Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένος ο 71χρονος με μεταπνευμονοϊό – Ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένος ο 71χρονος με μεταπνευμονοϊό – Ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay / economictimes // Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένος ο 71χρονος με μεταπνευμονοϊό - Ποια τα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινεζικού ιού HMPV εμφανίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται για έναν άνδρα, ηλικίας 71 ετών, ο οποίος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινεζικού ιού HMPV εμφανίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη και πρόκειται για έναν άνδρα, ηλικίας 71 ετών, ο οποίος διαγνώστηκε με μεταπνευμονοϊό και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου».

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, ο 71χρονος είναι επαφή κρούσματος, αφού η κόρη του είχε ταξιδέψει στην Κίνα την περίοδο των γιορτών και κατά την επιστροφή της φέρεται να είχε συμπτώματα ίωσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι νόσησε και η σύζυγος του 71χρονου, αλλά ήπια, όπως και η κόρη τους.

Θεσσαλονίκη: Διασωληνωμένος ο 71χρονος με μεταπνευμονοϊό – “Δεν έχουμε ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο” λέει ο Μαγιορκίνης

Ο 71χρονος άνδρας λόγω των συνοδών νοσημάτων εμφάνισε βαριά συμπτώματα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί με υποκείμενα νοσήματα και συννοσηρότητες.

Αρχικά οι γιατροί έλεγξαν τον ασθενή για τους βασικούς ιούς του αναπνευστικού που κυκλοφορούν φέτος στη χώρα, δηλαδή για γρίπη, κορονοϊό, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Στη συνέχεια, εφόσον όλα ήταν αρνητικά ως αιτία της βαριάς εικόνας του, σε συνδυασμό με την πληροφορία για το ταξίδι στην Κίνα και την ίωση της κόρης, προχώρησαν σε εργαστηριακό έλεγχο και για τον μεταπνευμονοϊό.

«Χρειάζεται ψυχραιμία»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα Mega» για τον κινέζικο ιό και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

«Χρειάζεται ψυχραιμία. Η κινέζικη γρίπη δεν έχει σχέση με τον κορονοϊό, δεν είναι θανατηφόρος, εφόσον αντιμετωπίζεται. Υπάρχει όμως ανησυχία, διότι αν υπάρξει διασπορά θα πιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα νοσοκομείο, με δεδομένο ότι έχουμε και την εποχική γρίπη στα νοσοκομεία, ειδικά το επόμενο διάστημα αναμένονται πολύ περισσότεροι ασθενείς να έρθουν στα νοσοκομεία», ανέφερε αρχικά.

«Ήδη, στα Επείγοντα το νοσοκομείο (σ.σ. ΑΧΕΠΑ) θυμίζει νοσοκομείο σε εμπόλεμη ζώνη. Έχουμε πολλά περιστατικά, κυρίως γρίπης. Επισκέπτονται τα νοσοκομεία πάνω από 1.000 άτομα, ωστόσο εισάγονται λιγότεροι από 200 και σε αυτό παίζει ρόλο η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης που ”φωνάζουμε” στη χώρα μας. Θα πιέζονταν λιγότερο τα νοσοκομεία αν υπήρχε πρωτοβάθμια. Έχουμε 1.200 κλίνες ΜΕΘ, ασφαλώς θέλουμε περισσότερες και πολλές από αυτές κλείνουν γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό», συνέχισε ο κ. Γιαννάκος.

Μαγιορκίνης: “H γρίπη είναι πιο σοβαρή”

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστικός για τον μεταπνευμονοϊό και την έκρηξη κρουσμάτων στην Κίνα, μετά την ανησυχία που προκάλεσε η νοσηλεία στη ΜΕΘ ενός 71χρονου στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας ότι «κρούσματα του ιού αυτού έχουμε εδώ και πολλά χρόνια. Τον γνωρίζουμε από το 2001 και ενδέχεται να κυκλοφορεί από το 1950».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι: «μπορεί να έχουμε όλοι νοσήσει από τα 5 μας. Αυτά που μας αναφέρουν είναι ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί ανάμεσά μας εδώ και 10ετιες. Όλοι έχουμε αντισώματα έναντι του ιού αυτού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικός καθώς οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι σε κίνδυνο, όπως συμβαίνει και απέναντι στους περισσότερους αναπνευστικούς ιούς».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σχετικά με τις διαφορές του μεταπνευμονοϊού με την πανδημία του κορωνοϊού είπε ότι «ο κορωνοϊός ανακοινώθηκε εντός των 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 για τον οποίο δεν είχαμε αντισώματα και για τον οποίο η Κίνα είχε ξεκινήσει ήδη lockdown. Δεν έχει καμία σχέση αυτό που ζήσαμε πριν από 5 χρόνια με αυτό που αναφέρεται αυτή τη στιγμή».

Όσον αφορά τα συμπτώματα του μεταπνευμονοϊού, είπε «έχει αλληλοεπικάλυψη με τα συμπτώματα της γρίπης, όλοι οι αναπνευστικοί ιοί έχουν την ίδια έκφραση. Ο μεταπνευμονοϊός είναι η δεύτερη αιτία νοσηλείας στα παιδιά και στους άνω των 65 είναι σημαντικός λόγος για να μπουν στη ΜΕΘ, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ζούμε εδώ και πολλά χρόνια. Η γρίπη είναι πολύ πιο βαριά».

Τέλος ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν έχουμε κάποια ανησυχία αυτή τη στιγμή» και εξήγησε ότι «δεν έχουμε ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο κι αυτό γιατί δεν έχει θεωρηθεί σημαντικός για να υπάρξει μια ομπρέλα προστασίας στον κόσμο»

Ιός HMPV: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε αναγνωρίστηκε

Ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης. Πρόκειται για έναν μονόκλωνο ιό RNA, που εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού ή σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Ενώ η ασθένεια είναι συνήθως ήπια, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, ιδιαίτερα σε βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ιός δεν είναι καινούργιος, αλλά έχει κερδίσει την προσοχή εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε παιδιά κάτω των 14 ετών στη Βόρεια Κίνα.

Είναι ένας κοινός ιός του αναπνευστικού συστήματος που Ολλανδοί επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά το 2001, αν και πιθανότατα επηρέαζε τον άνθρωπο πολύ νωρίτερα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ιλαρά και την παρωτίτιδα. Παρά την επίσημη ανακάλυψή του το 2001, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) πιστεύουν ότι ο ιός είναι ευρέως διαδεδομένος τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 1950.

Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό, ρινική συμφόρηση και κόπωση, με περίοδο επώασης από τρεις έως έξι ημέρες.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τον κορονοϊό, δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αντιική θεραπεία για τον HMPV. Η θεραπεία περιλαμβάνει κυρίως τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Τα περισσότερα παιδιά μολύνονται από τον HMPV τουλάχιστον μία φορά μέχρι την ηλικία των 5 ετών, με τις μολύνσεις να κορυφώνονται συνήθως στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

«Αποτελεί μέρος του κοκτέιλ των χειμερινών ιών στους οποίους είμαστε εκτεθειμένοι», δήλωσε ο John Tregoning, ανοσολόγος και ειδικός επί των εμβολίων στο Imperial College του Λονδίνου.

Πόσο σοβαρός είναι ο ιός;

Ο ιός προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με το απλό κρυολόγημα ή τη γρίπη, από τα οποία οι άνθρωποι συνήθως αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες, ωστόσο ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να είναι σοβαρές, απαιτώντας νοσηλεία.

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να νοσηλευτούν με HMPV, ο οποίος μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή νόσηση σε άτομα με ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος ή χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις.

Σε ιταλική μελέτη από τη χειμερινή περίοδο ιών 2018-2019, το 10% έως 12% των ασθενών που μολύνθηκαν είτε με HMPV είτε με RSV -ο οποίος είναι παρόμοιος ιός- χρειάστηκαν εντατική φροντίδα.

Πώς αντιμετωπίζεται ο ιός HMPV;

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική αντιική θεραπεία για τον HMPV, αλλά αναπτύσσονται αρκετά εμβόλια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τόσο από τον HMPV όσο και από τον RSV, δήλωσε ο δρ Andrew Pollard, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Όπως και άλλοι ιοί, ο HMPV εξαπλώνεται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος, οπότε ο αερισμός του σπιτιού σας και το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να αρρωστήσετε.

Το να καλύπτετε το στόμα σας όταν βήχετε και να μένετε στο σπίτι, όταν είστε άρρωστοι, θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού – και θα μειώσει την επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα

Τα κρούσματα του HMPV έχουν αυξηθεί στη Βόρεια Κίνα, ιδίως μεταξύ παιδιών κάτω των 14 ετών, όπως ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

Ο «μυστηριώδης» ιός HMPV επιβάλλει μίνι lock down, αφού μετά τις ανησυχητικές αναφορές της τελευταίας εβδομάδας και τις εικόνες με τα υπερπλήρη νοσοκομεία εκδόθηκε ανακοίνωση ότι τα σχολεία στη Γουχάν αρχίζουν να κλείνουν, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοσή του.

Αρχικά, οι Κινέζοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τον ιό, ωστόσο τώρα τα σχολεία στη Γουχάν -ευρέως αναγνωρισμένη ως γενέτειρα του κορονοϊού- έχουν κλείσει, καθώς ο ιός έχει αυξηθεί ιδιαίτερα, με τις Αρχές να λαμβάνουν μέτρα μετά τη νόσηση 30 παιδιών.

Τις τελευταίες 10 ημέρες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων HMPV έχει εκτοξευθεί κατά 529%, με τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα να γεμίζουν από τεράστιο αριθμό ασθενών.

Ο συνδυασμός του HMPV και της γρίπης φαίνεται να ασκεί πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τη Βάσω Αποστολοπούλου, καθηγήτρια Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο RMIT της Αυστραλίας.

Ο HMPV που κυκλοφορεί στην Κίνα δεν φαίνεται να έχει μεταλλαχθεί σε πιο επικίνδυνο στέλεχος, δήλωσε η κ. Αποστολοπούλου, αλλά η παρακολούθηση της νόσου και οι προσπάθειες ελέγχου των λοιμώξεων θα είναι σημαντικές για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τη δημόσια υγεία.

«Σε αυτό το στάδιο, το πιθανότερο είναι ότι η Κίνα βιώνει μια έξαρση HMPV, με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει έξαρση της εποχικής γρίπης», ανέφερε σε δήλωσή του ο δρ Sanjaya Senanayake, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να ανησυχούν;

Επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει παγκόσμιος κίνδυνος από τον ιό, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα του HMPV αυξάνονται και σε χώρες όπως η Αγγλία, η οποία είχε θετικό ποσοστό εξετάσεων 4,53% στα τέλη Δεκεμβρίου, από 2,29% έναν μήνα νωρίτερα, ένδειξη ότι ο ιός εξαπλώνεται.

Τα κρούσματα της γρίπης, του COVID-19 και του RSV αυξάνονται επίσης στην Ευρώπη, σε μια εξέλιξη που ορισμένοι ειδικοί έχουν αποκαλέσει «τετραδημία».

«Ένας συνδυασμός αυτών των ήδη γνωστών ιών [φαίνεται] να προκαλεί ένα παγκόσμιο κύμα λοιμώξεων», δήλωσε ο Openshaw.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments