Πολιτική

Κηδεία Σημίτη: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τον πρώην πρωθυπουργό [vid,pics]

Κηδεία Σημίτη: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τον πρώην πρωθυπουργό [vid,pics]
«Δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να μεταλλαχθεί», είπε για τον Κώστα Σημίτη ο πρωθυπουργός

Με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού και συγκίνηση ολοκληρώθηκε η ταφή του Κώστα Σημίτη, δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Σημίτης έφυγε από τη ζωή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 5/01 σε ηλικία 88 ετών.

Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Εν συνεχεία, επικήδειους λόγους εκφώνησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και οι καθηγητές Γιάννης Βούλγαρης, Τάσος Γιαννίτσης (πρώην υπουργός) και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Ως πράο, λιτό και αυτάρκη χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον επικήδειο, ενώ για την πολιτική του προσωπικότητα είπε ότι έθεσε πολύ ψηλά και τολμηρά τον πήχη.

Στην δική του προσλαλιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όλοι θα θυμούνται τον Κώστα Σημίτη για την αταλάντευτη πίστη στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τον τρόπο διακυβέρνησής του, με πρωταγωνιστή το περίφημο μπλοκάκι. «Δεν μπήκε ποτέ στον πειρασμό να μεταλλαχθεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ήσουν πολιτικό αντίδοτο στην πολιτική αλαζονεία. Ανήκεις πλέον στο πάνθεον των μεγάλων ηγετών», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Τιμές στον εκλιπόντα απέδωσαν αγήματα από τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά την τελετή στη Μητρόπολη, η πομπή μετέβη πεζή προς το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο κατευόδιο.

Το βιογραφικό του Κώστα Σημίτη

Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.

Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.

Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε επίσης με τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».

Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στη δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments