Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Προσπάθησα να ασκήσω τα καθήκοντά μου με ευθύνη προς τον ελληνικό λαό
Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot//Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Προσπάθησα να ασκήσω τα καθήκοντά μου με ευθύνη προς τον ελληνικό λαό
”Προσπάθησα να ασκήσω τα καθήκοντά μου με ευθύνη προς τον ελληνικό λαό”, δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην πρώτη της αντίδραση μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη όπου και πρότεινε τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Aναλυτικά η δήλωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Πριν από 5 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων με εξέλεξε στο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τους ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με τη μεγαλύτερη δυνατή ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό και τη συνείδησή μου, σεβόμενη τις αρμοδιότητες και το θεσμικό ρόλο που αναγνωρίζει το Σύνταγμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στον Πρόεδρο που θα επιλεγεί από τη Βουλή των Ελλήνων.
Πώς θα εκλεγεί ο Πρόεδρος Δημοκρατίας – Η διαδικασία
Έφθασε η ώρα της ενεργοποίησης μιας εκ των σημαντικότερων θεσμικών διαδικασιών στην πολιτική σκηνή της χώρας μας, καθώς εντός των επομένων ωρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, αναμένεται να ανακοινώσει την επιλογή του για το πρόσωπο που θα καταλάβει τον θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία (Μάρτιος 2025 – Μάρτιος 2030).
Η παραπάνω πρόταση θεωρητικά είναι διατυπωμένη λάθος, καθώς τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα δεν τον ορίζει ο ίδιος αλλά η Βουλή. Πρακτικά όμως, από τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας διαθέτει πάνω από 151 βουλευτές (156 για την ακρίβεια) τότε μπορεί να αναδείξει στο ύπατο αξίωμα όποιο πρόσωπο επιθυμεί.
Σύμφωνα με την αναθεώρηση του Συντάγματος τον Νοέμβριο του 2019 η εκλογή ΠτΔ γίνεται από τη Bουλή έναν τουλάχιστο μήνα προτού λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας (σ.σ. η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέλαβε καθήκοντα στις 13 Μαρτίου 2020, άρα ο κύκλος της ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου 2025). Όποια κόμματα το επιθυμούν, καταθέτουν τις προτάσεις τους και κατόπιν συγκεντρώνονται οι 300 βουλευτές να επιλέξουν το κατάλληλο πρόσωπο.
Για να εκλεγεί λοιπόν κάποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα πρέπει να συγκεντρώσει «την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών», όπως αναφέρει το Σύνταγμα, δηλαδή 200 ψήφους. Αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Και πάλι απαιτούνται 200 ψήφοι.
Αν για μια ακόμα φορά αποβεί άκαρπη η ψηφοφορία, πάμε σε έναν τρίτο γύρο (πάλι μετά από πέντε μέρες) αλλά αυτή τη φορά αρκούν «τα 3/5 της πλειοψηφίας των βουλευτών», δηλαδή 180 ψήφοι.
Αν ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι, μετά από πέντε μέρες επαναλαμβάνεται η διαδικασία και εκλέγεται Πρόεδρος αυτός που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφους. Θεωρητικά με βάση τους συσχετισμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στο σημείο αυτό θα τελείωνε η διαδικασία, αν δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων στις προηγούμενες ψηφοφορίες, καθώς η ΝΔ από μόνη της είπαμε πως διαθέτει 156 βουλευτές. Αν πάντως και πάλι θεωρητικά δεν επιτυγχάνεται ούτε αυτή η πλειοψηφία, τότε μετά από πέντε ημέρες εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που θα συγκεντρώσει τη «σχετική πλειοψηφία» (όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους, δηλαδή).
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας