Mητσοτάκης: Δέσμευση για στρατηγική συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα – GREGY και Ενεργειακή Ασφάλεια
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI // Mητσοτάκης: Δέσμευση για στρατηγική συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα - GREGY και Ενεργειακή Ασφάλεια
Την δέσμευση για στρατηγική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, την ενεργειακή ασφάλεια, τις ΑΠΕ και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με επίκεντρο το εμβληματικό, όπως το χαρακτήρισε έργο GREGY, προέταξε ο πρωθυπυργός στην συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου.
Τόνισε επίσης την σημασία της αγοράς δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα που θα αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία θα βαίνει προς ένα πλαίσιο γρήγορης απανθρακοποίησης, και εκεί μπορούσε να συνεργαστούμε στενά με την Αίγυπτο.
Από την πλευρά του ο Αλ Σίσι, αναφέρθηκε κι αυτός στην ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών, στην υλοποίηση των έργων που προγραμματίζονται, και στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών. Όσον αφορά τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν έγινε κάποα συγκεκριμένη αναφορά στα ενεργειακά από την πλευρά του.
Μήνυμα προς την Άγκυρα
«Συναντηθήκαμε σήμερα στο Κάιρο στο πλαίσιο ενός εξαιρετικά παραγωγικού σχήματος συνεργασίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ακολούθως ανέφερε ότι «αναλάβαμε τη δέσμευση να συνεχιστεί η συμπόρευσή μας στον ενεργειακό τομέα για την ενεργειακή ασφάλεια αλλά και στη μεγάλη σημασία που δίνουμε στις ηλεκτρικές συνδέσεις που καθιστούν τις χώρες μας ενεργειακή γέφυρα».
Αθήνα, Κάιρο και Λευκωσία αντιμετωπίζουμε από κοινού τις περιφερειακές εξελίξεις. Στο Κυπριακό επιβεβαιώθηκε η στήριξη στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Συζητήσαμε εκτενώς τις εξελίξεις στη Συρία και μιλήσαμε για την ανάγκη της διατήρησης της εδαφικής της κυριαρχία. Η καινούργια κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι σέβεται τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Η διαδρομή της Συρίας προς το αύριο περνά μέσα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Έχουμε υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, τόνισε ο πρωθυπουργός .
Το WEN κατέγραφε το πρωί σήμερα στο δημοσίευμά του
Tι ανέφερε ο Πρωθυπουργός
Συναντηθήκαμε σήμερα στo Κάιρο με τους φίλους πρέδρους στο πλαίσιο της 10ης τριημερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας Αιγύπτου Κύπρου, ενός ανθεκτικού και εξαιρετικά παραγωγικού, όπως αποδεικνύεται, σχήματος συνεργασίας το οποίο αποτελεί το πιο προωθημένο σχήμα στην ευρύτερη περιοχή εν μέσω μάλιστα πολλών πολλαπλών κρίσεων σε περιφερειακό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Εδώ στο Κάιρο επιβεβαιώνουμε για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μας και έχοντας ως μόνιμο γνώμονα των κινήσεών μας την ευημερία την ασφάλεια αλλά κυρίως τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Υλοποιώντας ευρύ φάσμα δράσεων από επενδύσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές μέχρι αμυντική συνεργασία. Ικανοποίηση για τη μεγάλη συμμετοχή στο επιχειρηματικό φόρουμ που διεξάγεται παράλληλα με τη σύνοδο.
Επαναλάβαμε τη δέσμευση να ενισχυθεί η στρατηγική μας συμπόρευση στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος των εθνικών και ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, κάτι που δίνει έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια, στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και τη σημασία που δίνουμε στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, με πρώτο το εμβληματικό «GREGY» που θα ενώσει Ελλάδα και Αίγυπτο, καθιστώντας τις δύο χώρες ενεργειακή γέφυρα καθαρής ενέργειας, από τη Βόρεια Αφρική ως την Ευρώπη.
Να τονίσω τη σημασία που αποδίδουμε σε μια αναπτυσσόμενη αγορά, δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα που θα αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία θα βαίνει προς ένα πλαίσιο γρήγορης απανθρακοποίησης, και εκεί μπορούσε να συνεργαστούμε στενά με την Αίγυπτο.
Προσεγγίζουμε από κοινού τις μεγάλες περιφερειακές προκλήσεις τις περιοχές. Στο ζήτημα του Κυπριακού επιβεβαιώσαμε και πάλι την πλήρη στήριξή μας στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Πιστεύω ότι έχει σημασία να τονίσουμε ότι μια τέτοια επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργούσε πρωτοφανείς συνθήκες σταθερότητας και οικονομικής ευμάρειας στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε αυτή την ταραγμένη εποχή.
Συμμεριζόμαστε τις προοπτικές για το μέλλον της ευρύτερης γειτονιάς μας, οικοδομώντας από κοινού ειρήνη και σταθερότητα αλλά και αποκρούοντας από κοινού κάθε ενέργεια εκτός πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, κάθε ενέργεια που θα προκαλεί αχρείαστες εντάσεις στην περιοχή. Συζητήσαμε εκτενώς εξελίξεις στη Συρία, ανάγκη και αφοσίωση σε μια συμπεριληπτική διαδικασία όλων των Σύρων. Η νέα ηγεσία πρέπει να αποδείξει έμπρακτα ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, ότι προστατεύει τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων, θωρακίζει πλούσια κληρονομιά.
Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο συμφωνίες οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, συμφωνίες που βασίζονται πλήρως στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Αιγύπτου στην προσπάθεια της εκεχειρίας της Γάζας. Τόσο ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ να ανακουφιστούν οι άμαχοι και να απελευθερωθούν οι όμηροι. Συζητήσαμε για τον Λίβανο, τη στήριξή μας στην εκεχειρία, αλλά και τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Είναι σημαντικό όσο παλεύουμε με την παράνομη μετανάστευση και τους άθλιους διακινητές που βάζουν σε κίνδυνο αθώες ψυχές, να εντείνουμε τη συνεργασία μας ως προς την νόμιμη μετανάστευση. Έχουμε ήδη μια διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο την οποία θέτουμε σε ισχύ και θέλουμε να διευρύνουμε σε άλλες κατηγορίες εργατών.
Νωρίτερα ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια τοποθέτησή του αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση, καθώς και στον ρόλο της Αιγύπτου για την επίλυση των προβλημάτων στη Λιβύη. «Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη» τόνισε και προσέθεσε: «Ας μη λησμονούμε το τι συμβαίνει στη Γάζα. Πρέπει να προσπαθήσουμε για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum που θα έχει να κάνει με τη λύση των δύο κρατών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, ακόμα: «Υπάρχουν γεωπολιτικές προκλήσεις, που είναι αρκετές, αλλά νομίζω πως αυτό που είναι θετικό είναι ότι κοιταζόμαστε στα μάτια και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες, οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και έχουμε παρόμοιες θέσεις για την ανάγκη μιας σταθερής Μέσης Ανατολής που δεν θα εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες στην περιοχή».
Αναφερόμενος σε άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε «θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο λαμβάνει χώρα, και σε ό,τι έχει να κάνει με τις ελληνικές επιχειρήσεις, τούτο καταδεικνύει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος».
«Εκτιμούμε τη συνεισφορά της Αιγύπτου σε σχέση με τη Λιβύη και φυσικά πρέπει να επανέλθουμε στο τι συμβαίνει στη Γάζα. Είναι ένα θέμα άλλωστε που έχουμε συζητήσει επί μακρόν και πολλές φορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» επεσήμανε νωρίτερα από την Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου στο Κάιρο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρέπει να προσπαθήσουμε για κατάπαυση του πυρός και φυσικά την απελευθέρωση των ομήρων ώστε να βρεθεί ένας τρόπος για επανέναρξη ενός momentum που θα έχει να κάνει με τη λύση των δυο κρατών» προσέθεσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Μεσανατολικό, ενώ προσέθεσε: «υπάρχουν γεωπολιτικές προκλήσεις αρκετές, αλλά νομίζω ότι είναι θετικό που εργαζόμαστε και ανταλλάσσουμε απόψεις, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για μια συνεργασία με άλλους περιφερειακούς παίκτες οι οποίοι συμφωνούν με εμάς και φυσικά έχουμε παρόμοιες θέσεις για μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή που δεν εξάγει προβλήματα σε άλλες χώρες».
Οι τρεις ηγέτες εξέπεμψαν μήνυμα ενίσχυσης της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας – τομέας στον οποίο κυριαρχεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη μιας συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων, επισημαίνοντας πως το μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη είναι ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, για την οποία η Ελλάδα πρωτοστάτησε τονίζοντας τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Στο Κάιρο έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις 12:00 σήμερα (8/1), προκειμένου να συμμετάσχει στην 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των τριών ηγετών ξεκίνησε στις 12:30, ενώ κατά τις 14:20, Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης και Αλ Σίσι αναμένεται να κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Το WEN έχει γράψει από το πρωί πως οι τρεις ηγέτες, αναμένεται να εστιάσουν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και δη στη Συρία, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά τις βασικές θέσεις της για τη χώρα: Διασφάλιση ενότητας και εδαφικής κυριαρχίας χωρίς την εμπλοκή τρίτων παραγόντων.
Όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία, κυρίαρχο θέμα αποτελεί η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών – καλώδιο Gregy– που δεν είναι απλώς ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Αιγύπτου αλλά ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου ευρύτερα με την ΕΕ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας