Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για τη συμφωνία στη Γάζα
Πηγή Φωτογραφίας: The Hollywood Reporter. Israel and Hamas Agree to Ceasefire Deal and Plan to Free Hostages; Details Still in Flux, Says Israel
Η κυβέρνηση του Ισραήλ και η Χαμάς έκλεισαν χθες Τετάρτη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων έπειτα από 15 μήνες πολέμου με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική καταστροφή και χάος.
Η συμφωνία, καρπός εξαιρετικά πικρών έμμεσων διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ, κλείστηκε μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα τις αρχές του Κατάρ, η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή δεκαπέντε λεπτά μετά το μεσημέρι της Κυριακής.
Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε “χαρά” για την προσεχή απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, την επομένη της έναρξης της εφαρμογής της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του πως η συμφωνία οφείλεται στις “εντατικές προσπάθειες” της αμερικανικής διπλωματίας.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θα τον διαδεχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, εξήρε μέσω Truth Social την “επική” συμφωνία η οποία, κατ’ αυτόν, δεν θα μπορούσε να είχε συναφθεί χωρίς “την ιστορική νίκη μας τον Νοέμβριο”, διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως δεν θα επιτρέψει η Λωρίδα της Γάζας “να ξαναγίνει ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατών”.
Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, που έχει κατά κύριο λόγο εθιμοτυπικό ρόλο, εξήρε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς τη “σωστή επιλογή”, “σημαντική” και “απαραίτητη” για να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους, καθώς δεν υπάρχει “μεγαλύτερη ηθική, ανθρώπινη, εβραϊκή η ισραηλινή υποχρέωση” από αυτή, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.
Αντίθετα, ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, καταδίκασε την “κακή και επικίνδυνη για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ” συμφωνία αυτή τονίζοντας πως οι υπουργοί της παράταξής του θα την καταψηφίσουν. Η συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί αργότερα σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.
Οι “τελευταίες λεπτομέρειες” της συμφωνίας τελούν ακόμη υπό “οριστικοποίηση”, σημείωσαν οι υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου περί τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Νωρίτερα ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου “ευχαρίστησε” τους Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν για τη “βοήθεια” τους ώστε να εξασφαλιστεί “η απελευθέρωση των ομήρων”.
Η Χαμάς είδε στη συμφωνία “θρίαμβο” της “γενναίας αντίστασης”, καρπό της “ανθεκτικότητας” του παλαιστινιακού λαού Πρόσθεσε πως η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για να “πραγματωθούν οι πόθοι του (παλαιστινιακού) λαού για απελευθέρωση”.
“Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε” τα δεινά που υπέστησαν οι Παλαιστίνιοι, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Χαλίλ Αλ Χάγια, από τους βασικούς διαπραγματευτές της Χαμάς.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εξήρε τη συμφωνία, που παρουσίασε ως αποτέλεσμα “ενός και πλέον χρόνου πεισματωδών προσπαθειών και μεσολάβησης” της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ. Επέμεινε ότι είναι πολύ σημαντικό “να επιταχυνθεί η είσοδος επειγόντως απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας”, περιοχής βυθισμένης σε ανθρωπιστική καταστροφή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας εξήρε τη συμφωνία και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει “αμέσως” για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε μέσω X τη συμφωνία και κάλεσε τα μέρη “να την εφαρμόσουν πλήρως”, κρίνοντας πως φέρνει “ελπίδα σε μια ολόκληρη περιοχή όπου οι άνθρωποι υπέμειναν τεράστια δεινά για πάρα πολύ καιρό”.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να “τηρηθεί” και ότι πρέπει να “προκύψει” από αυτήν “πολιτική λύση”.
“Έπειτα από δεκαπέντε μήνες αδικαιολόγητου μαρτυρίου, τεράστια ανακούφιση για τους Γαζαίους, ελπίδα για τους ομήρους και τις οικογένειές τους. Απόψε οι σκέψεις μου βρίσκονται στον Οφέρ (σ.σ. Καλδερόν) και Οχάντ (Γιααλομί)”, σημείωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω X, αναφερόμενος στους δυο γαλλοϊσραηλινούς ομήρους που κρατούν οι μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
“Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί. Οι όμηροι να απελευθερωθούν. Οι Γαζαίοι να διασωθούν. Πρέπει να προκύψει πολιτική λύση”, συμπλήρωσε.
Η συμφωνία “ανοίγει τον δρόμο για το οριστικό τέλος του πολέμου και τη βελτίωση της επισφαλούς ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα”, έκρινε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς μέσω X, καλώντας να “εφαρμοστεί κατά γράμμα”.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ τόνισε πως η συμφωνία ήταν “είδηση που περίμεναν απελπισμένα οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι” και “άργησε πολύ”.
“Πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα αυτής της ένοπλης σύρραξης που πυροδοτήθηκε από τη βάρβαρη επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς”, προσθέτοντας πως πρέπει να επιτρέψει “καλύτερο μέλλον με διάρκεια” βασισμένο “στη λύση των δυο κρατών” — που απορρίπτει η κυβέρνηση Νετανιάχου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε “εξαίρετη είδηση” και “σημαντικό βήμα προς την ειρήνη” τη συμφωνία, καλώντας να “εδραιωθεί” ώστε “να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια”.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ εξήρε και αυτός τη συμφωνία, “κρίσιμη για να επιτευχθεί περιφερειακή σταθερότητα”.
“Ήταν απόλυτα απαραίτητο βήμα στον δρόμο προς τη λύση δυο κρατών και τη δίκη ειρήνη με σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης μέσω X, συμπληρώνοντας πως πρέπει να “βάλει τέλος στον πόλεμο, να επιτρέψει να βελτιωθεί η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι”.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας