Πολιτική

Με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας

Με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

To Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζει η ρευστότητα, που απορρέει από το διεθνές περιβάλλον

Η νέα χρονιά ξεκινά με το υπουργικό συμβούλιο, το πρώτο για το 2025, το οποίο αναδεικνύεται ως κομβικό σημείο για την πορεία της κυβέρνησης και όχι μόνο, εν μέσω προκλήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον «πρώτο κρίκο της αλυσίδας που οδηγεί στις εκλογές του 2027», περιγράφοντας ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα του κυβερνητικού σχεδιασμού και θέτοντας εξαρχής το ζήτημα της σταθερότητας ως κεντρικό, σε ένα πλαίσιο που ενδέχεται να περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές.

Είναι προφανές ότι το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί για την αβεβαιότητα που προκύπτει από το διεθνές περιβάλλον, ειδικά με την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι πρόκειται για «μία δύσκολη χρονιά, με πολέμους, οικονομική αβεβαιότητα και αστάθεια σε πολλές κοινωνίες […] καθώς και με θεμελιώδεις ανατροπές στην πολιτική, αν σκεφτούμε όσα συμβαίνουν πέρα από τον Ατλαντικό».

Η επιφυλακτικότητα που παρατηρείται, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, γίνεται εμφανής όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε πρωτοφανείς εξαγγελίες που προοιωνίζουν γεωστρατηγικές αλλαγές και μεταβολές στις ζώνες επιρροής. Αναφέρεται στις δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου σχετικά με τη Γροιλανδία και τη διώρυγα του Παναμά, ενώ «φωτογραφίζει» τις κινήσεις του Μασκ, περιγράφοντας ένα «πρωτόγνωρο σκηνικό όπου παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες διεκδικούν το ρόλο του διαμορφωτή της κοινής γνώμης σε πολλές χώρες. Αυτό το φαινόμενο, σε συνδυασμό με την αδιάκοπη κατανάλωση ψευδών ειδήσεων, απειλεί τον δυτικό πολιτισμό του ορθού λόγου και της δημοκρατίας».

Εν αναμονή των απρόβλεπτων εξελίξεων, η Ευρώπη αναζητά λύσεις, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται να προσαρμοστεί σε αυτές, συνειδητοποιώντας ότι οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει εμπειρία από λαϊκισμό και έχει «πληρώσει ακριβά τόσο τις εύκολες λύσεις που αποδείχθηκαν τελικά ανέφικτες, όσο και τα μεγάλα λόγια που κάποιες φορές μετατράπηκαν σε οδυνηρές πράξεις», τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Η ένταση των «τσουνάμι» που μπορεί να προκληθούν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο ποικίλλει. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει τη σημασία της σταθερότητας ως το πιο κρίσιμο ζητούμενο αυτή τη στιγμή. «Η Ελλάδα ανταγωνίζεται ως μια χώρα σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο και ως μια πολιτική και κυβερνητική πλειοψηφία που σήμερα προσφέρει σιγουριά, παρά τις συνεχείς κυβερνητικές κρίσεις, από τη Γερμανία μέχρι πρόσφατα στον Καναδά, μια ακόμη χώρα της G7 που έχει εισέλθει σε πολιτική δοκιμασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν ότι η πολιτική κυριαρχία που διατηρούν μέχρι σήμερα – «είμαστε ηγέτιδα δύναμη σιγουριάς και ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης – δεν είναι κάτι δεδομένο. «Δεν είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη, εξαρτάται από τη συνέχιση της δουλειάς μας», πρόσθεσε, και αυτό αποτελεί το κύριο μήνυμα προς το υπουργικό του συμβούλιο.

Στον τομέα του πολιτικού σχεδιασμού, είναι προφανές ότι από το 2025 θα αρχίσουν να διαμορφώνονται οι στόχοι της επόμενης τριετίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει ολοένα και περισσότερο την προσοχή του στη μεσαία τάξη, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος που υπήρξε θύμα των προκλήσεων της προηγούμενης δεκαετίας, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις στη φορολογία της και «περαιτέρω ελαφρύνσεις».

Το νέο έτος, στο οποίο η απώλεια του Κώστα Σημίτη έφερε από τις πρώτες ημέρες στο προσκήνιο την πολιτική, είναι κρίσιμο για το σύνολο του πολιτικού συστήματος, καθώς σηματοδοτείται από δύο σημαντικά γεγονότα – την προεδρική εκλογή και την έναρξη της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι η χρονιά που θα επιχειρηθεί και μια «κυβερνητική επανεκκίνηση», ακόμη και σε επίπεδο προσώπων, καθώς ένας ανασχηματισμός θεωρείται σχεδόν αναγκαίος.

Για την προεδρική εκλογή, ο χρόνος μετρά αντίστροφα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει να ανακοινώσει, μετά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στις 15 Ιανουαρίου, την πρότασή του για το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ανώτατο πολιτειακό ρόλο. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση και σύνθεση, ενώ ταυτόχρονα να διατηρήσει τη συνοχή εντός της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά είναι τα ζητούμενα που ο πρωθυπουργός εξετάζει μέχρι σήμερα σχετικά με την υποψηφιότητά του.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments