Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης: Οι στρατηγικές σχέσεις με το Ριάντ και η ατζέντα του Ανωτάτου Συμβουλίου
Πηγή Φωτογραφίας: [354451] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΗΣ Σ. ΑΡΑΒΙΑΣ MOHAMMED BIN SALMAN AL SAUD (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις της με σημαντικές χώρες, προσδίδοντάς τους στρατηγική διάσταση. Αυτό ισχύει και για τη Σαουδική Αραβία, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα και αύριο, με στόχο να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας που συνδέει εμπορικά, επενδυτικά και ενεργειακά την Ασία και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, και θα συμπροεδρεύσουν του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην πόλη Αλούλα, προγραμματίζοντας παράλληλα μια σειρά κοινών δράσεων.
Σύμφωνα με την ελληνική οπτική, η Σαουδική Αραβία θεωρείται ένας σταθερός και σημαντικός εταίρος με καθοριστικό ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά του, το Ριάντ αντιλαμβάνεται την Αθήνα ως μια αξιόπιστη και σταθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία, καθώς και ως πύλη προς την Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές αγορές.
Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη, ταξιδεύουν έξι υπουργοί: ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης οι δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου αναμένεται να φέρει περισσότερες συνεργασίες σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και στους τομείς της άμυνας, των επενδύσεων, της ενέργειας, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί την τρίτη του επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία, καθώς είχε επισκεφθεί το Ριάντ το 2020 και το 2021. Από την άλλη πλευρά, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα το καλοκαίρι του 2022, όπου υπεγράφη η ίδρυση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, με στόχο την ενίσχυση της στρατηγικής διάστασης των διμερών σχέσεων. Επιπλέον, η αμυντική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Ριάντ είναι στενή, με την Ελλάδα να συμβάλλει στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας μέσω της αποστολής μιας συστοιχίας Patriot. Αυτή η κίνηση έχει βελτιώσει το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και, όπως έχει επανειλημμένα τονιστεί στην Αθήνα, έχει εκτιμηθεί από τη Σαουδική Αραβία.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της πρώτης Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.–Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα για οικονομική και επενδυτική συνεργασία, καθώς και τη στρατηγική θέση της χώρας μας ως εμπορικού και ενεργειακού κόμβου και πύλης προς την Ευρώπη. Επιπλέον, σημαντικός ήταν ο συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Ριάντ τον Αύγουστο, ο οποίος οδήγησε στην ασφαλή απομάκρυνση του ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρου Sounion, το οποίο είχε υποστεί ζημιές από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας