Ελλάδα

Στέλλα Γκρέκα: ” Έφυγε” η μακροβιότερη Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

Στέλλα Γκρέκα: ” Έφυγε” η μακροβιότερη Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

Πηγή Φωτογραφίας: instagram @stellagreka_official // Στέλλα Γκρέκα: Πέθανε η μακροβιότερη Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο από τον θάνατο της Στέλλας Γκρέκα - Οι ταινίες που έπαιξε, τα τραγούδια που ερμήνευσε.

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Στέλλα Γκρέκα (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Στυλιανής Λαγκαδά), η μακροβιότερη Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Την είδηση θανάτου της έκανε γνωστή ο Αργύρης Ναστόπουλος με ένα ποστ του στο Instagram. «Καλό ταξίδι Στέλλα» έγραψε αναρτώντας μια κοινή τους φωτογραφία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nastopoulos Argyrios (@argyrisnastopoulos)

Ποια ήταν η Στέλλα Γκρέκα

Η Στέλλα Γκρέκα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1922, ένα από τα εννέα παιδιά μιας φτωχής οικογένειας. Από πολύ μικρή εξοικειώθηκε με τον καλλιτεχνικό χώρο, καθώς ο πατέρας της ήταν σκηνογράφος και είχε φιλικές σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως ο Παντελής Χορν.

Το 1942 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και λογοτέχνη Ορέστη Λάσκο, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός από την ταινία του «Δάφνις και Χλόη». Κουμπάρος ήταν ο φίλος του Φιλοποίμην Φίνος. Δύο χρόνια αργότερα έπαιξε στην ταινία «Ραγισμένες Καρδιές» του συζύγου της, ο οποίος επέλεξε και το ψευδώνυμό της.

Αρχικά, η Γκρέκα επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στα «Χειροκροτήματα» του Γ. Τζαβέλλα, πλάι στον Αττίκ και τον Δημήτρη Χορν, αλλά ο Λάσκος την απέτρεψε, ώστε να συμμετάσχει στο δικό του φιλμ. Κατόπιν, έπαιξε στην ταινία «Πρόσωπα λησμονημένα» (1946) του Τζαβέλλα, στο πλευρό των Αιμίλιου Βεάκη, Γιώργου Παππά και Λάμπρου Κωνσταντάρα.

«Όνειρο ήταν και πάει», «Έλα γι’ απόψε», «Σαν κι απόψε», «Χτες το βράδυ», «Πού να ‘σαι τώρα», «Ας ερχόσουν για λίγο», «Πάμε στο άγνωστο», «Ήρθες σαν την άνοιξη», «Γύρισε σε περιμένω, γύρισε», «Σκληρή καρδιά γιατί να σ’ αγαπήσω», είναι μερικές από τις επιτυχίες της τραγουδίστριας που άφησαν εποχή, παρά το γεγονός ότι η δισκογραφική της παρουσία περιορίστηκε, ουσιαστικά, στη διετία 1946-1947.

Ηχογράφησε μια σειρά από επιτυχίες γνωστών δημιουργών. Όμως, αρνήθηκε να δισκογραφήσει το «Δυο πράσινα μάτια» του 1945 σε στίχους Κώστα Κιούση (κάτι για το οποίο μετάνιωσε αργότερα) και το «Λίγες καρδιές αγαπούνε» το 1946, το οποίο ο δημιουργός του Μιχάλης Σουγιούλ πρότεινε στον άγνωστο τότε Τώνη Μαρούδα και του χάρισε την πρώτη του επιτυχία.

Το 1946 συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία και κάθε Πέμπτη βράδυ είχε πρόγραμμα «Στέλλα Γκρέκα» με τον Κώστα Γιαννίδη στο πιάνο, ενώ το 1947 πρωταγωνίστησε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Μαρίνα» πλάι στον Δημήτρη Μυράτ και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Η ταινία είχε μεγάλη επιτυχία, όπως και η ερμηνεία της στη σύνθεση του Κώστα Γιαννίδη «Το τραγούδι της Μαρίνας».

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments