Κόσμος

Πέντε χρόνια Brexit: Βαρύς ο λογαριασμός για τους Βρετανούς

Πέντε χρόνια Brexit: Βαρύς ο λογαριασμός για τους Βρετανούς

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Πέντε χρόνια Brexit: Βαρύς ο λογαριασμός για τους Βρετανούς

Πτώση των εξαγωγών, φυγή εργατικού δυναμικού και φοιτητών, μαζική έλευση μεταναστών. Ο Στάρμερ είναι σκληρός ευρωπαϊστής, όμως κανείς δεν θέλει να αγγίξει πια την καυτή πατάτα

Πριν από πέντε χρόνια η Βρετανία αποχώρησε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ενωση ύστερα από το μοιραίο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 που αποφάσισε το Brexit με ποσοστό 52%. Η εφημερίδα Independent έκανε έναν πρωτοσέλιδο απολογισμό του Brexit με τίτλο «Πέντε χρόνια μετά, το πραγματικό ος του Brexit». Και παρέθεσε εκατοντάδες αριθμούς για να καταδείξει τη ζημιά που έπαθαν οι Βρετανοί. Πλέον οι δημοσκοπήσεις, έγραψε, βλέπουν τους Βρετανούς να νοσταλγούν όλο και περισσότερο την ΕΕ. Η τελευταία έκθεση YouGov αναφέρει ότι οι έξι στους δέκα θεωρούν ότι το Brexit πήγε άσχημα, ενώ μόνο το  12% το θεωρεί επιτυχία. 

Λιγότερες είναι πια οι βρετανικές εξαγωγές, απεφάνθη μελέτη της London School of Economics, λόγω της ισχύος των νέων εμπορικών κανόνων για τα τρόφιμα, τα γεωργικά προϊόντα και την αλιεία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της LSE, υπάρχουν 16.400 επιχειρήσεις, ειδικά μικρομεσαίες, οι οποίες στο νέο καθεστώς δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη λειτουργία γραφείου στην ΕΕ. Το βρετανικό εξαγωγικό εμπόριο μειώθηκε κατά 15%, ενώ, πέρα ​​από τις εμπορικές συνέπειες, 30,2 δισ. λίρες είναι το τίμημα που επωμίστηκε το Λονδίνο για να φύγει τεχνικά από την ΕΕ. Και υπάρχουν 118.000 τόνοι αλιευμάτων που η Βρετανία απέτυχε να εξάγει στην ΕΕ από το 2019. 

Οσον αφορά τη μετανάστευση, για την οποία προπαγάνδιζαν υπέρ του Brexit οι Φάρατζ και Τζόνσον λέγοντας ότι «οι Βρετανοί θα πάρουν ξανά τον έλεγχο των συνόρων τους», οι αριθμοί είναι ανελέητοι. Από το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας, το 2021, συνολικά 3,6 εκατομμύρια νέοι μετανάστες εισήλθαν στη Βρετανία. Και από αυτούς οι 900.000 μόνο το 2024. Αλλά αν η μετανάστευση πολιτών εκτός ΕΕ έχει αυξηθεί μαζικά, οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να αποχαιρετήσουν το Νησί. 1.227.800 πολίτες της ΕΈ έφυγαν από τη Βρετανία μεταξύ 2016 και 2021. Το ίδιο ισχύει και για τους νέους Ευρωπαίους, οι οποίοι μετά το Brexit αναγκάζονται να πληρώσουν έως 60.000 ευρώ ετησίως στο πανεπιστήμιο. Αυτοί οι φοιτητές μειώθηκαν στο 1/3. 

Ετσι, λόγω της φυγής ειδικευμένων και ανειδίκευτων ευρωπαίων μεταναστών, η Βρετανία αντιμετωπίζει τεράστια δυσκολία να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας. Υπάρχουν πάνω από 800.000 τέτοιες, ειδικά στα εργοστάσια και στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, οι οποίοι πλήττονται από τον πληθωρισμό. Το αποτέλεσμα είναι ορατό σε όλους καθημερινά, τόσο στις παμπ και στα εστιατόρια, όπου η εξυπηρέτηση χειροτέρεψε ακριβώς λόγω έλλειψης προσωπικού. 

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments