Παρά την αποστροφή τους προς τον ισλαμισμό, τα ΗΑΕ αγκαλιάζουν την αλλαγή στη Συρία
Πηγή Φωτογραφίας: Gulf News, Abdullah bin Zayed receives Minister of Foreign Affairs in Syrian Transitional Government
Ακόμα και όταν καλωσόρισε τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ασαάντ αλ Σιμπάνι, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αρκετούς λόγους να προσεγγίζουν τη μετάβαση στη Συρία με προσοχή, δεδομένης της αποστροφής τους προς το πολιτικό Ισλάμ και των θερμών δεσμών τους με το πρώην καθεστώς Άσαντ.
Όπως σημειώνει το al monitor, ενώ το Ριάντ και η Ντόχα έχουν αγκαλιάσει με τον τρόπο τους τις αλλαγές στη Συρία στέλνοντας βοήθεια – και στην περίπτωση του Κατάρ, ανοίγοντας διπλωματική αποστολή – τα ΗΑΕ προτίμησαν μια στάση αναμονής.
Η επιφυλακτικότητα των ΗΑΕ οφείλεται εν μέρει στη μακροχρόνια αποστροφή τους προς το πολιτικό Ισλάμ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία κατέταξαν ως τρομοκρατική ομάδα το 2014. Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία ανέλαβε την εξουσία στη Συρία μετά την πτώση του Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, είναι ισλαμιστική ομάδα και πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα.
Τα ΗΑΕ προσέθεσαν 11 άτομα και οκτώ οντότητες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο στον τρομοκρατικό τους κατάλογο λόγω φερόμενων συνδέσεων με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Η κατάληψη της HTS στη Συρία σόκαρε το Άμπου Ντάμπι, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της αφομοίωσης του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Λίγες ημέρες πριν από την πτώση του Άσαντ, δημοσιεύτηκαν αναφορές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα ΗΑΕ είχαν προσπαθήσει να τον πείσουν να πάρει αποστάσεις από το Ιράν με αντάλλαγμα πιθανή ελάφρυνση από τις κυρώσεις.
Καθώς η προέλαση των ανταρτών ξεπέρασε το Χαλέπι, ο πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζέιντ Αλ Ναχιάν προσέγγισε γρήγορα τον Άσαντ σε τηλεφωνική επικοινωνία. Το Άμπου Ντάμπι εξέδωσε ανακοίνωση λίγο αργότερα, τονίζοντας την υποστήριξη των ΗΑΕ προς τη Δαμασκό και τη δέσμευσή τους για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν επικοινώνησε με τους περιφερειακούς ομολόγους του στην Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Ιράκ σχετικά με την εξελισσόμενη κατάσταση στη Συρία.
«Τα ΗΑΕ δεν είναι ευχαριστημένα με το συριακό μοντέλο», δήλωσε πολιτικός σχολιαστής του Κόλπου που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. «Όσον αφορά τα ΗΑΕ, το πολιτικό Ισλάμ σε οποιαδήποτε μορφή δεν είναι φίλος αλλά μάλλον εχθρός», είπε.
Ωστόσο, καθώς ο Σιμπάνι επισκέφθηκε την πρωτεύουσα των ΗΑΕ και είχε συνομιλίες με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντουλάχ, η στάση των ΗΑΕ φάνηκε να έχει αλλάξει αισθητά.
Το γραφείο του σεΐχη Αμπντουλάχ εξέδωσε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΑΕ στην «κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι το Άμπου Ντάμπι στέκεται «στο πλευρό του αδελφικού συριακού λαού για να επιτύχει τις προσδοκίες του για ασφάλεια, σταθερότητα και αξιοπρεπή ζωή».
Το Αμπού Ντάμπι είχε επίσης προηγουμένως καλέσει την προσωρινή κυβέρνηση να εκπληρώσει τις προσδοκίες «όλων των τμημάτων του συριακού πληθυσμού».
Ανησυχίες στο πλαίσιο
Ο Αμπντουλχάλεκ Αμπντουλάχ, καθηγητής πολιτικών επιστημών με έδρα τα ΗΑΕ, δήλωσε ότι οι ανησυχίες των ΗΑΕ δεν πρέπει να είναι υπερβολικές και δεν περιλαμβάνουν φόβους για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία που θα εξαπλωθεί περιφερειακά, όπως έκανε η Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν μετά την πτώση του σάχη το 1979.
Ο ηγέτης της HTS Αχμέντ αλ-Σαράα θεωρείται περισσότερο ως μια φιγούρα με επίκεντρο τη Συρία και λιγότερο ως μια αραβική εθνικιστική φιγούρα όπως ο Τζαμάλ Αμπντούλ Νάσερ, ο εκλιπών πρόεδρος της Αιγύπτου.
«Τοποθετεί λίγο πολύ τον εαυτό του ως μεταρρυθμιστή, ως εθνικιστή Σύρο που δεν σκοπεύει να εξάγει την επανάστασή του σε άλλες χώρες, όπως έκανε ο Νάσερ ή όπως έκανε ο Χομεϊνί», δήλωσε ο Αμπντουλάχ.
«Νομίζω ότι υπάρχει ένα επίπεδο άνεσης ότι αυτός ο τύπος σκέφτεται ένα εθνικό κράτος. Ό,τι έχει κάνει μέσα σε ένα μήνα στέλνει καλά μηνύματα και γι’ αυτό τα ΗΑΕ και ο Κόλπος έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η νέα Συρία είναι μια καλή Συρία», πρόσθεσε.
Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να εξομαλυνθούν. Τα ΗΑΕ πιέζουν για την έκδοση του Αμπντουλραχμάν αλ Καραντάουι, του γιου του εκλιπόντος ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Γιουσέφ αλ Καραντάουι.
Ο Καραντάουι, ο οποίος πέρασε από τα συριακά σύνορα στον Λίβανο τον Δεκέμβριο, καταζητείται στα ΗΑΕ επειδή επέκρινε δημοσίως τους κυβερνήτες τους καθώς και εκείνους της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου.
Ένα απόσπασμα που τον δείχνει να κάνει αυτές τις δηλώσεις στο ιστορικό τέμενος Umayyad στη Συρία έκανε το γύρο του κόσμου τον περασμένο Δεκέμβριο. Η Washington Post ανέφερε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου ψήφισε την έκδοσή του στα ΗΑΕ, όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες. Έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην στην Αίγυπτο σε πέντε χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της διασποράς ανακριβών ειδήσεων και της υποκίνησης σε βία.
Η Άννα Ρόμπερτς, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Κρατών του Αραβικού Κόλπου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τα ΗΑΕ θα παραμείνουν τα πιο προσεκτικά στον Κόλπο όσον αφορά την εμπλοκή με τη Συρία.
«Νομίζω ότι τα ΗΑΕ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά και ανησυχούν για την ιστορία της HTS. Οι ανησυχίες τους για τους ισλαμιστές στην κυβέρνηση δεν είναι κάτι καινούργιο για κανέναν. Τα ΗΑΕ έχουν μια πολύ μακρά ιστορία στο να θεωρούν τις ισλαμιστικές ομάδες και την πολιτική εξουσία ως απειλή – ως περιφερειακή απειλή ειδικότερα», δήλωσε.
Η επιρροή της τουρκικής κυβέρνησης και οι ισχυροί δεσμοί της με τους νέους κυβερνήτες στη Συρία τροφοδοτούν επίσης αυτή την αποστροφή. Τα ΗΑΕ είχαν στενή σχέση με τα κουρδικά κόμματα στη Συρία και έχουν ευθυγραμμιστεί στενότερα με τις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και με άλλες ομάδες ανταρτών στο νότιο τμήμα της χώρας.
Ανθρωπιστική βοήθεια ως δοκιμασία
Μια πραγματική δοκιμασία της προθυμίας των ΗΑΕ να εμπλακούν στη Συρία θα ήταν η δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια και προσπάθειες αποκατάστασης στη χώρα.
Μέχρι στιγμής, το Αμπού Ντάμπι δεν έχει φτάσει τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας ή του Κατάρ όσον αφορά την προσέγγιση της Συρίας. Το Ριάντ έχει δημιουργήσει μια αεροπορική γέφυρα προς τη Συρία για να βοηθήσει στην παροχή προμηθειών κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες και εξετάζει το ενδεχόμενο μιας χερσαίας γέφυρας για να προσφέρει καύσιμα σε αντικατάσταση των ιρανικών πηγών. Η Ντόχα έχει επίσης αποστείλει βοήθεια στη Συρία, αλλά τα ΗΑΕ είναι πολύ πιο επιφυλακτικά στη δέσμευση.
«Θα είναι σημαντικό να δούμε αν τα ΗΑΕ θα ακολουθήσουν και αυτά και θα υποσχεθούν επίσης βοήθεια ή αν θα πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο», δήλωσε η Ρόμπερτς.
«Νομίζω ότι αυτό θα είναι σημαντικό να το παρακολουθήσουμε, και αυτό θα δείξει πόσο ανησυχούν τα ΗΑΕ για τη νέα συριακή κυβέρνηση και πόσο άνετα θα εμπλακούν μαζί της», πρόσθεσε.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας