Πολιτική

Το διακύβευμα του εκσυγχρονισμού από τον Σημίτη στον Μητσοτάκη

Το διακύβευμα του εκσυγχρονισμού από τον Σημίτη στον Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ / ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ (EUROKINISSI)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε τρεις κληρονομιές της πρωθυπουργίας του Σημίτη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εκφώνησε επικήδειο για τον Κώστα Σημίτη μόνο από θεσμική υποχρέωση προς έναν εκλεγμένο δύο φορές πρωθυπουργό της χώρας. Τα λόγια που επέλεξε να πει αποδεικνύουν ότι, αν και ο Κώστας Σημίτης υπήρξε πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν κοινά πολιτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να παρατηρηθούν από όσους εξετάσουν προσεκτικά την κατάσταση.

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η επιδίωξη σύγκλισης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η μεθοδικότητα στη διακυβέρνηση, η αναζήτηση απτών αποτελεσμάτων στην εφαρμογή πολιτικών και η υλοποίηση των εξαγγελθέντων δεσμεύσεων είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα οποία συνιστούν κοινό σημείο αναφοράς με τις πολιτικές επιδιώξεις του σημερινού πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσαρμόσει στις σύγχρονες πολιτικές ανάγκες, ως στρατηγική της κυβέρνησής του, ένα κεντρικό «σύνθημα» της εποχής Σημίτη. Πριν από τις εκλογές του 2023, αναφέρθηκε στον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», γεγονός που παρέπεμψε πολλούς στον «εκσυγχρονισμό» της κυβέρνησης Σημίτη. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τρέχουσα κυβέρνηση συμμετέχουν κεντρικά πρόσωπα από τις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Γιώργος Φλωρίδης, καθώς και άλλοι συνεργάτες της εποχής εκείνης.

Για τον λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε τρεις κληρονομιές της πρωθυπουργίας Σημίτη, επισημαίνοντας την «αταλάντευτη πίστη του στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό», τον τρόπο διακυβέρνησης «με πρωταγωνιστή το γνωστό μπλοκάκι, στο οποίο κατέγραφε μεθοδικά τις προτεραιότητες που έπρεπε να υλοποιηθούν, αποδεικνύοντας τη σημασία του σχεδιασμού και του ελέγχου που πρέπει να επιδεικνύει κάθε ηγέτης», όπως δήλωσε, ενώ παράλληλα ανέδειξε και μια προσωπική του χαρακτηριστική πτυχή.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά γεγονότα της θητείας του Κώστα Σημίτη, επισημαίνοντας ότι σε αυτά συναντήθηκαν οι παρατάξεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ: την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας τις αποτυχίες της διακυβέρνησής του για τους μελλοντικούς ιστορικούς.

Ιδιαίτερη σημασία για το μέλλον έχει η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην άποψη του Κώστα Σημίτη σχετικά με τον σκοπό και την ουσία κάθε κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η κυβέρνηση δεν υπάρχει για να διατηρεί την εξουσία της, αλλά για να δημιουργεί μια καλύτερη κοινωνία, επιδιώκοντας τη συναίνεση και συχνά ακολουθώντας αντίθετη κατεύθυνση από το ρεύμα. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «πολύ δύσκολα θα μπορούσε κανείς να διαφωνήσει» με αυτή τη θέση, προσθέτοντας ότι «η αποστολή της πολιτικής είναι η συνεχής βελτίωση της ζωής των πολιτών».

Οι πολιτικές αναφορές στον Κώστα Σημίτη και τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής του πορείας έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς ο πολιτικός κόσμος της χώρας περιμένει την πρόταση του πρωθυπουργού για το πρόσωπο που θα αναλάβει το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η αναζήτηση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης είναι το κύριο ζητούμενο, ενώ η διατήρηση ισορροπιών επικεντρώνεται στο πώς θα διασφαλιστεί η εσωκομματική συνοχή της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του μετά τις 15 Ιανουαρίου.

Στην επιλογή του προσώπου θα παίξουν ρόλο και οι αριθμοί, καθώς θα πρέπει να είναι κάποιος που μπορεί να απευθυνθεί, αν όχι σε όλο το πολιτικό φάσμα, τουλάχιστον στους 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί, σε συνδυασμό με τους 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια διευρυμένη πλειοψηφία για την εκλογή του από τη Βουλή.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments