ΠΑΣΟΚ: Με ποια κριτήρια θα αποφασίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας
Πηγή Φωτογραφίας: [372043] DEBATE ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Για όλα τα πολιτικά κόμματα, η εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά μια πολιτική «δοκιμασία» που καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επόμενες ημέρες. Κρίσιμη ημερομηνία είναι η ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συναντήσει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι υποστηρικτές ή οι αντίπαλοι της υποψηφιότητας, οι πιθανές συμμαχίες που θα σχηματιστούν, καθώς και η στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην υποψηφιότητα της πλειοψηφίας, αναμένεται να επηρεάσουν την εκλογική κοινότητα.
Η διαδικασία που θα ξεκινήσει στη Βουλή πριν από τις 13 Φεβρουαρίου θα έχει ως κεντρικό άξονα την κυβέρνηση, η οποία παραδοσιακά έχει τον πρώτο λόγο. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη, θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απολαμβάνει δημοσκοπική «άνθιση» και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκλογική διαδικασία. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και η κυβέρνηση, αναμένουν με ενδιαφέρον τη στάση του. Μια βασική στρατηγική που τηρήθηκε αυστηρά ήταν να μην εμπλακούν σε ονοματολογία, δείχνοντας την απαιτούμενη προσοχή.
Με μια πρώτη ματιά, η κατάσταση για το «πράσινο στρατόπεδο» θα μπορούσε να είναι απλή, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να υποστηρίξει ένα πρόσωπο από τη δεξιά παράταξη, αν και αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι πρέπει να τηρηθεί η παράδοση που καθόρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995, επιλέγοντας υποψήφιο εκτός της πλειοψηφίας. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να καθορίσει τη στάση του απέναντι στις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει μια πρόταση από τον χώρο της κεντροαριστεράς για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν δηλώσει ότι θα περιμένουν πρώτα να ακούσουν την επιλογή του πρωθυπουργού. Αν το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς, τότε η πρωτοβουλία των κινήσεων δεν θα ανήκει στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ωστόσο, ίσως αυτή να είναι η λιγότερο επιζήμια επιλογή. Αν αρνηθεί τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δεχθεί επιθέσεις ότι ικανοποιεί τις επιθυμίες του.
Εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει κάποιον από την κεντροαριστερά, η διαχείριση από τη Χαριλάου Τρικούπη θα είναι εξίσου μια δύσκολη «εξίσωση». Ανάλογα με το πρόσωπο που θα επιλεγεί, θα είναι δύσκολο για τον Νίκο Ανδρουλάκη να μην υποστηρίξει την επιλογή. Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της στον κεντρώο χώρο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι το πρόσωπο που επιθυμούν χωρίς δεύτερη σκέψη για πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο γνωρίζουν εκ των προτέρων τις σφοδρές επιθέσεις που θα δεχθούν, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα κατηγορηθούν ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά μια «πρόβα» για συγκυβέρνηση. Ενώ για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όλοι στη Χαριλάου Τρικούπη θα συμφωνήσουν να «μετακομίσει» στην Ηρώδου Αττικού, ίσως να μην συμβεί το ίδιο με υποψηφιότητες όπως αυτές του Λουκά Παπαδήμου ή του Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες θα επαναφέρουν μνήμες μνημονίων και συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που πολλοί επιθυμούν να ξεχάσουν. Ωστόσο, πρόκειται για προσωπικότητες στις οποίες το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα μπορούσε να γυρίσει την πλάτη. Από τη Χαριλάου Τρικούπη συνεχίζουν να τονίζουν με κάθε ευκαιρία ότι η εκλογή του προεδρου της Δημοκρατίας δεν σχετίζεται με τις πολιτικές που ακολουθούν, προσπαθώντας να αποφορτίσουν τη συζήτηση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας