Ελληνοτουρκικά: Η απάντηση της Αθήνας στις κινήσεις Ερντογάν
Πηγή Φωτογραφίας: [373251] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ HAKAN FIDAN (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα συγκυρία για να ενισχύσει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ξεχάσει το αναθεωρητικό του αφήγημα. Μια σειρά από δηλώσεις και συγκεκριμένες ενέργειες που προέρχονται από την τουρκική πλευρά υποδεικνύουν ότι ο κ. Ερντογάν προσπαθεί να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στη Συρία προκειμένου να παρουσιαστεί ως ισχυρός παίκτης.
Το τελευταίο διάστημα, οι αναφορές του σχετικά με τα γεγονότα στην περιοχή είναι συνεχείς, με την προσοχή του να είναι στραμμένη στους Κούρδους στη Συρία, αυξάνοντας συνεχώς τους τόνους. Ενδεικτικό είναι ότι χθες δήλωσε – σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης – ότι «η Τουρκία έχει αποδείξει πολλές φορές την αδιάλλακτη βούλησή της να προστατεύσει την επιβίωσή της» και προχώρησε σε νέες απειλές, αναφέροντας ότι «μια νύχτα μπορεί να επιστρέψουμε ξανά».
Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται μια σειρά δημοσιευμάτων σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται στην επιδίωξη για ένα τουρκοσυριακό μνημόνιο σχετικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ). Αυτή η κατάσταση θυμίζει τις ενέργειες που είχε αναλάβει η Άγκυρα πριν από μερικά χρόνια με το παράνομο τουρκολυβιακό μνημόνιο.
Επιπλέον, χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, τόνισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας, υπογραμμίζοντας ότι «με τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, τις οποίες είχα την τιμή να υπογράψω, η Ελλάδα είναι νομικά θωρακισμένη και προστατευμένη». Όπως επισήμανε, αυτές οι συμφωνίες βασίζονται σε γερά θεμέλια του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, και αντιτίθενται σε επεκτατικές και παράνομες κατασκευές, όπως το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ελλάδα διαθέτει την εθνική ισχύ και τη βούληση να εφαρμόσει τις συμφωνίες της και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Ανατολικό Αιγαίο.
Τα αδιαπραγμάτευτα όρια
Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, ενώ αναμένονται εξελίξεις σχετικά με το β- που πιθανόν να πραγματοποιηθεί στο τέλος Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο. Είναι αβέβαιο ποια μηνύματα θα επιλέξει να στείλει ο κ. Ερντογάν. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει προγραμματίσει αεροναυτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα 2025», η οποία θα διεξαχθεί έως τις 16 Ιανουαρίου σε περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.
Όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό να επεκταθεί σε πιο σοβαρά θέματα, ενώ η Αθήνα έχει καθορίσει σαφώς τις κόκκινες γραμμές της. Η κυβερνητική πλευρά τονίζει ότι ο διάλογος δεν σημαίνει αφέλεια ή υποχώρηση. Στόχος είναι να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να συνεχιστεί η συζήτηση για τα λεγόμενα «εύκολα» θέματα, όπως η οικονομία, το περιβάλλον και η πολιτική προστασία.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία διπλωματικών επαφών, με έμφαση στο ρόλο της χώρας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Αύριο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Κάιρο για μια τριμερή συνάντηση με την Αίγυπτο και την Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα εξεταστούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία και οι καταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι τρεις χώρες μοιράζονται κοινές απόψεις σε πολλά ζητήματα. Επιπλέον, στην ατζέντα θα περιλαμβάνονται σημαντικά θέματα, όπως το ενεργειακό και το μεταναστευτικό.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας