ΕΤΕπ: Γιατί φοβάται για «καταστροφή της φήμης της»
Πηγή Φωτογραφίας: sven-giegold / dream // ΕΤΕπ: Γιατί φοβάται για «καταστροφή της φήμης της»
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φοβάται μια «καταστροφή της φήμης της» φέτος εάν η ΕΕ εφαρμόσει κανόνες υποβολής εκθέσεων που θα καταρρίψουν τα φιλικά προς το κλίμα διαπιστευτήριά της, σύμφωνα με εσωτερική αλληλογραφία που επικαλούνται οι Financial Times.
Ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο με βάση το ενεργητικό του έχει αυτοχαρακτηριστεί ως «η τράπεζα του κλίματος» και από το 2021 έχει καταργήσει σταδιακά όλες τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα από το χαρτοφυλάκιο δανείων του ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σε ένα εμπιστευτικό ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους συναδέλφους του που είδαν οι Financial Times, ο επικεφαλής των δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ Ζαν-Κριστόφ Λαλού προειδοποίησε για «μεγάλο κίνδυνο στη φήμη» της τράπεζας από τους νέους κανόνες της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, οι οποίοι φέτος θα χρειαστούν μια ταξινόμηση για τις πράσινες επενδύσεις.
Μεγάλη ζημιά στη φήμη της φοβάται η «τράπεζα του κλίματος»
Οι μεταρρυθμίσεις για την υποβολή εκθέσεων θα αναγκάσουν την τράπεζα να δηλώσει έναν «δείκτη πράσινων περιουσιακών στοιχείων», ένα πρότυπο της ΕΕ που προορίζεται να δείξει το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων μιας τράπεζας που θεωρούνται φιλικά προς το κλίμα, «περίπου 1%», σε σύγκριση με τον τρέχοντα «δείκτη δράσης για το κλίμα» που βασίζεται σε μετρήσεις που ορίζονται από την ΕΤΕπ και ο οποίος βρίσκεται «πάνω από 50%».
Οι εργασίες για τη συμμόρφωση με τους κανόνες υποβολής εκθέσεων της ΕΕ κρίθηκαν «μη αποδεκτές», συνεχίζει το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, «διότι θα μας οδηγήσουν σε καταστροφή της φήμης μας».
Τα σχόλια του Λαλού απηχούν τις αυξανόμενες ανησυχίες των κυβερνήσεων της ΕΕ και των βιομηχανικών φορέων σχετικά με την πολυπλοκότητα και την επιβάρυνση του βιβλίου κανόνων της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα του φιλόδοξου νόμου του μπλοκ για το κλίμα, Green Deal.
Σε επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία είδαν επίσης οι FT, οι πρόεδροι έξι αναπτυξιακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Νάντια Καλβίνο της ΕΤΕπ, δήλωσαν ότι οι τράπεζες «ανησυχούν ιδιαίτερα ότι οι πρόσθετες απαιτήσεις συλλογής δεδομένων που θα χρειαστεί να επιβάλουμε [στους] πελάτες μας, ιδίως στις ΜμΕ, θα οδηγήσουν σε υπερβολικό φόρτο υποβολής εκθέσεων».
Ανέφεραν ότι «ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται επί του παρόντος ο δείκτης πράσινων περιουσιακών στοιχείων τιμωρεί ένα ολόκληρο φάσμα κατά τα άλλα πράσινων επενδύσεων και θα αποθαρρύνει ακούσια, και παραδόξως, τη χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα από δανειστές με γνώμονα την πολιτική, όπως τα ιδρύματά μας».
Η ΕΤΕπ, ωστόσο, έχει κατηγορηθεί από ομάδες και νυν και πρώην υπαλλήλους για έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας της και για υπερβολική ανησυχία για τη φήμη της εις βάρος της ορθής δέουσας επιμέλειας.
Η Άνα Ρόγκενμπακ, υπεύθυνη πολιτικής στην ομάδα CEE Bankwatch, δήλωσε ότι η ΕΤΕπ «δεν είναι διαφανής ως προς τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενός έργου, συμπεριλαμβανομένου όλου του πεδίου εφαρμογής των εκπομπών, και επειδή αυτό δεν είναι δημόσιο, δεν υπάρχει εξωτερικός έλεγχος».
Η Τζούλια Σίμον, επικεφαλής έρευνας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Finance Watch, δήλωσε ότι είναι «δύσκολο να βγάλουμε νόημα» από τον εσωτερικό δείκτη δράσης της ΕΤΕπ για το κλίμα, «επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποια κριτήρια [έχουν] τεθεί σε εφαρμογή. Κάνουν πράγματι καλή δουλειά;»
Όμως, πρόσθεσε, ένα ευρύτερο ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η Επιτροπή είναι «πώς να αντικατοπτρίζεται η χρηματοδότηση της [ενεργειακής] μετάβασης με αξιόπιστο τρόπο» χωρίς να επιβαρύνονται υπερβολικά οι τράπεζες και οι επενδυτές.
Ένας από τους πρώην υπαλλήλους της ΕΤΕπ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στους FT ότι «ορισμένα δάνεια χαρακτηρίζονται ως “περιβαλλοντικά” ενώ έχουν μικρή πραγματική περιβαλλοντική απόδοση».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας