Πολιτική

Κεντροαριστερά: Ποιοι ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Κεντροαριστερά: Ποιοι ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Πηγή Φωτογραφίας: Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΟΥ "ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ.Ο ΘΕΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ" (ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI)

Εντείνονται οι διεργασίες στα προοδευτικά κόμματα

Η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής έχει περιορίσει το πολιτικό ενδιαφέρον και τα πάθη που προκαλούσε η πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Ωστόσο, παραμένει ένα κεντρικό θέμα συζήτησης στα κόμματα, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζει η στιγμή των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό.

Στο πεδίο της Κεντροαριστεράς, το ζήτημα αυτό αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, καθώς θεωρείται ότι η στάση των κομμάτων μπορεί να προσφέρει πολύτιμα συμπεράσματα. Από τη μία πλευρά, αναδεικνύει τις προοπτικές συνεργασίας, ενώ από την άλλη, αποκαλύπτει την απόσταση που τα χωρίζει από την κυβέρνηση. Αυτό ισχύει παρά το γεγονός ότι τα κόμματα, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ, προσεγγίζουν το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με διαφορετικούς τρόπους.

Στην αρχή της σχετικής συζήτησης, πριν από μερικές εβδομάδες, εκφράστηκε η άποψη ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως γέφυρα για τη συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς. Ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη απέρριψε αυτή την προοπτική εκ των προτέρων, απορρίπτοντας την πρόταση για τον κ. Χρήστο Ράμμο, παρά τη στενή σχέση που διατηρεί ο κ. Ανδρουλάκης με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα υποστηρίξουν υποψήφιο μόνο αν προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του κόμματος θα ψήφιζαν υπέρ της ανανέωσης της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ είναι προφανές ότι θα στηρίξουν και τον κ. Βενιζέλο, εφόσον προταθεί από τον πρωθυπουργό. Αντίθετα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Αριστερά δεν θα υποστηρίξουν τη νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς της καταλογίζουν, όπως υποστηρίζουν, την αδύναμη στάση της στο ζήτημα των υποκλοπών.

Διεργασίες στην αριστερά

Όσον αφορά την περίπτωση του κ. Βενιζέλου, είναι απίθανο να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακόμα πιο δύσκολη φαίνεται η στήριξη από τη Νέα Αριστερά. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, αφήνουν να εννοηθεί ότι αν προκύψει η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αυτό θα οφείλεται σε μια υπόγεια συνεννόηση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την εκδοχή στις συνομιλίες του, δηλώνοντας ότι δεν είχε καμία σχετική συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Μητσοτάκη πριν από ένα μήνα.

Πηγές από τα δύο κόμματα αναφέρουν ότι αναζητείται ένα πρόσωπο από την Αριστερά, πιθανόν κάποιο ιστορικό στέλεχος, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης ή ο Νίκος Βούτσης. Είναι προφανές ότι μια κοινή πρόταση ή συμφωνία θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, μια προοπτική που ήδη συζητείται μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσουν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Στέφανος Κασσελάκης μέσω των έξι βουλευτών που είναι κοντά στο Κίνημα Δημοκρατίας. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Κασσελάκης εξετάζει την περίπτωση του πρώην προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου. Μια τέτοια πρόταση θα τον έφερνε κοντά στην Πλεύση Ελευθερίας, ενώ θα δυσκόλευε τον ΣΥΡΙΖΑ να απορρίψει τον επί 8 χρόνια πρόεδρο του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας θα αποτελέσει σημείο ζυμώσεων μεταξύ των κομμάτων, ζυμώσεων που ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένονται να συνεχιστούν.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments