Γεωπολιτικά

Ο Χαμενεΐ πιέζει για αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ σε συνάντηση με τον Σουντανί

Ο Χαμενεΐ πιέζει για αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ σε συνάντηση με τον Σουντανί

Πηγή Φωτογραφίας: China Daily

Το ταξίδι του πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί στην Τεχεράνη είναι το πρώτο του μετά την απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και πραγματοποιείται ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντανί ζήτησε περιφερειακό διάλογο και μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με το Ιράν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη, καθώς το Ιράν επιδιώκει να ενισχύσει τους στενούς δεσμούς του με το Ιράκ μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία και τις βαριές απώλειες της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

Όπως αναφέρεται στο al monitor, κατά τη συνάντησή του με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Σουντανί “επανέλαβε την έκκλησή του για περιφερειακό διάλογο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης για όλους”. Οι δύο τους συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις καθώς και τις περιφερειακές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης “της κατάστασης στη Συρία και της αναγκαιότητας κοινής εργασίας για την εγκαθίδρυση της ασφάλειας και της σταθερότητας εκεί και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητάς της”, σύμφωνα με δηλώσεις του γραφείου του Σουντανί.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ανέφερε ότι ο Χαμενεΐ χαρακτήρισε “παράνομη” τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ στη συνάντηση και “προέτρεψε το Ιράκ να αντιταχθεί σοβαρά στην παράνομη παρουσία του αμερικανικού στρατού κατοχής”. Επιπλέον, κάλεσε τον Σουντανί να υποστηρίξει τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ, μια συλλογή πολιτοφυλακών που περιλαμβάνει ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το γραφείο του Σουντανί δήλωσε ότι στη συνάντηση με τον Χαμενεΐ συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η Συρία και η Γάζα.

Ο Πεζεσκιάν ζήτησε τη δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης με το Ιράκ, δηλώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο “υψηλότερο επίπεδό” τους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το ταξίδι του Σουντανί ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί το Ιράν τον Μάιο του περασμένου έτους για να παραστεί στην κηδεία του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι.

Η επίσκεψη του Σουντανί είναι η πρώτη του στο Ιράν μετά την απομάκρυνση του Άσαντ στη Συρία τον περασμένο μήνα. Ο Άσαντ ήταν στενός σύμμαχος του Ιράν και η νίκη των δυνάμεων των ανταρτών υπό την ηγεσία της HTS, η οποία τώρα ηγείται της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας, ήταν ένα στρατηγικό πλήγμα για την Τεχεράνη. Η Συρία αποτελούσε κλειδί για τον λεγόμενο άξονα αντίστασης του Ιράν, δίνοντας στην Ισλαμική Δημοκρατία μια χερσαία οδό για τον εφοδιασμό της Χεζμπολάχ με όπλα εν μέσω του πολέμου της λιβανέζικης ομάδας με το Ισραήλ. Η ίδια η Χεζμπολάχ έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στα χέρια του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες με τον θάνατο του ηγέτη Χασάν Νασράλα και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα.

Ιράκ και Συρία

Το Ιράκ και η Συρία είχαν κακές σχέσεις υπό τον μακροχρόνιο Ιρακινό κυβερνήτη Σαντάμ Χουσεΐν και τον Χαφέζ αλ Άσαντ, τον πατέρα του Μπασάρ που πέθανε το 2000, παρά το γεγονός ότι οι δύο μοιράζονταν την πολιτική ιδεολογία των Μπααθιστών. Οι επίσημες σχέσεις επανήλθαν το 2006, τρία χρόνια μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που ανέτρεψε τελικά τον Χουσεΐν. Οι δεσμοί βελτιώθηκαν τα χρόνια που προηγήθηκαν της νίκης των ανταρτών στη Συρία, μεταξύ άλλων και στον τομέα της ασφάλειας. Το 2018, το Ιράκ άρχισε επιθέσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία (ISIS) σε συντονισμό με τον συριακό στρατό.

Το Ιράκ έχει προχωρήσει στην οχύρωση των συνόρων του μετά την πτώση του Άσαντ και έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός συνοριακού τείχους, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, η Αμπερίν Ζαμάν του Al-Monitor ανέφερε ότι ο Σουντανί πήγε στο Ιράν για να συζητήσει τις κοινές ανησυχίες για τις νέες αρχές στη Συρία με τον Πεζεσκιάν και ότι το Ιράκ εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να καθυστερήσουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από τη χώρα λόγω της περιφερειακής αστάθειας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν συμφωνία για την ολοκλήρωση της αποστολής του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού κατά του ISIS στη χώρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιωτικοί στο Ιράκ στο πλαίσιο του συνασπισμού. Η συμφωνία έθετε ως προθεσμία τον Σεπτέμβριο του 2025, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν τότε ότι οι στρατιωτικοί σύμβουλοι θα παραμείνουν για να βοηθήσουν τους Ιρακινούς ομολόγους τους. Οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές και οι πολιτικοί στο Ιράκ έχουν επανειλημμένα ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Σε συνέντευξή του στο Al-Monitor τον Σεπτέμβριο, ο Σουντανί δήλωσε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ δεν θα σήμαινε το τέλος της σχέσης ασφαλείας των δύο χωρών.

Το Ιράν και το Ιράκ έχουν στενούς οικονομικούς και ενεργειακούς δεσμούς. Το μη πετρελαϊκό εμπόριο μεταξύ των χωρών ανήλθε σε 3,77 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ τέλους Μαρτίου και τέλους Ιουλίου 2024 – τους πρώτους τέσσερις μήνες του ιρανικού ημερολογίου. Το Ιράκ ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν μεταξύ των γειτονικών χωρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οι μη πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν προς το Ιράκ αυξήθηκαν κατά 21% από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα Tehran Times.

Το Ιράκ εξαρτάται από το Ιράν για μεγάλο μέρος της ενέργειάς του, παρά τις προσπάθειες της Βαγδάτης να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας εν μέσω πιέσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν χορήγησε στο Ιράκ άλλη μια εξαίρεση 120 ημερών από τις κυρώσεις για να επιτρέψει την εισαγωγή ιρανικής ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε το Ιράκ να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες και να αποφύγει περαιτέρω αστάθεια.

Το Ιράκ και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της νότιας Βασόρας του Ιράκ και του Σαλαμτσέ, που βρίσκεται στην άλλη πλευρά των συνόρων στο Ιράκ, το 2012, αν και η πρόοδος ήταν αργή. Ο αναπληρωτής υπουργός οδοποιίας και αστικής ανάπτυξης του Ιράν δήλωσε τον Αύγουστο ότι η κατασκευή προχωρά.

Το ταξίδι του Σουντανί έρχεται πριν από την επιστροφή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στο Ιράν και δεν έχει αποκλείσει στρατιωτικά πλήγματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε συνεντεύξεις μετά την εκλογική του νίκη. Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αμερικανικού πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Είναι μια στρατιωτική στρατηγική και δεν απαντώ σε ερώτηση σχετικά με τη στρατιωτική μας στρατηγική”.

Ο Τραμπ απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2018 κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στη χώρα. Η συμφωνία προσέφερε ανακούφιση από τις κυρώσεις στο Ιράν με αντάλλαγμα την περικοπή του πυρηνικού του προγράμματος.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments