Αγρότες: Οργανώνονται και «οργώνουν« πόλεις και χωριά
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (αρχείου) // Αγρότες: Οργανώνονται και «οργώνουν« πόλεις και χωριά
Με πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμάζουν την αντίδρασή τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.
Αυτή την περίοδο, οι αγρότες «οργώνουν» τα χωριά με περιοδείες, συζητήσεις και συσκέψεις. Ιδιαίτερα αγωνιστικό είναι το κλίμα σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ έντονες είναι οι αγωνιστικές προετοιμασίες στη Θεσσαλία.
Η απόφαση για τις συντονισμένες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πάρθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου σε σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, με τη συμμετοχή 15 Ομοσπονδιών και περισσότερων από 100 Αγροτικών Συλλόγων από όλη την χώρα.
Την ίδια στιγμή τις επόμενες ημέρες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε διάφορες περιοχές της χώρας πραγματοποιούν συσκέψεις προκειμένου να αποφασίσουν την αγωνιστική μορφή των κινητοποιήσεων τους (μπλόκα, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια) αλλά και το πότε θα κατέβουν στο δρόμο.
Ήδη απόφαση για κινητοποίηση έχουν πάρει οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Ηρακλείου, οι οποίοι την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου θα διαδηλώσουν στο Ηράκλειο ενάντια στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων και του ενεργειακού κόστους.
Ταυτόχρονα, ζητούν την αυστηριοποίηση των ελέγχων για την προστασία της τοπικής παραγωγής, έγκαιρες και δίκαιες αποζημιώσεις για τις απώλειες και δίκαιες καταβολές των επιδοτήσεων.
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων και οι αγρότες, όπου μετά τις σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν και μετατρέπουν την κινητοποίηση σε παναγροτική, καθώς όπως σημειώνουν δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον δρόμο του αγώνα, για να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους.
Σε αγωνιστικό ρυθμό οι αγρότες στη Θεσσαλία
Με χρονικό ορίζοντα τα μέσα του Ιανουαρίου, οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι στη Θεσσαλία οργανώνονται.
Στην Καρδίτσα σε συνεδρίαση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, προσανατολίζονται να βγάλουν τα τρακτέρ του στις πλατείες των χωριών από την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.
Αντίστοιχα, στη Λάρισα, στον Πλατύκαμπο, αύριο Παρασκευή 10 Ιανουαρίου, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλεί σε σύσκεψη τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 10 Ιανουαρίου.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και οι τρόποι δράσης και διεκδίκησης των αιτημάτων τους θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που διοργανώνεται το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025, στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας από τους Αγροτικούς Συλλόγους Βύσσας, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Τριγώνου.
«Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων, οι μειωμένες επιδοτήσεις, τα σκάνδαλα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, η συμφωνία ΕΕ – Mercosur και πολλά ακόμη προβλήματα οδηγούν πολλούς αγρότες και κτηνοτρόφους εκτός επαγγέλματος», επισημαίνεται σε κοινό κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων.
Αιτήματα για την επιβίωσή τους και την παραμονή τους στα χωριά, τις καλλιέργειες και τα κοπάδια τους, προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους προτάσσουν οι αγρότες για τις κινητοποιήσεις τους, καθώς όπως επισημαίνεται σε κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων «η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για την συντριπτική πλειοψηφία των προϊόντων με τις χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με το υψηλότατο κόστος παραγωγής, τις κάθε είδους καταστροφές από νόσους και φυσικούς κινδύνους την ανυπαρξία έργων υποδομής που μείωσαν την παραγωγή».
Ταυτόχρονα, τονίζουν ότι «η εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ ήταν καταστροφική όπως αναδείξαμε με τις περυσινές μεγάλες κινητοποιήσεις τόσο στην χώρα μας όσο και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα αποτελέσματα τα είδαμε αμέσως με νέα σημαντική μείωση της βασικής ενίσχυσης αλλά και θα εκφραστεί και με μείωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των περιβαλλοντικών προγραμμάτων. Η πάγια θέση της ΠΕΜ και του οργανωμένου αγροτικού κινήματος οι επιδοτήσεις να πάνε σε όσους πραγματικά παράγουν και να συνδεθούν με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο είναι πιο αναγκαία και επίκαιρη από ποτέ».
Ανάμεσα στη σειρά των αιτημάτων που προβάλλουν οι αγρότες περιλαμβάνονται:
- Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλειας παραγωγής και εισοδήματος εξαιτίας και της χαμηλής τιμής.
- Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και τη δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
- Να γίνουν με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειές τους.
- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/kWh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας