των προεδρικών εκλογών στις 6 Ιανουαρίου και την εποπτεία της ψηφοφορίας από τον αντιπρόεδρο.
Όμως την τελευταία φορά που το αμερικανικό Κογκρέσο συγκεντρώθηκε για να πιστοποιήσει την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ, η ψηφοφορία καθυστέρησε για αρκετές ώρες επειδή οι ταραξίες, εμφορούμενοι από την ψευδή πεποίθηση ότι οι εκλογές του 2020 είχαν κλαπεί από τον Τραμπ, έσπασαν παράθυρα, πέρασαν με ξυλοδαρμό μέσα από τις ουρές των αστυνομικών, εισέβαλαν στην αίθουσα της αμερικανικής Βουλής και λεηλάτησαν το γραφείο της τότε προέδρου Νάνσι Πελόζι.
Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, πριν ξεσπάσουν τα βίαια επεισόδια, ο Τραμπ είπε στο πλήθος να «πολεμήσει», αλλά τους ζήτησε επίσης να κάνουν «ειρηνικά» τη φωνή τους να ακουστεί.
Οι νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικάνων, αναγκάστηκαν να κρυφτούν στο υπόγειο και οι υπάλληλοι του Καπιτωλίου κρύφτηκαν όπου μπορούσαν να βρουν καταφύγιο. Ο τότε αντιπρόεδρος του Τραμπ, Μάικ Πενς, οδηγήθηκε στην κρυψώνα του καθώς οι ταραξίες έστησαν μια αγχόνη στο χώρο του Καπιτωλίου και ζήτησαν τον απαγχονισμό του επειδή αρνήθηκε να πιστοποιήσει με ανακρίβεια τα αποτελέσματα υπέρ του Τραμπ.
Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Καπιτωλίου δούλεψαν μανιωδώς για να καθαρίσουν τα σπασμένα παράθυρα και τους κατεστραμμένους διαδρόμους, μια εμπειρία που ένας από αυτούς περιέγραψε ως «εξευτελιστική». Οι υπάλληλοι του Κογκρέσου πέρασαν τους επόμενους μήνες αναλογιζόμενοι το τραύμα της επίθεσης.
Στον άμεσο απόηχο της επίθεσης, την οποία εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν από την τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το ποιος άξιζε την ευθύνη.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ άσκησε δίωξη στον Τραμπ με την κατηγορία ότι υποκίνησε την εξέγερση, αλλά η αμερικανική Γερουσία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για την καταδίκη του. Ο τότε ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, ένας Ρεπουμπλικάνος, κατηγόρησε ρητά τον Τραμπ, λέγοντας ότι οι ταραξίες «το έκαναν αυτό επειδή τους είχε ταΐσει άγρια ψέματα ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη Γη – επειδή ήταν θυμωμένος που είχε χάσει τις εκλογές».
Ο ίδιος ο Τραμπ αντιμετώπισε ομοσπονδιακές κατηγορίες για ισχυρισμούς ότι επιχείρησε να υπονομεύσει τις εκλογές του 2020, στις οποίες δήλωσε αθώος. Όμως το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) αναγκάστηκε να αποσύρει την υπόθεση μόλις εξελέγη, λόγω πρωτοκόλλων που εμπόδιζαν τη δίωξη εν ενεργεία προέδρου.
Καθώς ο Τραμπ επεδίωκε την επιστροφή του στην εξουσία, ο ίδιος και οι σύμμαχοί του εργάστηκαν για να αλλάξουν δραματικά την αφήγηση γύρω από την εξέγερση και την αιτία της. Ο Τραμπ δήλωσε ότι «δεν έγινε απολύτως τίποτα κακό», σε ένα φόρουμ της προεκλογικής εκστρατείας του Οκτωβρίου 2024.
Αποκάλεσε τους ανθρώπους που καταδικάστηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης «ομήρους» και «πολιτικούς κρατούμενους». Και ο νέος αντιπρόεδρός του, αρνήθηκε να αναγνωρίσει σε προεδρικό ντιμπέιτ ότι ο Τραμπ έχασε τις εκλογές του 2020.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας