Τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Πηγή Φωτογραφίας: [373030] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η πολιτική ατζέντα του 2025 ενδέχεται να μην περιλαμβάνει εκλογικές διαδικασίες, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπου διεξήχθησαν εθνικές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Ωστόσο, περιλαμβάνει σημαντικά νομοσχέδια και δύο σημαντικούς πολιτικούς σταθμούς, οι οποίοι θα καθορίσουν την κατεύθυνση των επόμενων ετών.
Η προεδρική εκλογή που θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους και η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο, συνιστούν τη «μεγάλη εικόνα» και το επίκεντρο της τρέχουσας πολιτικής συζήτησης. Παράλληλα με αυτά τα σημαντικά γεγονότα, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί, κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, τα ζητήματα που «κληροδότησε» η προηγούμενη χρονιά, τα οποία οι πολίτες έχουν αναγνωρίσει μέσω των μετρήσεων κοινής γνώμης ως τα πιο σοβαρά και άλυτα προβλήματα.
Από την αρχή μέχρι την τελευταία δημοσκόπηση του 2024, η ακρίβεια αναδεικνύεται ως το πιο σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, με ποσοστά που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 80%. Οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και ενέργεια, προκαλούν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια του κοινού προς την κυβέρνηση. Τα αρμόδια υπουργεία προσπάθησαν να περιορίσουν τις αναταράξεις με ένα πακέτο μέτρων και παρεμβάσεων, με την εκτίμηση της κυβέρνησης να χαρακτηρίζει το πρόβλημα ως διαχειρίσιμο και να αναμένει σταδιακή σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωση.
Ωστόσο, η «μάχη με την ακρίβεια» παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση και φέτος. Η ενίσχυση των εισοδημάτων, που περιλαμβάνει την αύξηση του κατώτατου μισθού, την αύξηση των συντάξεων, τη μείωση των φορολογικών βαρών και τη μείωση της ανεργίας, θεωρείται από τα κυβερνητικά στελέχη ότι μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση της κατάστασης.
Τουλάχιστον τέσσερις επιπλέον τομείς αναδεικνύονται ως σημαντικά «στοιχήματα» για την κυβέρνηση, τα οποία, αν επιτευχθούν, θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και, κατά συνέπεια, στο εκλογικό σώμα. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την υγεία, την παιδεία, τη στέγαση και τις μεταφορές, όπου τα αποτελέσματα κάθε σημαντικής παρέμβασης είναι άμεσα ορατά. Παρεμβάσεις όπως η αύξηση των εισοδημάτων των υγειονομικών, η ανακαίνιση νοσοκομείων, η διεξαγωγή απογευματινών χειρουργείων και τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής εκτιμάται ότι έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Η κυβέρνηση έχει αναδείξει την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης ως προτεραιότητα, με προγράμματα όπως το «Σπίτι μου 2», το οποίο εισέρχεται πλέον στη φάση υλοποίησης και θεωρείται σημαντικό «εργαλείο». Στον τομέα των μεταφορών, η αναβάθμιση του στόλου των λεωφορείων με την προσθήκη ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και η λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης, αναμένονται να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα σύμφωνα με τις προσδοκίες του κυβερνητικού επιτελείου.
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των δημοσκοπήσεων, ιδιαίτερα κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς αναμένεται να αποτυπωθεί η επίδραση των προβλέψεων του προϋπολογισμού στην οικονομία, καθώς και οι αλλαγές στην εικόνα και τη λειτουργία κρίσιμων τομέων, οι οποίες αυτή τη στιγμή συμβάλλουν στην «αρνητική αξιολόγηση» από τους πολίτες.
Η αστάθεια στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον – οι «αναταράξεις» στην πολιτική και οικονομική σκηνή της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως η διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά την απόφαση του Κιέβου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και η αλλαγή ηγεσίας στον Λευκό Οίκο, όπου από τις 20 Ιανουαρίου αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ με μια ακόμη «ομιχλώδη» ατζέντα – αποτελούν παράγοντες αβεβαιότητας που απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο, η σταθερότητα επανέρχεται ως το κύριο διακύβευμα για την κυβέρνηση στην επόμενη περίοδο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας