Διεθνή

Μπορεί ο Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Μπορεί ο Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Πηγή Φωτογραφίας: The Hill, Zelensky says his latest US trip ‘saved bipartisan support of Ukraine’

Η Ρωσία είχε καταπατήσει προηγούμενες δεσμεύσεις για ειρήνη στην Ουκρανία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κατάπαυση του πυρός μπορεί να είναι μόνο κατ' όνομα

Κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μετρά τον τρίτο χρόνο, το Κίεβο και κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να επιφέρει ουσιαστική, διπλωματική αλλαγή.

Έχουν ελάχιστες επιλογές, καθώς η έκταση της αμερικανικής υποστήριξης θα κρίνει την έκβαση αυτού του πολέμου και ο στενός κύκλος του Τραμπ έχει σηματοδοτήσει ότι ο επερχόμενος πρόεδρος δείχνει απρόθυμος, να συνεχίσει το σημερινό επίπεδο υποστήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ωστόσο, το ιστορικό της Μόσχας στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία συνιστά λόγο για αυξημένη προσοχή.

Ο Κιθ Κέλογκ, απεσταλμένος του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έχει επικαλεστεί τις βασικές αρχές της ειρηνευτικής συμφωνίας στο πλαίσιο ενός αισιόδοξου σεναρίου που έγραψε για μια ομάδα προβληματισμού τον περασμένο Απρίλιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, την έναρξη συνομιλιών ως προϋπόθεση για περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και την επιβολή μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, για να διασφαλιστεί ότι οι σημερινές γραμμές του μετώπου θα παγώσουν. Το σχέδιο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σενάριο ότι η Μόσχα θα συμφωνήσει στον τερματισμό του πολέμου με όρους που επινόησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και δεν επιλύει το κύριο πρόβλημα ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα από όσα μπορεί να προσφέρει το ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ εξετάζουν τις προτάσεις του Κέλογκ με κάποια σοβαρότητα, τουλάχιστον, όπως φαίνεται, προκειμένου να είναι έτοιμοι.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος άμυνας είπε στο CNN ότι έχουν γίνει σοβαρές συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αναπτύξουν στρατεύματα για να βοηθήσουν σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, εφόσον απαιτηθεί από την ειρηνευτική συμφωνία, και τους ζητηθεί.

Παράλληλα, δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Μόσχα δεν θα επιδίωκε να ανοίξει μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας με το ίδιο το ΝΑΤΟ.

Ενδεχομένως, η παρουσία κάποιων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κατά μήκος των μετώπων της Ουκρανίας θα εμπόδιζε το Κρεμλίνο να συνεχίσει να παραβιάζει τα σύνορα παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – όπως έχει προσπαθήσει να κάνει στο παρελθόν. Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, την ανάπτυξη στρατευμάτων «συνεργαζόμενων δυνάμεων» στην Ουκρανία. Το Παρίσι έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανάπτυξης γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για εκπαίδευση, αλλά τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης προχώρησαν περισσότερο, υποθέτοντας ότι θα πρόκειται για ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ.

Ο Τραμπ θα κληρονομήσει μια συμμαχία του ΝΑΤΟ για την οποία έχει εκφράσει σκεπτικισμό και όπου η ενότητα του μηνύματος για την υποστήριξη της Ουκρανίας έχει αρχίσει να καταρρέει. Ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς «έσπασε» τη διπλωματική απομόνωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με ένα τηλεφώνημα τον Νοέμβριο, τα μέλη του ΝΑΤΟ των ανατολικών χωρών έχουν πλήρη επίγνωση της ρωσικής απειλής που πιθανώς θα τηρήσει μόνο εν μέρει την εκεχειρία και παραμένουν επικεντρωμένα στην ολοκληρωτική ήττα της Μόσχας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η Κάγια Κάλλας, πρώην πρωθυπουργός της Εσθονίας και νυν Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, είπε στο CNN από τη Ρώμη ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμα να κερδίσει με τη σωστή βοήθεια.

«Το διακύβευμα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι εξαιρετικά υψηλό», είπε. «Η κλίμακα των υβριδικών επιθέσεων στην Ευρώπη έχει ήδη αυξηθεί και η ήττα της Ουκρανίας θα μας κόστιζε πολύ περισσότερο από τη βοήθεια.

«Ο Πούτιν έχει δείξει πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς. Χωρίς αξιόπιστες εγγυήσεις ασφαλείας, οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι πιθανό να αποτύχει. Η Ρωσία απλώς θα επανεξοπλιστεί και θα ξαναεπιτεθεί». Μια κακή συμφωνία ειρήνης «θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερο πόλεμο, όπως και πριν», πρόσθεσε. «Πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία είναι βιώσιμη».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments