Το Ιράν αυξάνει την παραγωγή πυραύλων και ετοιμάζεται για πόλεμο με το Ισραήλ;
Πηγή Φωτογραφίας: The National, Five members of Iran’s Basij volunteer force killed in terrorist attack in southeast
Καθώς οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ αυξάνονται, η Τεχεράνη διπλασιάζει την παραγωγή πυραύλων, προχωρώντας στην ενίσχυση της άμυνάς της για να προετοιμαστεί για αυτό που θα μπορούσε να είναι μια υπαρξιακή αντιπαράθεση.
‘Όπως αναφέρει το al monitor, ο επικεφαλής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί ανακοίνωσε σχέδια για την παρουσίαση “πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών”. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Tasnim, ο Σαλαμί δήλωσε ότι οι τοποθεσίες θα τεθούν σε λειτουργία “σύντομα” για να καταδείξουν το στρατηγικό βάθος και την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ του Ιράν.
“Κατασκευάζουμε μοναδικούς πυραύλους στην αεροδιαστημική μονάδα”, είπε απευθυνόμενος σε συγκέντρωση στη νοτιοδυτική πόλη Αμπαντάν. “Ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας της τεράστιας και απαράμιλλης δύναμης του Ιράν”. Ο σκληροπυρηνικός διοικητής υποστήριξε ότι η στρατιωτική πρόοδος της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει φθάσει σε “εξαιρετικά επίπεδα”, χωρίς να αφήνει κενά στις αμυντικές της δυνατότητες.
Οι παρατηρήσεις αυτές εντάσσονται στην ευρύτερη εκστρατεία των ιρανικών αρχών να προβάλλουν αυτοπεποίθηση απέναντι στις εξωτερικές απειλές, κυρίως στην αυξανόμενη κλιμάκωση με το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ο Σαλαμί υπογράμμισε τα τρωτά σημεία του Ισραήλ, όπως είπε, υποστηρίζοντας ότι το εβραϊκό κράτος βασίζεται στην αμερικανική υποστήριξη, χωρίς την οποία θα πάψει να υπάρχει.
Εν μέσω ανταλλαγής πυραύλων μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και του Ισραήλ πέρυσι, ο ισραηλινός στρατός στόχευσε βασικές εγκαταστάσεις σε όλο το Ιράν, αφήνοντας πίσω του ένα ίχνος καταστροφής, το οποίο περιλαμβάνει τα συστήματα αεράμυνας S-300, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους και εκτιμήσεις δυτικών πηγών που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες.
Ωστόσο, ο ταξίαρχος Νταβούντ Σεϊχιάν της δύναμης αεράμυνας του IRGC εμφανίστηκε σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση για να υποβαθμίσει τις απώλειες. “Επαναφέραμε γρήγορα στη θέση τους τα συστήματά μας με επιχειρησιακή ικανότητα”. Σημείωσε ότι έκτοτε “έχουμε ενισχύσει ακόμη περισσότερο και σημαντικά τις δυνατότητες αεράμυνάς μας”. Ο Σεϊχιάν μίλησε επίσης για σχέδια να παρουσιάσει ένα νέο αυτοσχέδιο αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα “στο εγγύς μέλλον”, το οποίο θα μπορούσε να στοχεύει προηγμένα μαχητικά stealth όπως τα F-35 του Ισραήλ.
Έκανε αυτά τα σχόλια για να ενημερώσει τους Ιρανούς για τα τελευταία νέα από μια πρόσφατη εκτεταμένη στρατιωτική άσκηση, όπου το IRGC δοκίμασε νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μεταξύ άλλου εξοπλισμού, και προσομοίωσε τη στόχευση εικονικών εχθρικών επιθέσεων στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, κοντά στην ευαίσθητη εγκατάσταση Νατάνζ. “Τα συστήματα αεράμυνάς μας έχουν ενισχυθεί μέσω αυστηρών ασκήσεων και νέων και ισχυρότερων αναπτύξεων”, πρόσθεσε ο Σεϊχιάν.
Η τελευταία ρητορική των δύο διοικητών υπογράμμισε την επιμονή του Ιράν να προχωρήσει με την πυραυλική του τεχνολογία παρά τις αυξανόμενες διεθνείς επικρίσεις και τις πιέσεις των αντιπάλων του, καθώς η Τεχεράνη διασκορπίζει τα αποθέματά της σε υπόγειες τοποθεσίες, καθιστώντας τα πιο δύσκολο να χτυπηθούν σε πιθανές αεροπορικές εκστρατείες.
“Όρεξη” για στρατιωτική ισχύ
Τα τελευταία χρόνια, το Ιράν έχει επίσης επιταχύνει το καθεστώς παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα από αυτά με διαφορετική ακρίβεια και δυνατότητες ωφέλιμου φορτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν έχουν χρησιμοποιηθεί από τους πληρεξουσίους του στην Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ. Παρά την άρνηση της Τεχεράνης, η Ρωσία πιστεύεται επίσης ότι υπήρξε κορυφαίος εισαγωγέας ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία εκτόξευσε πάνω από πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στον πόλεμό της στην Ουκρανία.
Οι σκληροπυρηνικοί στην Τεχεράνη προωθούν επίσης τους ισχυρισμούς του IRGC ότι διαθέτει τεχνολογία πυραύλων ακριβείας ικανή να πλήξει στόχους που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Εάν λειτουργήσει όπως διαφημίζεται, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των Iron Dome και David’s Sling. Ωστόσο, οι δύο ιρανικές πυραυλικές ομοβροντίες, γνωστές ως Επιχείρηση “Αληθινή Υπόσχεση”, τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, προκάλεσαν μικρές ζημιές σε ισραηλινούς στόχους. Η Τεχεράνη έχει ορκιστεί ότι μια τρίτη τέτοια επιχείρηση είναι στα σκαριά.
Η υπόσχεση αυτή ανανεώθηκε από τον Σαλαμί στη συγκέντρωση στο Αμπαντάν. “Οι άνθρωποι ζητούν συνεχώς την Επιχείρηση “Αληθινή Υπόσχεση 3”, επειδή τη βλέπουν ως μια ορατή και μετρήσιμη επίδειξη της ιρανικής ισχύος και αξιοπιστίας … και δεν θα αφήσουμε την όρεξη των ανθρώπων για δύναμη να σβήσει”. Ο Σαλαμί αρνήθηκε ότι το Ιράν έχει χάσει την περιφερειακή αποτρεπτική του ισχύ. “Οι εχθροί επαναλαμβάνουν αυτές τις αφηγήσεις για να τις ενσωματώσουν στην κοινή αντίληψη”.
Νευρικότητα για την υποστήριξη των ΗΠΑ
Η στρατιωτική ενίσχυση του Ιράν πρέπει επίσης να εξεταστεί μέσα από το πρίσμα της μεταβαλλόμενης παγκόσμιας δυναμικής. Η επιστροφή στις 20 Ιανουαρίου του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει φόβο για πιθανή επιδείνωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.
Η πολιτική “μέγιστης πίεσης” του Τραμπ κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του απομόνωσε το Ιράν τόσο διπλωματικά όσο και οικονομικά. Η πιθανή επαναφορά της ίδιας εκστρατείας επιτείνεται με μια βασική ανησυχία στο Ιράν ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ θα μπορούσε να ενθαρρύνει το Ισραήλ να αναλάβει προληπτική στρατιωτική δράση, κλιμακώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.
Αυτοί οι φόβοι στο παρασκήνιο φαίνεται να έχουν ωθήσει το Ιράν να υιοθετήσει μια στρατηγική προληπτικής αποτροπής. Επιδεικνύοντας τις στρατιωτικές του δυνατότητες και την ετοιμότητά του, η Τεχεράνη επιδιώκει να αποτρέψει το Ισραήλ και τον σύμμαχό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το να επιδιώξουν επιθετική ενέργεια.
Μια πιθανή ιρανο-ισραηλινή αντιπαράθεση θα μπορούσε επίσης να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις. Και οι δύο εμπλέκονται εδώ και καιρό σε σκιώδεις συγκρούσεις που εκτείνονται σε πολλαπλά μέτωπα, μεταξύ άλλων στη Συρία, τον Λίβανο και τον Περσικό Κόλπο. Η υποστήριξη του Ιράν στους περιφερειακούς εντολοδόχους του, αν και έχει αποδυναμωθεί βαθιά τους τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να αποτελεί την ανησυχία του Ισραήλ, καθιστώντας το αποφασισμένο να αντιμετωπίσει “το κεφάλι του φιδιού στην Τεχεράνη”.
Οι δηλώσεις των Ιρανών αξιωματούχων, σε συνδυασμό με τις επιδεικνυόμενες στρατιωτικές εξελίξεις, αντανακλούν την αναγνώριση από την Τεχεράνη των σοβαρών απειλών που αντιμετωπίζει και την επιθυμία της να προβάλλει δύναμη με την ελπίδα να αποτρέψει μια επίθεση. Ωστόσο, όπως έδειξε το επεισόδιο του Οκτωβρίου, η σύγκρουση με το Ισραήλ παραμένει μια διαρκώς παρούσα πιθανότητα, η ίδια η σύγκρουση που το Ιράν επιδιώκει εδώ και καιρό να αποφύγει.
Οι υποσχόμενες από το Ιράν “πυραυλικές πόλεις” και οι στόλοι μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα μπορούσαν επίσης να αποδειχθούν πισώπλατα, προκαλώντας το Ισραήλ να εξαπολύσει ένα πλήγμα, και να δημιουργήσουν έτσι ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή. Μια άμεση αντιπαράθεση Ιράν-Ισραήλ θα μπορούσε να σημάνει μια Μέση Ανατολή που θα έπεφτε βαθύτερα στο χάος, καθώς πιθανότατα θα συμπαρέσυρε και άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και, σε μικρότερο βαθμό, περιφερειακών παικτών όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαταράσσοντας τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου και επιδεινώνοντας τις ήδη τρομερές ανθρωπιστικές κρίσεις στην περιοχή.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας