Ο Τραμπ ξεδιπλώνει το δόγμα του «Πρώτα η Αμερική»
Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com
Η επιμονή του Ντόναλντ Τραμπ να εκφράζει τις επεκτατικές του «φιλοδοξίες» έχει βάλει «φωτιά» στο γεωπολιτικό σκηνικό.
Η Γροιλανδία αποτελεί στρατηγικό σημείο τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Κίνα και τη Ρωσία, με τις δηλώσεις του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου να προκαλούν την αντίδραση της Μόσχας.
«Οι αναφορές σας στη Γροιλανδία και τη Διώρυγα του Παναμά και ούτω καθεξής, μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον κόσμο ότι καθώς προσπαθείτε να αποκτήσετε τον έλεγχο αυτών των περιοχών, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε στρατιωτικό ή οικονομικό καταναγκασμό;» ρωτήθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ από δημοσιογράφους με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ να απαντά: «Δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Μιλάτε για τον Παναμά και τη Γροιλανδία. Όχι, δεν μπορώ να σας διαβεβαιώσω κανένα από αυτά τα δύο. Αλλά μπορώ να πω αυτό. Τα χρειαζόμαστε για οικονομική ασφάλεια». Και συνέχισε: «Κοιτάς έξω, υπάρχουν κινεζικά πλοία παντού. Υπάρχουν ρωσικά πλοία παντού. Δεν το αφήνουμε να συμβεί».
Γιατί θέλει διακαώς ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τον Παναμά
Το ερώτημα γιατί ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος θέλει διακαώς -όπως φαίνεται από τις δηλώσεις του- τόσο τη Γροιλανδία όσο και τον Παναμά, απαντάται από ειδικούς που αναφέρουν στρατηγικούς λόγους και εκμετάλλευση σπάνιων μεταλλευμάτων στο υπέδαφος των πάγων.
Τι έχει λοιπόν η Γροιλανδία; Δεν έχει πολύ κόσμο, 57.000 (κατοίκους). Είναι όμορφα αν σου αρέσει ο λευκός πάγος. Αλλά αυτό που βρίσκεται θαμμένο κάτω από αυτόν τον πάγο, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, είναι πολύ πετρέλαιο, δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Και ακόμη πιο σημαντικό, έχει στοιχεία σπάνιων γαιών που χρειάζονται για πράγματα στις τηλεπικοινωνίες όπως τα κινητά μας τηλέφωνα.
Η αντίδραση της Δανίας
Και ενώ οι συλλογισμοί του Τραμπ για τη Γροιλανδία προκαλούν τις αντιδράσεις της Κοπεγχάγης και του Βερολίνου, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ουάσινγκτον. «Έχουμε ξεκάθαρο συμφέρον στο ότι είναι οι ΗΠΑ που διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο και όχι η Ρωσία ή άλλες χώρες. Αλλά η Γροιλανδία είναι για τους Γροιλανδούς» ανέφερε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν υπογράμμισε: «Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με τους Αμερικανούς για το πώς μπορούμε ενδεχομένως να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά από όσο ήδη συνεργαζόμαστε ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αμερικανικές φιλοδοξίες θα ικανοποιηθούν».
Εάν ο Παναμάς υποχωρούσε, αν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, παραχωρώντας προνομιακές τιμές στα αμερικανικά πλοία που διέρχονται από τη Διώρυγα, θα προκαλείτο «χάος», επισήμανε ο επικεφαλής της αρχής που διαχειρίζεται τη στρατηγικής σημασίας υποδομή, ο Ρικάουρτε Βάσκες Μοράλες, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στη Wall Street Journal.
«Οι κανόνες είναι οι κανόνες, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για τους Κινέζους, για τους Αμερικανούς ή για οποιονδήποτε άλλον, αυτό θα αντίκειτο προς τη συμφωνία ουδετερότητας, προς το διεθνές δίκαιο και θα οδηγούσε σε χάος», τόνισε ο Βάσκες Μοράλες στην αμερικανική οικονομική εφημερίδα. Της ευκαιρίας δοθείσης, διέψευσε κατηγορηματικά πως το Πεκίνο ασκεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο επιρροή στη λειτουργία της Διώρυγας: «Η Κίνα δεν έχει καμιά ανάμιξη στη λειτουργία μας», ξεκαθάρισε. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει επανειλημμένα πως θέλει οι ΗΠΑ να ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά —την κατασκεύασαν οι Αμερικανοί κι εγκαινιάστηκε το 1914— αν δεν μειωθούν τα κόστη διέλευσης για τα αμερικανικά πλοία.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας